Άρθρο του Προέδρου της ΚΣΕ για τις απαγορεύσεις στο κυνήγι

0

Δημοσιεύτηκε στο : ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΙ ΑΙΩΝΙΑ
ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ
2ος ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007 – 2008

Απαγορεύεται το κυνήγι… …απαγορεύεται το κυνήγι… η περίπτωση του Έβρου

…απαγορεύεται το κυνήγι… … η γνωστή διάταξη όλων των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν σημαντικούς βιοτόπους.
Διάταξη που δεν στηρίζεται πουθενά.
Λες και με το «απαγορεύεται» το κυνήγι ξορκίσαμε, έτσι απλά, όλους τους κινδύνους που απειλούν έναν βιότοπο! Τη ρύπανση από βιοτεχνίες ή βιομηχανίες, την υπερβόσκηση, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων δηλητηρίων, την αποξήρανση τεραστίων περιοχών, κλπ, κλπ..

Όλα αυτά τα ξορκίσαμε με τρεις λέξεις «Απαγορεύεται το κυνήγι».
Κι όμως κάθε απαγόρευση (επομένως και η απαγόρευση του κυνηγιού) πρέπει, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις επιταγές της για αστείες περιβαλλοντικές μελέτες χωρίς στοιχεία της περιοχής μελέτης, χωρίς γνώσεις του τρόπου λειτουργίας των δραστηριοτήτων που επί αιώνες υπάρχουν στην περιοχή.
Με ποταμούς φλυαρίας για άσχετα με την περιοχή θέματα. Με εκατοντάδες σελίδες περιγραφών που θα μπορούσαν να αφορούν οποιαδήποτε περιοχή που έχει τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά με την περιοχή μελέτης. Που κατεβαίνουν από τα ράφια και γίνονται μελέτες – φασόν ! Έτσι προσπαθούν να βοηθήσουν κάθε φορά τον συγκεκριμένο βιότοπο. Με ατελείωτες σελίδες πάνω στην βιολογία και την φυτολογία όλων των ειδών που συνήθως υπάρχουν σε έναν οποιοδήποτε υγρότοπο. Αντιγραφή εκατοντάδων σελίδων, των ίδιων σελίδων, για το πώς ζουν τα αρμυρίκια, το χορτάρι, οι θάμνοι, πως το νερό περνά το έδαφος, μένει και φεύγει, τι τρώνε οι πάπιες, οι σπουργίτες, οι γλάροι, τα γκαραβέλια τα μπεκατσίνια.
Σε όλους τους υγροτόπους ίδια είναι τα φυτά, ίδιος ο χρόνος ζωής, ίδια η ανάγκη νερού. Δεν αλλάζει η φυτολογία από τον Έβρο στο Κοτύχι. Και τα πουλιά την ίδια τροφή τρώνε την ίδια ανάγκη νερού έχουν.

Προς τι όλη αυτή η ακατάσχετη φλυαρία επαναλαμβανόμενων και γνωστών πραγμάτων ;
Γιατί;
Για να κρύψουν την γύμνια εφικτών προτάσεων.
Για να κρύψουν την άγνοια του πραγματικού τρόπου συνεργασίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με την φύση.
Για να πουλήσουν όγκο χαρτιού αφού δεν μπορούν να δώσουν προτάσεις αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες.
Για να εντυπωσιάσουν με όρους και θεωρητικά λόγια που λίγη σχέση, ή καθόλου, έχουν με την πραγματικότητα του Έβρου !! Σε κάθε περίπτωση μικρή έως καθόλου σχέση με το πραγματικό πρόβλημα.
Τότε γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες ; Αφού είναι άχρηστες.
Απλά για να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα σ’ αυτούς που, έτσι κι αλλιώς, από ασχετοσύνη και περιβαλλοντολαγνεία θέλουν να επιβάλλουν τα διάφορα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
Απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα (για να μην ενοχληθούν τα ανύπαρκτα πουλιά, όταν αυτά τα πουλιά γεννούν και πολλαπλασιάζονται, χωρίς να ενοχλούνται μέσα σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου). Απαγορεύεται το κυνήγι (όταν το κυνήγι ποτέ δεν μείωσε τους πληθυσμούς των πουλιών, αντίθετα τους αυξάνει με τα μέτρα των Κυνηγετικών Οργανώσεων) για να μην εμποδιστεί η αναπαραγωγή (όταν έτσι και αλλιώς το κυνήγι απαγορεύεται σ’ όλη την Ελλάδα και στον Έβρο, πολύ πριν και μετά την αναπαραγωγή).
Κι έτσι, χωρίς συνέπεια, χωρίς λόγο, χωρίς στόχο, απαγορεύουμε τα πάντα για να ικανοποιήσουμε την περιβαλλοντολαγνεία μας και το αντικυνηγετικό πάθος.
Κι ας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το κυνήγι δεν πρέπει να απαγορεύεται εξ’ ορισμού σε κάθε περιοχή προστασίας.
Κι ας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μόνο μετά από μελέτη που αποδεικνύει την αναγκαιότητα των περιορισμών μπορούν να επιβάλλονται τέτοιοι περιορισμοί.
Κι ας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όσοι επιβάλλουν περιορισμούς πρέπει να έχουν πείσει τους ντόπιους, γιατί μόνο με την δική τους συναίνεση θα έχουν αποτέλεσμα οι περιορισμοί.
Χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο όταν τους συμφέρει, για να προωθήσουν τις προαποφασισμένες θέσεις τους. Αγνοώντας τις αιτίες που έχουν αλλάξει και υποβαθμίσει το περιβάλλον στον Έβρο.
Ξεχνούν, ή κάνουν πως ξεχνούν, ότι το χαρακτηριστικό κάθε υγροτόπου είναι απλούστατα το νερό (υγρότοπος). Και όταν εξαφανίζεται το νερό, αφού η ίδια η Διοίκηση (Υπουργεία) αποξήραναν τεράστιες περιοχές και συνεχίζουν να αντλούν και να πετάνε νερό στην θάλασσα, τότε οποιαδήποτε απαγόρευση του κυνηγιού ή του θαλάσσιου μπάνιου ή της διέλευσης των ανθρώπων, μόνο ειρωνικά γέλια προκαλούν.
Όταν δηλαδή αυτοί οι ίδιοι είναι οι μοναδικοί και αποκλειστικοί υπαίτιοι της καταστροφής του υγροτόπου του Έβρου, έρχονται να απαγορεύσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες για να σώσουν, δήθεν, τον Έβρο!
Όχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε !!!
Δεν θέλουμε ως σωτήρες τους κύριους υπεύθυνους της όποιας καταστροφής !
Αρκετά έχει υποφέρει ο Έβρος, και άλλοι υγρότοποι της χώρας μας, από τέτοιους σωτήρες. (βλέπε υβριδισμούς ειδών σε δημόσιες ελεγχόμενες περιοχές, βλέπε αποξηράνσεις που αλλοιώνουν τα φυσικά στοιχεία του υγροβιότοπου π.χ. Δράνα, βλέπε ότι λόγω εξαφάνισης ενός σπανίου φυτού απαγορεύεται το κυνήγι αλλά επιτρέπεται η βόσκηση !!!, (περίπτωση Πάρνωνα), κ.λ.π. κ.λ.π.)
Όλοι οι τοπικοί φορείς είναι εναντίον όλων αυτών των αυθαίρετων, χωρίς ουσία και αποτέλεσμα απαγορεύσεων στον Έβρο.
Όλοι !
Κανένας δεν τους έλαβε υπόψη του. Αγνόησαν οι κύριοι των Υπουργείων τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους.
Αντίθετα, όπως δυστυχώς περιμέναμε, υιοθέτησαν τις θέσεις ελάχιστων που είναι μόνο φορείς αντικυνηγετικών αισθημάτων και λατρεύουν την ανερμάτιστη, χωρίς λόγο και ουσία «απαγόρευση του κυνηγιού».
Ίσως κάποιοι να τους στηρίζουν .
Είναι αυτοί που είναι φορείς γνωστών αντικυνηγετικών αισθημάτων και θύματα μιας άκρατης περιβαλλοντολαγνείας.
Είναι φορείς ανακριβειών, αναξιόπιστων στοιχείων, και ανύπαρκτων κινδύνων.
Όλοι οι τοπικοί φορείς ξέρουν καλά ότι αποφάσεις με τις οποίες είναι αντίθετη, ριζικά αντίθετη, η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοσθούν. Το είπαν και το έγραψαν επίσημα Δήμοι, Κοινότητες, Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ. Οι φωστήρες των Υπουργείων τους αγνόησαν, με το έτσι θέλω.
Ο Έβρος, όμως, έχει ανάγκη από σωστά μέτρα, όχι αυτά τα ανυπόστατα και αυτές τις γελοίες απαγορεύσεις, τα οποία πρέπει να εφαρμοσθούν για την βελτίωση του υγροτόπου!
Ποια είναι αυτά;
Είναι αυτά που στηρίζονται σε στοιχεία, μετρήσεις, παρακολουθήσεις και όχι σε φαντασίες και φαντάσματα!
Είναι τα αξιόπιστα στοιχεία που έχουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μετά από 12 χρόνια παρακολούθηση (Πρόγραμμα “Άρτεμις”) μετά από 1110 μετρήσεις το χρόνο σε όλη την Ελλάδα και 90 μόνο και μόνο στον Έβρο (Πρόγραμμα: “Φαινολογία της μετανάστευσης”) με μεθοδολογία καθορισμένη από επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμια Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού) και όχι φτηνές (για το πολύτιμο αγαθό του περιβάλλοντος) φράσεις της μορφής :
«…..παρατηρήθηκαν τάδε πουλιά…..»
« οι κυνηγοί κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν ..»
« εμφανίζονται κατά καιρούς….»
Δεν θέλησαν όμως ποτέ οι φωστήρες της Διοίκησης να συνεργαστούν σοβαρά με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, διότι φοβούνται ότι θα ξεσκεπαστεί η φτώχια των επιχειρημάτων της Διοίκησης, η αμέλεια της και η υποκειμενική και προσωπική της κρίση απέναντι στα αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία!!!
Δεν μπορείς να στηρίζεις ένα διαχειριστικό σχέδιο μιας σημαντικότατης περιοχής στη λογική του «…παρατηρήθηκε…..» υπάρχουν τόσα (χωρίς στοιχεία) και ταυτόχρονα να ζητάς από τους άλλους μαθηματικές αποδείξεις των θέσεων τους.

Είναι μια εκβιαστική λογική, επικίνδυνη και επιζήμια.
Θυμίζει το ανέκδοτο του γνωστού μελετητή Δοξιάδη που όταν ρωτήθηκε πώς ξέρει και γράφει ότι ο Σαρωνικός έχει (ας πούμε) 27 δισεκατομμύρια 350 χιλιάδες 189 ψάρια ;
απάντησε : Δώσε μου τη δική σου μελέτη που να αποδεικνύει το αντίθετο!!!
Ωραία λογική προστασίας έχουμε σ’ αυτόν τον τόπο !!!

Ένας οποιοσδήποτε Κυνηγός
(και για το γνήσιο της υπογραφής)
Ν. Παπαδόδημας
(και για την ακρίβεια)
Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε.
που αγωνίζεται για την άρση αυτής της απαγόρευσης

ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κ.Σ.Ε.
Μέλος του Κ.Σ. Καλλιθέας
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κυνηγετικών Οργανώσεων (F.A.C.E.)

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων