Επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα

0

Επιβεβαιώθηκε χθές από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου η παρουσία του λοιμογόνου στελέχους H5N1 στα δύο (2) δείγματα νεκρών κύκνων που είχαν αποσταλεί προχθές, από τις περιοχές Παραλίας Θεσσαλονίκης (στη θαλάσσια περιοχή και σε απόσταση 1.000 μ. περίπου από την παραλία) και Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Έχουν ληφθεί ήδη από την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά – υγειονομικά προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με την γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού τα προβλεπόμενα και εφαρμοζόμενα μέτρα είναι τα ίδια, είτε σε περίπτωση Η5 είτε H5N1.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, κηρύσσοντας την έναρξη του 10ου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Ο ρόλος του Κτηνιάτρου, όχι μόνο ως θεράποντος ιατρού αλλά και ως τεχνικού συμβούλου, συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στη διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι μάρτυρες σημαντικών αλλαγών που γίνονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και την εμπορία αγαθών. Ζώντας σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης η μετάδοση των διαφόρων κρίσεων που αφορούν την υγεία των ζώων και του ανθρώπου γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Η συνεργασία που έχουμε κατά καιρούς με τους κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών είναι απoλύτως εποικοδομητική.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία της υγείας των ζώων και του ανθρώπου – καταναλωτή, φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση του κτηνιατρικού επιστημονικού προσωπικού τόσο του Υπουργείου όσο και των άλλων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των Κτηνιάτρων στον πρωτογενή τομέα προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση και επίσπευση των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη κτηνιατρικού προσωπικού σε όλες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κτηνιατρικών – εργαστηρίων – Κεντρικής Υπηρεσίας). Μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον από το 1994 που συστάθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είχε μέχρι πρόσφατα προσληφθεί ούτε ένας κτηνίατρος. Τώρα προχωρούμε ακόμη και στην πρόσληψη εποχικών για να καλύψουμε τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, έχει ενισχύσει με προσωπικό (πολιτικό και στρατιωτικό) καθώς και με μέσα τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Κτηνιατρικά Εργαστήρια, σύμφωνα με τα αιτήματά τους, προκειμένου να ενισχυθούν όλα τα προβλεπόμενα Κτηνιατρικά-Υγειονομικά Κοινοτικά και Εθνικά μέτρα.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με βάση την πιο πάνω απόφαση περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, όπως την εντατικοποίηση της επιτήρησης των συστηματικών και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων πουλερικών, για τη διαπίστωση της πιστής τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας που έχουν ήδη προβλεφθεί με στόχο την αποτροπή της επαφής των αγρίων πτηνών με τα εκτρεφόμενα πουλερικά.

Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν συνοπτικά την απαγόρευση έκθεσης κάθε είδους πουλερικών στο ελεύθερο περιβάλλον, εντατικές απολυμάνσεις των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αυστηρό έλεγχο της διακίνησης των πουλερικών και ενημέρωση για τα άτομα που έρχονται σ’επαφή μ’αυτά.»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων