Απαγορεύτηκε το κυνήγι των πτηνών στη Ρουμανία

0

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές στη Ρουμανία, καθώς εντόπισαν τρεις πιθανές περιπτώσεις γρίπης των πτηνών, στο Δέλτα του Δούναβη. Ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Φλουτούρ δήλωσε ότι τρεις πάπιες που ανήκαν στην ίδια οικογένεια πέθαναν και από τις πρώτες εξετάσεις προκύπτουν ενδείξεις ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε γρίπη των πτηνών. Όπως είπε, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις τις επόμενες ημέρες, ωστόσο μπορεί να περάσουν δύο βδομάδες για να υπάρξει αποτέλεσμα. Τα στοιχεία θα σταλούν σε ειδικό εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εννιά οικογένειες στο χωριό Τσαμούρλια στην επαρχία Τούλτσεα, όπου πέθαναν οι πάπιες, θα τεθούν σε καραντίνα, τα οικιακά πτηνά θα θυσιαστούν και τα σπίτια θα απολυμανθούν. Επίσης, θα αιχμαλωτίζονται τα οικιακά πτηνά που θα εντοπιστούν έξω από τις φάρμες, χωρίς επίβλεψη.

Το κυνήγι των πτηνών απαγορεύτηκε σε οχτώ επαρχίες, στις περιοχές Κονστάντζα, Τούλτσεα, Βράιλα, Γαλάτσι, Βασλούι, Καλαράσι, Ιαλομίτα και Βράντσεα.

Οι ειδικοί του ρουμανικού υπουργείου Γεωργίας τόνισαν ότι η γρίπη των πτηνών έφτασε στη χώρα από τη Ρωσία ή το Καζακστάν.

Ο κ. Φλουτούρ, που παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι ενημέρωσε για το ζήτημα τον πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία. Επίσης, ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζητήθηκε να παράσχει βοήθεια.

Η Ρουμανία, που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την γρίπη των πτηνών, έχει απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από 15 χώρες και έχει εντατικοποιήσει τον έλεγχο στα σύνορα.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κρούσμα σε άνθρωπο και υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα έχουν εμβολιασθεί 3000 κάτοικοι του Δέλτα του Δούναβη, εκεί όπου εμφανίσθηκαν τα έξι περιστατικά. .

Ο ιός έκανε την εμφάνιση του και σε γαλοπούλες στην επαρχία Μπαλικεσίρ της δυτικής Τουρκίας. Για προφανείς λόγους, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη θανάτωση 2000 πτηνών και επέβαλαν καραντίνα στο εκτροφείο της περιοχής Μανιάς.

Την ώρα πάντως που στην Ευρώπη, έχει σημάνει συναγερμός, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των Times, το οποίο επικαλούμενο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μίας πανδημίας

Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, ο ιός είναι πιθανό να εμφανισθεί στις ΗΠΑ, σε μερικούς μήνες ακόμα και βδομάδες.

Το χειρότερο σενάριο, μιλά μάλιστα και για 1.900.000 νεκρούς, 8.500.000 ασθενείς και ένα κόστος διαχείρισης της κρίσης που θα ξεπεράσει τα 450 δις δολάρια.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τα νοσοκομεία θα κατακλυσθούν από ασθενείς, θα ξεσπάσουν ταραχές σε κλινικές όπου θα γίνονται εμβολιασμοί και θα υπάρχουν ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα.

Το 380 σελίδων σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, προτείνει την επιβολή καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων ωστόσο, όπως σημειώνεται αυτό θα επιτρέψει μόνο να επιβραδυνθεί η πανδημία στις ΗΠΑ για έναν ή δυο μήνες.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται στις αμερικανικές πολιτείες να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους, έτσι ώστε να μπορεί να επιτραπεί το ενδεχόμενο καραντίνας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παρασκευασθούν 600 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων