Επιχείρηση κατά των πουλοπιαστών της Σαντορίνης

0

2000-santorini.jpg

Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ
ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ – Τ.Κ. 105 63
ΤΗΛ : 3231212 – 3232616 FAX 3257593
e-mail: dkose@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργανωμένη επιχείρηση κατά των πουλιοπιαστών της Σαντορίνης πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, ύστερα από σχετική συνεννόηση με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
Στόχος του κλιμακίου ήταν να κατασταλεί το φαινόμενο της μαζικής σύλληψης και εξολόθρευσης ωδικών πτηνών, που τείνει να προσλάβει διαστάσεις «εθιμικού δικαίου» στο νησί.
Τα πουλιά προσελκύονται και αιχμαλωτίζονται κατά χιλιάδες σε τεράστια δίχτυα – παγίδες που εγκαθιστούν κοντά σε τεχνητές παροχές νερού οι πουλοπιάστες, ενώ στη συνέχεια άλλα διοχετεύονται στο παράνομο εμπόριο, ενώ εκείνα που δεν έχουν εμπορική αξία θανατώνονται.
Η παράνομη αυτή τακτική είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη στη Σαντορίνη, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με την ηθελημένη ή αναγκαστική ανοχή των τοπικών αρχών, οι οποίες αδυνατούν να ελέγξουν το φαινόμενο.
Με αυτό ακριβώς το κλίμα μιας γενικευμένης παραβατικότητας ήρθαν αντιμέτωποι στη διάρκεια της αποστολής τους και οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι προχώρησαν σε μηνύσεις και καταστροφές των παγίδων που ήταν διασπαρμένες παντού στο νησί.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα το κλιμάκιο των θηροφυλάκων αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ύβρεις και απειλές περί σωματικής βίας εναντίον τους, από ένα υπέρτερο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την παράνομη παγίδευση πουλιών…ως ένα τοπικό έθιμο που πρέπει να περιφρουρηθεί!!
Όμως, η Σαντορίνη, τόπος αγαπημένος και φιλόξενος για χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά αυτού του κόσμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμφανίζεται αφιλόξενη για τα ταξιδιάρικα πουλιά.
Το παράνομο εμπόριο και η ληστρική συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στα ωδικά πουλιά και στη φύση του μοναδικού αυτού νησιού, δεν απειλεί μόνο την ομορφιά και την πολυμορφία της άγριας πανίδας. ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος και τα εντεταλμένα της όργανα, θα κάνουν ό,τι πρέπει και ό,τι τους αναλογεί, για να προστατεύσουν τη φήμη του νησιού, αλλά και την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Σαντορίνη στα μάτια και στην καρδιά των ανθρώπων όλων του κόσμου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.

Η Ορνοθολογική σχετικά με το θέμα αυτό έχει εκδόσει την ακόλουθη ανακοίνωση.

Αντιδράσεις και επιθέσεις από λαθροθήρες ενάντια στην εφαρμογή της νομοθεσίας
Για άλλη μια χρονιά προκαλούν οι λαθροθήρες στη Σαντορίνη με την πρακτική των «Λιμνών» και την εναντίωσή τους στις αρμόδιες αρχές που προσπαθούν να σταματήσουν την παράνομη δράση τους. Οι «Λίμνες» αποτελούν μια παράνομη πρακτική προσέλκυσης για τη συλλογή πουλιών κυρίως κατά τις περιόδους της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής μετανάστευσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τις άλλες περιόδους.

Τα πουλιά που συλλαμβάνονται διατηρούνται παράνομα σε κλωβούς (σε πολλές περιπτώσεις μεγάλους σαν δωμάτια) ή περνάνε στο λαθρεμπόριο, ενώ όσα δεν έχουν «εμπορική» αξία θανατώνονται.

Φέτος, παρά τις καταγγελίες της ΕΟΕ, η Δ/νση Δασών Κυκλάδων δεν έστειλε κλιμάκιο όπως έκανε πέρυσι. Δραστηριοποιήθηκε όμως αυτή τη φορά η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Οκταμελές κλιμάκιο ελέγχου αποβιβάστηκε στη Σαντορίνη με σκοπό την καταστροφή των «Λιμνών» και την απονομή ευθυνών.

Η επέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας δημιούργησε αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που, επικαλούμενα την δικαιολογία της «τοπικής παράδοσης» παρανομούν για καθαρά προσωπικό όφελος. Μόνο τέσσερις περιπτώσεις πρόλαβε να πιστοποιήσει το κλιμάκιο ελέγχου πρίν απειληθεί από πολυπληθέστερη ομάδα λαθροθήρων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καταφύγει στο αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα κατηγορείται ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος γιατί δεν στήριξε την παραβίαση του νόμου!

Η δραστηριότητα αυτή παραβιάζει την εθνική και διεθνή νομοθεσία, και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς ως ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αδυναμία και έλλειψη βούλησης να επιβάλει στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα άγρια πουλιά και τη φύση γενικότερα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ασχοληθούν και οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές υπεύθυνες για την προστασία των πουλιών και της φύσης, αλλά και την τήρηση της νομοθεσίας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων