Σε επιφυλακή για τη γρίππη

0

1681-turkeys.jpg

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 09/10/05

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη «μετανάστευση» της γρίπης των πτηνών σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε τα εξής:

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στην ασθένεια αυτή, για την οποία από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της στις χώρες της Άπω Ανατολής έχουν ληφθεί σειρά προληπτικών μέτρων και έχει χαραχθεί στρατηγική παρεμπόδισης εισόδου της στη χώρα μας.

Έχουν καταρτισθεί και εφαρμόζονται προγράμματα επιτήρησης, με τα οποία επιδιώκεται να εντοπιστούν στη χώρα μας οι πηγές μολύνσεων της νόσου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης των κρουσμάτων.

Λειτουργεί ειδικό Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για την εξέταση παθολογικού υλικού που αποστέλλεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχει εκδηλωθεί κρούσμα γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.

Με κοινοτικές και εθνικές αποφάσεις απαγορεύονται οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και λοιπών προϊόντων πουλερικών από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί και ενδημεί η γρίπη των πτηνών.

Οι τελωνειακές αρχές των σημείων εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές και οι επιβάτες που ταξιδεύουν και που προέρχονται από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η ασθένεια, ελέγχονται διεξοδικά, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες εισαγωγές πτηνών, τροφίμων και λοιπών προϊόντων των πουλερικών.

Για τρίτη συνεχή χρονιά θα εφαρμοστεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών και στα εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και στα άγρια πτηνά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών.

Το Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς, εκπροσώπων ορισμένων Δ/νσεων Κτηνιατρικής, εκπροσώπων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του ΕΘΙΑΓΕ και άλλων φορέων με σκοπό την από κοινού εξέταση του προβλήματος της γρίπης των πτηνών και ιδίως τη λήψη των αναγκαίων μέτρων εν’ όψει της αναμενόμενης άφιξης στη χώρα μας των πρώτων αποδημητικών – μεταναστευτικών πτηνών με προέλευση χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η γρίπη των πτηνών είτε σε άγρια πτηνά είτε σε εκτρεφόμενα πουλερικά τους.

Επίσης από 12-9-05 εστάλη από τη Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετική εγκύκλιος προς όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στην οποία προσδιορίζονταν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς τους σχετικά με την γρίπη των πουλερικών.

Τέλος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικοινώνησε με αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που βρίσκονται κοντά σε γειτονικές χώρες και τους επισήμανε την ανάγκη να ενταθούν τα μέτρα προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας. Εδόθησαν σχετικές εντολές για απαγόρευση από Ρουμανία και Τουρκία εισαγωγής ζωντανών πουλερικών και προϊόντων αυτών και ιδιαίτερα όλων των ειδών πτερωτών θηραμάτων.

Η Ε.Ε. καλεί Τουρκία-Ρουμανία να δίνουν κάθε πληροφορία που αφορά κρούσματα της γρίπης

Σε επιφυλακή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Επείγουσα έκκληση προς Τουρκία και Ρουμανία να προωθήσουν άμεσα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικούς διεθνών οργανισμών κάθε πληροφορία που αφορά τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών απηύθυνε χθες η Γερμανία, ενώ γειτονικές προς τις δύο χώρες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λαμβάνουν σειρά προληπτικών μέτρων.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας είναι ο φορέας που απηύθυνε την έκκληση στο Βουκουρέστι και την Αγκυρα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Μίλερ δήλωσε επίσης ότι και οι δύο χώρες μπορούν να προσφύγουν στο ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας για θέματα πτηνών, το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου των πτηνών. Η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, προς το παρόν όμως σε επίπεδο ομοσπονδίας δεν έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα. Μερικά κρατίδια έδωσαν εντολή στους κτηνοτρόφους να κρατούν τα πουλερικά σε περιορισμένους χώρους για τους επόμενους δύο μήνες και να φροντίζουν να μην έρχονται σε επαφή με τα αποδημητικά πουλιά.

Ελεγχοι στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες ότι ενισχύθηκαν οι προληπτικοί έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών και «όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι στο πόδι». Ο εκπρόσωπος Γέκο Μπάιτσεφ ανακοίνωσε την απαγόρευση κυνηγιού αποδημητικών πτηνών, όσο όμως για τις εισαγωγές θα απαγορευτούν «όταν επιβεβαιωθούν οι υποψίες για τη γρίπη των πτηνών». Ραδιοσταθμός της Βουλγαρίας μετέδωσε ότι δυνάμει επικίνδυνα προϊόντα έχουν κρατηθεί στα τελωνεία μέχρι νεωτέρας.

Πολωνική απαγόρευση

Η Πολωνία επέβαλε ήδη απαγόρευση εισαγωγών πουλερικών και προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά, προέλευσης Τουρκίας και Ρουμανίας. Σχετική ανακοίνωση έκανε η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Ο εκπρόσωπός της πληροφόρησε επίσης ότι σήμερα θα συγκληθεί ειδική ομάδα κρίσης, η οποία θα συζητήσει το πρόβλημα και τις πιθανές επιπτώσεις του σε άλλες χώρες, πλην των δύο όπου σημειώθηκαν κρούσματα.

(Γαλλικό – Ασοσιέιτεντ)

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η μεγάλη σφαγή των πουλερικών

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Κατά χιλιάδες θανατώνονται τα πουλερικά στην περιοχή Κιζίκσα του Μπαλίκεσιρ (Ξυλόκαστρο) στη βορειοδυτική Τουρκία, μετά την εμφάνιση της γρίπης των πουλερικών. Οι αρχές κάνουν συνεχώς καθησυχαστικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά ενημερώνουν το κοινό για τα συμπτώματα της γρίπης.

Μια περιοχή ακτίνας τριών χιλιομέτρων έχει τεθεί σε περιορισμό στη θέση Κιζίκσα της επαρχίας Μάνιας του Μπαλίκεσιρ. Προχθές θανατώθηκαν δύο χιλιάδες γαλοπούλες σε ορνιθοτροφείο της περιοχής. Αλλες δυόμισι χιλιάδες γαλοπούλες θανατώθηκαν χθες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή που έχει τεθεί υπό περιορισμό θανατώνονται ακόμη και τα αδέσποτα σκυλιά.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου για ανθρώπινες ζωές από επιδημία γρίπης των πουλερικών και ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας μεταξύ των ανθρώπων». Ο υπουργός Γεωργίας, Μεχντί Εκέρ, δήλωσε προχθές ότι «δυστυχώς βρήκαμε συμπτώματα γρίπης των πουλερικών, αλλά ελέγχουμε την κατάσταση». Ωστόσο, οι υπερβολικά καθησυχαστικές δηλώσεις σε συνδυασμό με τον περίεργο τρόπο με τον οποίο καλύπτεται η όλη υπόθεση από τα ΜΜΕ δημιουργούν ερωτήματα. Ολα τα τουρκικά κανάλια είχαν εδώ και δύο μέρες πρώτη είδηση και με μεγάλη διάρκεια το σεισμό στο Πακιστάν, ενώ αφιέρωσαν λίγο χρόνο για την γρίπη των πουλερικών. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια.

Αν προσθέσει κανείς και τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο είχαν αντιμετωπίσει οι τουρκικές αρχές την υπόθεση «Τσερνομπίλ» το 1986, τα ερωτήματα είναι κάτι παραπάνω από βάσιμα. Υπουργοί τής τότε κυβέρνησης έδιναν συνεντεύξεις Τύπου τρώγοντας φουντούκια και πίνοντας τσάι, για να αποδείξουν ειδικά σε όσους κατοικούσαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου παράγονται κατά βάση τα δύο αυτά προϊόντα, ότι «δεν τρέχει τίποτα». Υστερα από πολλά χρόνια όμως, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις καρκίνου στον Εύξεινο Πόντο. Τέλος, ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Τουρχάν Τσομέζ, κατηγόρησε το υπουργείο Γεωργίας λέγοντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αν δεν ληφθούν μέτρα στην περιοχή Μάνιας που είναι «πέρασμα» αποδημητικών πουλιών, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί η γρίπη των πουλερικών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στο «κόκκινο» με τρία κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της Ρουμανίας μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε πάπιες στο Δέλτα του Δούναβη.

Ρουμάνοι ειδικοί κάνουν λόγο για εντοπισμό του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 σε τρεις οικιακές πάπιες που κατά πάσα πιθανότητα μολύνθηκαν από αποδημητικά πουλιά προερχόμενα από τη Ρωσία. Ο ιός φαίνεται να εντοπίστηκε επίσης και σε έναν κύκνο που βρέθηκε νεκρός στο λιμάνι της Κονστάντσας. Τα δείγματα έχουν σταλεί για επιβεβαίωση σε ειδικευμένο βρετανικό εργαστήριο που αναμένεται να αποφανθεί το αργότερο εντός δύο εβδομάδων. Μέχρι τότε οι αρχές θα συνεχίσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων που συνίστανται σε μαζικές σφαγές πουλερικών, εμβολιασμό του πληθυσμού, αποκλεισμό ζωνών υψηλού κινδύνου και πάγωμα εισαγωγών. Χιλιάδες πτηνά έχουν θανατωθεί τις τελευταίες ημέρες στα χωριά γύρω από το Δέλτα του Δούναβη, ενώ ολόκληρη η περιοχή της Τουλτσέα, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, έχει τεθεί σε καραντίνα. Η κυκλοφορία από και προς την Τουλτσέα έχει διακοπεί και ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών και πυροσβεστών εξασφαλίζουν τον αποκλεισμό. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 3.400 κάτοικοι στο Δέλτα του Δούναβη έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 125.000 κατά τις επόμενες μέρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαθέτουν περίπου 500.000 δόσεις εμβολίου και προτίθενται να ζητήσουν άλλο ένα εκατομμύριο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αν και κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ο υπουργός Ευγένιος Νικολαέσκου τόνισε ότι η επαγρύπνηση πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την αποφυγή επιδημίας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου ζήτησε, έπειτα από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, τη συνεργασία των κατοίκων καλώντας τους να τηρούν αυστηρά τις επίσημες οδηγίες σε περίπτωση μόλυνσης. Η Ρουμανία έχει ήδη αναστείλει τις εισαγωγές πουλερικών από 15 χώρες, ενώ χθες ανακοίνωσε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με τη Μολδαβία.

(Ασ. Πρες-Γαλλικό)

ΣΧΕΔΙΟ της κυβέρνησης Μπους υπολογίζει σε 1,9 εκατ. τους νεκρούς, καθώς τα αντιγριπικά εμβόλια αρκούν για 4,3 εκατ. και οι εταιρείες «τρέχουν» για επάρκεια εμβολίων

ΗΠΑ: Ανοχύρωτες στην πανδημία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Μια πανδημία γρίπης θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,9 εκατομμύριο Αμερικανούς, σύμφωνα με σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Κι ενώ αντιπροσωπείες ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την απειλή από ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με φαρμακευτικές εταιρείες τι θα ήταν απαραίτητο για να επισπευσθεί η παραγωγή ενός εμβολίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμορφώνουν τα αρχικά σχέδιά τους για να καθορίσουν λεπτομερώς όχι μόνο ποια μέτρα θα ληφθούν για εκείνους που θα νοσήσουν αλλά και πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα μέσα στο γενικό χάος, δήλωσε ειδικός για θέματα της επικίνδυνης γρίπης, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Περιμένοντας πανδημία

Η κυβέρνηση Μπους εργάστηκε τον τελευταίο χρόνο πάνω στην εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας γρίπης. Αν και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πότε μπορεί μια τέτοια πανδημία να εκδηλωθεί, σαφώς και εκφράζονται φόβοι ότι η γρίπη των πτηνών, που ξεκίνησε από την Ασία, μπορεί μέσα από μια μετάλλαξη να δώσει στελέχη ικανά να μεταδώσουν τον ιό και μεταξύ των ανθρώπων.

Ενα πρόσφατο προσχέδιο, που έβγαλαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σχηματοποιεί το τι θα μπορούσε να συμβεί με βάση τις τρεις πανδημίες που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Ανεπάρκεια εμβολίων

Ειδικοί δήλωσαν ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ήδη στη διάθεσή τους τεράστιες ποσότητες από το αντιγριπικό εμβόλιο Tamiflu, που επαρκούν για τουλάχιστον 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα άρχισε μόλις η παρασκευή εμβολίων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων (82 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα ούτως ή άλλως με το προσχέδιο θα απαιτηθούν δεκάδες εκατομμύρια περισσότερες δόσεις. Και εννοείται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης παραγωγής, τόσο μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.

Αντιπροσωπείες από περίπου 80 χώρες συναντήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εστίασαν τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση τρόπων για να αποτραπεί η επέκταση εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν για να περιορίσουν την απειλή.

Την ίδια ώρα, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος καθιστούσε σαφές στους υπεύθυνους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών ότι παίρνει στα σοβαρά την απειλή μιας πανδημίας γρίπης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υείας.

(Ασοσιέιτεντ Πρες)

Ελλάδα: Δεν έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα

Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) του υπουργείου Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, πέρα από τη συνεχή παρακολούθηση και την προμήθεια επαρκούς ποσότητας αντι-ιικών φαρμάκων που έχει γίνει από την αρχή που προέκυψε το ζήτημα.

«Είμαστε στη φάση που παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση διεθνώς, με τους δύο βασικούς φορείς το ΣΟΤΥ και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ευσταθίου. Πρόσθεσε ότι «οι επαφές μας είναι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Early Warning System της Ε.Ε., το ECDC της Ευρώπης και με διάφορους άλλους οργανισμούς, μέσω των οποίων γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών. Το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου συμμετείχαμε στη σύνοδο για θέματα υγείας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη του BSEC και εκεί είδαμε τι έχει γίνει σε κράτη όπως Ρουμανία, Τουρκία, Μολδαβία, Καζακστάν, Βουλγαρία καθώς και στην περιοχή της Σιβηρίας και είδαμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την παραγγελία των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης. Οσον αφορά την Τουρκία και τη Ρουμανία, για την πρώτη δεν υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημους οργανισμούς για κρούσματα σε ανθρώπους και για τη δεύτερη, για τα ελάχιστα αυτά περιστατικά γρίπης που ανιχνεύθηκαν, τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Λονδίνο ήταν αρνητικά για γρίπη των πτηνών. Μόνη λήψη μέτρων προς το παρόν είναι η συνεχής παρακολούθηση των συμβάντων στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

* «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πανδημία γρίπης την ερχόμενη χρονιά, αλλά ίσως κάποια στιγμή να υπάρξει επιδημία ή πανδημία. Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες φαρμάκου για την έγκαιρη αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ιού», δήλωσε πρόσφατα για το θέμα ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου Εσωτερικής Παθολογίας, Σ.Α. Ράπτης, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί σποραδικά μόνο κρούσματα.

* Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση έχουν παραγγελθεί 500.000 δόσεις από δύο αντι-ιικά φάρμακα (το σχετικό κονδύλι έφτασε τα 7 εκατομμύρια ευρώ), ενώ δρομολογείται η παραγγελία και δεύτερης παρτίδας φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.

Απαγόρευση των εισαγωγών από το Τέξας

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα ζώου που να έχει προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ η απαγόρευση εισαγωγών επεκτείνεται σε Ρουμανία και Τουρκία μετά τις ΗΠΑ και την Ασία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, έχει λάβει σειρά μέτρων θωράκισης της χώρας από τη γρίπη των πτηνών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και λοιπών προϊόντων πουλερικών από χώρες όπως την Πολιτεία του Τέξας, στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδηλωθεί η γρίπη των πτηνών. Ελέγχονται διεξοδικά ακόμα και οι επιβάτες που ταξιδεύουν και προέρχονται από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η ασθένεια, ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες εισαγωγές πτηνών, τροφίμων και λοιπών προϊόντων πουλερικών. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου διενεργούν συνεχώς δειγματοληπτικούς ελέγχους τόσο στα εισαγόμενα προϊόντα όσο και στα αποδημητικά πουλιά, εκ των οποίων δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων του τελευταίου πενθημέρου, ενώ, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «δεν συντρέχει, για την ώρα, λόγος απαγόρευσης κυνηγιού». Χθες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που βρίσκονται κοντά στις γειτονικές χώρες που επλήγησαν (Ρουμανία και Τουρκία), να ενταθούν τα μέτρα προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας. Η τελευταία χθεσινή απαγόρευση εισαγωγών από Ρουμανία και Τουρκία αφορά ζωντανά πουλερικά και προϊόντα αυτών και ιδιαίτερα όλα τα είδη πτερωτών θηραμάτων. Σήμερα, πάντως, το ζήτημα της γρίπης των πτηνών αναμένεται να εξεταστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φόβος από τη δημιουργία ενός νέου ιού

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Μέχρι σήμερα, τα ανθρώπινα κρούσματα από τον ιό της γρίπης των πουλερικών παρουσιάζουν υψηλή θνητότητα, είναι όμως λίγα, καθώς δεν γίνεται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πανδημία θα σημειωθεί όταν γίνει ανασυνδυασμός του γενετικού υλικού των ιών της γρίπης που προσβάλλουν τους ανθρώπους με αυτό των ιών που προσβάλλουν τα πουλερικά.

Η πανδημία της «ισπανικής γρίπης»
Αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου ιού γρίπης, ο οποίος θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αυξημένη μάλιστα νοσηρότητα και θνητότητα, λόγω παντελούς έλλειψης ανοσίας στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τον ιό δεν καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι, ετησίως, έως και 15% του γενικού πληθυσμού προσβάλλεται από γρίπη, ενώ στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60% και το αντίστοιχο ποσοστό θνητότητας στους ηλικιωμένους μπορεί να φθάσει και το 30%.

Γρίπη και κρυολόγημα

Οπως είναι γνωστό, η έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, επισημαίνει ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η γρίπη είναι πιο σοβαρή λοίμωξη από το κοινό κρυολόγημα και προκαλείται και αυτή από ιούς, οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα όσων ασθενούν. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, οι Α, Β και C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές.

Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια, τονίζει ο κ. Σπαντιδέας. Κάθε 10 χρόνια περίπου, ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως, δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό, και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό, εύκολα προκαλεί πανδημίες. Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 μέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 μέρα πριν και 3- 7 μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κύρια συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι: πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγος, αδυναμία και κομμάρες, πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες, καθώς και έντονοι ιδρώτες. Στη γρίπη, προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας, σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος.

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Η γρίπη, εξηγεί ο κ. Σπαντιδέας, διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα κατά το ότι προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, έχει πιο αιφνίδια έναρξη, εκδηλώνεται με πιο βαριά συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο, δεν συνοδεύεται συνήθως από τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο ή φτερνίσματα, ενώ ο πυρετός είναι υψηλός και συνοδεύεται από ρίγη, κρυάδες και ιδρώτες.

Η αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται συμπτωματικά, δηλαδή προσπαθούμε με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα νεότερα αντι-ιικά φάρμακα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά ροφήματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει.

Σπανιότερα θα χρειαστεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης.

Τα αντιβιοτικά, καταλήγει ο κ. Σπαντιδέας, δεν έχουν καμιά δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στα κρυολογήματα αυτά. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων