Επιστολή του Ωρίωνα προς το ΒΗΜΑ για τα αντικυνηγετικά δημοσιεύματα

0

Ω Ρ Ι Ω Ν – Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 20/9/2006

Προς: Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, υπόψιν κ.Στ.Ψυχάρη
Κοιν.: Ενθετο περιοδικό BHMAGAZINO, vimagazino@dolnet.gr
Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ, ιστοσελίδες

Θέμα: Αντικυνηγετικό Δημοσίευμα

Αγαπητέ κύριε Ψυχάρη,

στην έγκριτη εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου 2006 και ειδικότερα στο ένθετο περιοδικό BHMAGAZINO διαβάσαμε ακόμα ένα αντικυνηγετικό άρθρο που υπογράφεται από τον κ.Κοσμά Βίδο.

Δεν θα σταθούμε στις ανακρίβειες και στους λεκτικούς αφορισμούς του κ.Βίδου. Θα σταθούμε μόνο στην έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τους 250.000 Ελληνες πολίτες που έχουν επιλέξει το Κυνήγι ως τρόπο ζωής. Αναρωτιώμαστε κατά πόσο ο οποιοσδήποτε συντάκτης μπορεί να καθυβρίζει και να λοιδορεί μια κοινωνική ομάδα χωρίς νομικές συνέπειες. Και μάλιστα, τέτοιου είδους δημοσιεύματα να βρίσκουν πρόσφορο βήμα έκφρασης μέσα από μια μεγάλη, έγκυρη και ιστορική εφημερίδα όπως το ΒΗΜΑ.

Σημειώστε ότι ο κ.Βίδος δεν έχει κανένα επιχείρημα κατά του Κυνηγίου πέρα από την πολυχρησιμοποιημένη φράση “τα καημένα τα πουλάκια”. Τί επιχείρημα θα μπορούσε να έχει άλλωστε… Στο ίδιο φύλλο του Βήματος, στο ένθετο ΒΗΜΑ-Science, ο καθηγητής Οικολογίας Νίκος Μάργαρης αναφέρει σε 2σέλιδο άρθρο του ότι κανένα από τα άγρια είδη της Ελληνικής πανίδας δεν κινδυνεύει πραγματικά με εξαφάνιση όπως διατείνονται κατά καιρούς διάφοροι “οικολογούντες” του καναπέ.

Και βέβαια ο κ.Βίδος δεν είναι χορτοφάγος… κατά δήλωσή του τρώει κανονικά κρέας αλλά φαίνεται ότι προτιμάει να πληρώνει τον χασάπη για να σκοτώνει τα ζώα για λογαριασμό του. Αν ο κυνηγός, κατά τον κ.Βίδο, είναι δολοφόνος επειδή σκοτώνει ο ίδιος μικρό μέρος της τροφής του, τότε ο κάθε κ.Βίδος είναι ηθικός αυτουργός στη δολοφονία των ζώων που καταναλώνει. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την επιλεκτική ευαισθησία του συντάκτη σας απέναντι στις μπεκάτσες, τις πέρδικες και τα άλλα θηράματα των κυνηγών. Πρόκειται μάλλον για κάποιου είδους ζωοφιλικό ρατσισμό. Ο κ.Βίδος θεωρεί ότι έχει το ηθικό δικαίωμα να καταναλώνει το αρνάκι γάλακτος το οποίο για χάρη του αποσπάστηκε βίαια από τη μάνα του και θανατώθηκε σε βρεφική ηλικία, χωρίς να έχει καμία δυνατότητα διαφυγής. Δεν αναφέρει τίποτα για το ψάρεμα και τους ψαράδες. Τα ψαράκια δεν έχουν ζωή και δεν πονάνε κύριε Βίδο; Δεν αναφέρει τίποτα για τα είδη που μαγειρεύονται ζωντανά (αστακοί κλπ) για τη δική μας ευχαρίστηση. Παρ’ όλα αυτά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους κυνηγούς να σκοτώνουν οι ίδιοι μερικά θηράματα για να συμπληρώνουν το οικογενειακό τραπέζι.

Το Κυνήγι, κ.Ψυχάρη, είναι για όλους εμάς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει, είναι επιστροφή προς τη φύση και παράλληλα ένας τρόπος αποκόμισης τροφής από αυτήν. Αλλος κυνηγά πουλιά, άλλος ψάρια, άλλος μαζεύει μανιτάρια, χόρτα ή σαλιγκάρια. Είναι μια νόμιμη δραστηριότητα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, απόλυτα συμβατή με την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος. Τη Φύση την βιώνουμε, δεν την αποστειρώνουμε! Οι κυνηγοί, κ.Ψυχάρη, είμαστε οι καλύτεροι “οικολόγοι”, αυτοί που έχουμε άμεσο συμφέρον να υπάρχουν θηράματα. Είναι γνωστό ήδη τί πράττουν οι κυνηγοί για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Αναπληθυσμοί θηραμάτων, σπορές, ποτίστρες, πυροφύλαξη, θηροφύλαξη, ρίψη τροφών στις παρατεταμένες κακοκαιρίες και πολλές άλλες δραστηριότητες. Μοναδικός μας σκοπός είναι να υπάρχει στην Ελληνική ύπαιθρο ένας υγιής και ικανοποιητικός πληθυσμός άγριων θηραμάτων, από τα οποία καρπωνόμαστε μόνο τον τόκο.

Κύριε Ψυχάρη, την Κυριακή 23/11/2003, μαζί με το ΒΗΜΑ είχατε κυκλοφορήσει ένα ένθετο περιοδικό για το Κυνήγι με τίτλο “Το Βήμα – Hunter”. Η έκδοση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στους κυνηγούς και όλοι ελπίζαμε σε μια καλή συνέχεια από το ΒΗΜΑ. Ενα τέτοιο κυνηγετικό ένθετο θα προσέφερε τα μέγιστα στην ενημέρωση των κυνηγών αλλά και των δεκάδων χιλιάδων αναγνωστών σας που δεν είναι κυνηγοί και ίσως θέλουν να διαμορφώσουν άποψη για το Κυνήγι και τους Κυνηγούς. Δυστυχώς όμως, πέρσι και φέτος, η συνέχεια ήρθε μόνο με τα κατάπτυστα αρθρίδια του κ.Βίδου. Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα του Κυνηγίου που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας; Θεωρούμε ότι αντί για τέτοια αστήρικτα αντικυνηγετικά δημοσιεύματα θα μπορούσατε, κάθε χρόνο τουλάχιστον, να επαναλαμβάνετε την προσπάθεια που κάνατε την 23/11/2003 με το ένθετο περιοδικό “Το Βήμα – Hunter”. Είναι βέβαιο ότι η Κυνηγετική Οικογένεια θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.

Τελειώνοντας, κ.Ψυχάρη, να σας δώσουμε μια εικόνα για το σύλλογό μας. Ο ΩΡΙΩΝ ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένος σύλλογος κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της Υπαίθρου και του Κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς μας, το καταστατικό μας και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.

Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση του Κυνηγίου από ΤΟ ΒΗΜΑ και τα άλλα ΜΜΕ του ομίλου σας. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφόρηση χρειαστείτε.

Για το ΔΣ του Ωρίωνα
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Μίλτος Φακιώλας Νίκος Παπαϊωάννου

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων