Οι Κυνηγοί Προστάτες της Άγριας Πανίδας

0

 2071-gkoplogo_new.gif

Γ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222
ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614
E-mail: info@kynomp.gr

ΠΑΤΡΑ 18–4–2007

Ένα ακόμη προστατευόμενο είδος, ο Μπούφος ή Βύας, ή Γούδι, εναπόθεσε τα άγρια ένστικτά του για επιβίωση στην θαλπωρή της κυνηγετικής οικογένειας. Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την τροφή του χτύπησε την φτερούγα του με αποτέλεσμα να βρεθεί ταλαιπωρημένος και ανήμπορος να πετάξει πίσω στην μητέρα φύση όπως από την γέννα του είχε μάθει.

Έπειτα από κλήση που δέχθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας από κατοίκους του χωριού Κώμη, μετέβησαν στην περιοχή ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Πετρόπουλος Φώτης και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κος Οκτάρας Βασίλειος, οι οποίοι περιμάζεψαν το άγριο πτηνό όπου με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεχόταν σχεδόν πρόθυμα την ανθρώπινη χείρα βοηθείας που του προσέφεραν. Η εξάντληση του πτηνού από την πληγή του, που είχε ως συνέπεια την αδυναμία του να διατηρηθεί στη ζωή, δεν του άφηνε περιθώρια για την αυτοσυντήρησή του, υπομένοντας έτσι την παρουσία του ανθρώπου.

Ο μπούφος διακομίστηκε με την αρωγή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στο ιατρείο του κτηνιάτρου κύριου Παπαδημητρίου Κωνσταντίνου ο οποίος αφού τον εξέτασε σχολαστικά, δεν διαπίστωσε σπάσιμο οστού και περιέθαλψε την πληγή που είχε υποστεί ελαφρά σήψη, καθαρίζοντάς την προσεκτικά και λεπτομερέστατα. Επιπλέον παρείχε φαρμακευτική αγωγή και το άγριο πτηνό μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου της Ομοσπονδίας για την ανάπαυσή του και την περαιτέρω φροντίδα του.

Ο Μπούφος (Bubo bubo) είναι το μεγαλύτερο νυκτόβιο αρπακτικό της χώρας μας. Ανήκει στην οικογένεια Γλαυκίδαι και έχει μήκος 59-73 εκ. και άνοιγμα φτερούγων 138-170 εκ. Ζει σε πυκνά δάση με προτίμηση στα δάση ώριμων κωνοφόρων δένδρων και τις βραχώδεις περιοχές με απότομες πλευρές βράχων. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά (ποντίκια, αρουραίους, σκαντζόχοιρους, λαγούς, κ.λπ.) και πτηνά (κορακοειδή, γλάρους, υδρόβια πτηνά κ.α.). Ενδημικό προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία, το οποίο απαντάται σε όλη την Ελλάδα και σπάνια μετακινείται από την περιοχή διαβίωσής του.

Η προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα χρήζει την ευαισθητοποίηση όλων μας και την συστράτευσή μας στον κοινό στόχο με δεδομένο ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και είναι στην δικής μας ευχέρεια και θέληση να εξασφαλίσουμε την διατήρησή της που εν τέλει συνιστά και την δική μας επιβίωση.

bubo1.jpg

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Πετρόπουλος Φώτης και ο κος Οκτάρας Βασίλειος μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας παραδίδοντας τον τραυματισμένο μπούφο στον επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κωνσταντόπουλο Παναγιώτη.

bubo2.jpg

bubo3.jpg

Ο κτηνίατρος κος Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος περιθάλποντας στο ιατρείο του το τραύμα του άγριου πτηνού.

Ο Πρόεδρος: Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Ο Γ. Γραμματέας: Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων