Δελτίο τύπου της ΚΟ Πελοποννήσου για τη λήξη του αγριόχοιρου

0

2004-123-kop.jpg

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 ΤΗΛ: 2610-361671/ 72 FAX: 2610-346614
Url: www.kynomp.gr || E-mail : info@kynomp.gr

ΠΑΤΡΑ 27 – 12 – 2006

“Λήξη Θήρας Αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο
στις 10 Ιανουαρίου 2007”

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης και την επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγησή της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Δασών Νομού Αχαΐας, Δ/νση Δασών Νομού Ηλείας, Δ/νση Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου) εξασφάλισε για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, την απόφαση της λήξης του κυνηγίου του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο την 10η – Ιανουαρίου – 2007 δηλαδή την ίδια ημερομηνία που λήγει και το κυνήγι του λαγού.

Παρά την γενικότερη αντίθεσή μας σε οποιεσδήποτε μορφής απαγορεύσεις κυνηγίου, γίνεται αντιληπτό ότι στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η αειφορική κυνηγετική διαχείρισή του συγκεκριμένου θηράματος και η διηνεκή παρουσία του στους βιότοπους της Πελοποννήσου. Η διατήρηση και η εξασφάλιση της αειφορικής κάρπωσης του αγριόχοιρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν ορθολογικό χωρικό και χρονικό σχεδιασμό της θήρευσής του, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη την οικολογία του και τις παραμέτρους του περιβάλλοντος και των βιοτόπων του.

Η δεκαήμερη μείωση του χρόνου θήρας του αγριόχοιρου που εξασφαλίσθηκε στην Πελοπόννησο με την συγκεκριμένη απόφαση, συνεπάγεται την μείωση της θήρας του είδους μόλις για τρεις κυνηγετικές εξόδους. Τα οφέλη όμως που θα προκύψουν από την απόφαση αυτή τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη κυνηγετική περίοδο, είναι πολλαπλά. Έχει πιστοποιηθεί ότι τα εναπομείναντα άτομα της επόμενης αναπαραγωγικής περιόδου επηρεάζουν τον πληθυσμό της επόμενης χρονιάς ενώ η επί τοις εκατό (%) κυνηγετική κάρπωση μειώνεται όταν μειώνεται ο πληθυσμός.
Με την παραδοχή ότι η αναλογία φύλου κατά τις αναπαραγωγές και η αναλογία ανήλικα/ενήλικα είναι 1:1, προκύπτει ότι από την εξοικονόμηση θηρευτικού «αποθέματος» 350-400 ατόμων, η αναμενόμενη αναπαραγωγή -μόνο από τους γεννήτορες που δεν θα θηρευτούν- την επόμενη περίοδο, υπολογίζεται από 700-800 άτομα.

Με δεδομένη την γεωμορφολογία της Πελοποννήσου, η οποία είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εισαγωγή νέου αίματος ατόμων αγριόχοιρου από βιοτόπους άλλων γεωγραφικών περιοχών να είναι αδύνατη, η διαχείριση του γηγενή πλέον πληθυσμού του είδους στην Πελοπόννησο μέσα από τον χρονικό περιορισμό της θήρας του, την τήρηση των αυστηρών κανόνων κυνηγίου που προβλέπονται από την νομοθεσία αλλά και την αποφυγή της θήρας των ενήλικων θηλυκών ατόμων στα πλαίσια της τήρησης των άγραφων νόμων είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Και αυτό γιατί όχι μόνο θα αποτραπεί ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού του είδους στην Πελοπόννησο αλλά γιατί παράλληλα θα εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη διατήρησή του και αύξησή του στους ελεύθερους κυνηγότοπους της περιφέρεια μας.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων