Αδικαιολόγητες γενικές απαγορεύσεις θήρας

0

1783-822-koma8.jpg

ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
URL :www.hunters.gr e-mail : hunters@hunters.gr

Θεσσαλονίκη: 15 – 02 – 2006
Αριθ. Πρωτ.: 310

ΠΡΟΣ: Γενικό Γραμματέα
– Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης
– Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
– Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Μπασιάκο
– Όλες τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας
– Όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Περιφέρειας ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητες γενικές απαγορεύσεις Θήρας

Κύριε Γενικέ,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την έγκριση γενικής έκδοσης απαγορευτικών Δ.Α.Δ. σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειάς σας την οποία υπογράψατε και ζητήσατε να εφαρμόσουν οι κατά τόπους δασικές αρχές. Μια απόφαση για την οποία οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν ζητήθηκε η άποψη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ούτε επιδιώχθηκε η συνεργασία της.

1. Πρέπει ακόμη να σας επισημάνουμε πως η απόφαση σας αυτή δεν δικαιολογείται και έρχεται σε άμεση αντίθεση: ) με την πρόσφατη Ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου αναφέρεται ότι «εξουσιοδοτούνται οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών της Χώρας να προχωρήσουν ενδεχομένως στην απαγόρευση του κυνηγιού για τα είδη πτηνών που η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 28.2.2006 εφόσον παρουσιαστούν περιστατικά στη Περιφέρειά τους.»
2. ) με την εγκύκλιο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της 13/2/2006 για τα μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, που αναφέρεται σε απαγόρευση θήρας μόνο μέσα στη ζώνη παρακολούθησης ακτίνας 10 χιλιομέτρων και όπου επίσης ζητείται να γίνει προσπάθεια για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των κυνηγών,
3. ) με την «Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίσθηκαν σε άγρια πτηνά στην Ελλάδα», την οποία επίσης επικαλείται ο κ. υπουργός στην εξουσιοδότηση που σας παρείχε και στην οποία ορίζεται πως «η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την απαγόρευση της θήρας εντός της ζώνης προστασίας (3km) και της ζώνης παρακολούθησης (10Km), στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ζώνη προστασίας». Στην απόφαση αναφέρεται πως κανένα επιπλέον μέτρο δεν απαιτείται. Ασφαλώς δεν δικαιολογούνται απαγορεύσεις σε ολόκληρους νομούς, πόσο μάλλον σε ολόκληρες Περιφέρειες!
4. ) με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρεται στην ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις και τους κυνηγούς.
5. ) με την από 13/2 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με την επιβεβαίωση κρουσμάτων Η5Ν1 στην Ελλάδα, όπου ρητώς αναφέρεται πως «κανένα επιπλέον μέτρο δεν απαιτείται να ληφθεί σε σχέση με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή»
6. ) με τη δήλωση του Υπουργού Υγείας της χώρας και πλειάδας ειδικών επιστημόνων ότι μέχρι στιγμή δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο θέμα για τη δημόσια υγεία από τις εξελίξεις που παρατηρούνται
7. ) με το πνεύμα συνεργασίας που γενικότερα πρέπει να χαρακτηρίζει τέτοιες γενικές διοικητικές αποφάσεις, ειδικά απέναντι στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, που έγκαιρα, αφιλοκερδώς και με υπευθυνότητα έχει δράσει με το υπαλληλικό της προσωπικό και με την εθελοντική προσφορά των 62 Κυνηγετικών Συλλόγων με τα 60.000 μέλη τους. Προσφορά τόσο σχετική με το ζήτημα της γρίπης και με τη συνεχή παρακολούθηση και διοχέτευση δειγμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και σε παλαιότερες περιπτώσεις (π.χ. στην οικολογική καταστροφή της Λίμνης Κορώνειας, κλπ)
8. ) με το γεγονός ότι η περίοδος θήρας των απειλούμενων από τη νόσο υδρόβιων πτηνών έχει ήδη λήξει σε όλη τη χώρα και, κατά συνέπεια η σημερινή γενική απαγορευτική σας απόφαση για όλα τα είδη δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη πρόληψης.

Θεωρούμε πως οι αποφάσεις σας αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις άλλες υπερκείμενες αποφάσεις, τις οποίες και καταστρατηγούν, δείχνουν ένα έντονο αντικυνηγετικό αίσθημα, προσβάλλουν το μεγάλο εθελοντικό έργο που προσφέρουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της Περιφέρειας σας και καλλιεργούν αδικαιολόγητα πανικό σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, ειδικά πάνω στο ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι με τέτοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις δημιουργείται εύλογη αγανάκτηση στον κυνηγετικό κόσμο, ο οποίος βλέπει πλέον σε αυτές μια καθαρά αντικυνηγετική θέση. Οι κυνηγοί είναι μία μόνον από τις πολλές ομάδες πληθυσμού που έρχονται συστηματικά σε επαφή με τη φύση, είναι η μοναδική όμως στην οποία απαγορεύτηκε πλέον παντελώς η επαφή αυτή.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων αυτών, τον περιορισμό τους στα πλαίσια που ορίσθηκαν αρμοδίως και την πιστή εφαρμογή των δηλώσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή την απαγόρευση θήρας σε ακτίνα 10 Km από τις περιοχές όπου βρέθηκαν πτηνά προσβεβλημένα από τον Η5Ν1.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση και για ενδυνάμωση της συνεργασίας μας.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Δέλλιος Ιωάννης Πολυχρόνης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων