Σχεδιασμός διαχείρισης των καμμένων περιοχών από την ΚΟ Πελοποννήσου

0

2159-123-kop.jpg

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222
ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614
E-mail: info@kynomp.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 3-9-2007 έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιφέρειάς της να ληφθούν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασίας των πυρόπληκτων και μη περιοχών στην κατεύθυνση της προστασίας του ενδημικού θηράματος και των βιοτόπων του στην Πελοπόννησο.

Αντιμέτωποι με τον ενδεχόμενο κίνδυνο αφανισμού του εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος και εκτός των κατεστραμμένων περιοχών αποφασίστηκε ομόφωνα ο σχεδιασμός διαχειριστικών μέτρων που σε πρώτη φάση θα αποτελούνται από:
1. Ενίσχυση της Θηροφύλαξης στις καμένες εκτάσεις
2. Άμεση παροχή τροφής και νερού στα θηράματα και τα υπόλοιπα είδη της πανίδας που κατάφεραν να επιβιώσουν στις καμένες περιοχές
3. Οργάνωση εθελοντικών ομάδων αναδάσωσης από τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων της Πελοποννήσου
4. Δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση της θηροφύλαξης και την υποστήριξη των αναδασώσεων από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα
5. Μείωση του αριθμού κάρπωσης του αγριόχοιρου από τα επιτρεπόμενα 2 άτομα ανά ομάδα και ανά κυνηγετική έξοδο σε 1 θηρεύσιμο άτομο καθώς και της πέρδικας από 4 που ισχύουν σήμερα σε 2 θηρευμένα άτομα ανά κυνηγό.
6. Απαγόρευση της θήρας εντός των καμένων εκτάσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Επίσης αποφασίστηκε η διερεύνηση του ενδεχομένου της περικοπής μίας κυνηγετικής ημέρας της εβδομάδας από 3 σε 2 για το ενδημικό θήραμα εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τις Δασικές αρχές.

Επιπλέον η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τους ειδικούς Θηραματολόγους, Δασολόγους, Περιβαλλοντολόγους και Δασοπόνους επιστημονικούς συνεργάτες της, θα προβεί στην άμεση καταγραφή των καμένων δασικών περιοχών.

Στόχος είναι η άμεση απεικόνιση της καταστροφής και της επίδρασής της στους οικοτόπους των θηραματικών ειδών, η καταγραφή του υφιστάμενου οικολογικού μωσαϊκού στις πληγείσες αλλά και στις όμορες περιοχές καθώς και η αποτύπωση της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών της πανίδας και χλωρίδας εντός και εκτός των καμένων περιοχών. Η συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές αρχές κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές και από κοινού να εκδοθούν οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για την ουσιαστική περιφρούρηση των πληγέντων από την πυρκαγιά περιοχών.

Η λήψη άμεσων διαχειριστικών μέτρων, έπειτα από την συνολική και λεπτομερή καταγραφή της κείμενης κατάστασης, για την προστασία, την διαφύλαξη και την αναβάθμιση του θηραματικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου είναι πλέον παραπάνω από επιβεβλημένη. Επίσης τόσο οι παραπάνω δράσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου όσο και τα διαχειριστικά μέτρα που θα υποδειχθούν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της, μέσα από συντονισμένο σχεδιασμό θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν πριν είναι πολύ αργά για την ανάκαμψη του φυσικού πλούτου και του θηράματος.

Η πολιτεία θα πρέπει χωρίς προστριβές να υιοθετήσει την προσφορά των Κυνηγετικών Οργανώσεων και αν δεν μπορεί να τις συνδράμει δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αποκλείσει από τον ούτως η άλλως φυσικό χώρο τους. Γιατί αν μη τι άλλο αφού δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της τουλάχιστον ας μην «διυλίζει τον κώνωπα» και παρακωλύει εθελοτυφλώντας την βοήθεια που ζητάει απεγνωσμένα το φυσικό μας περιβάλλον έπειτα από την επιτυχή αδιαφορία και αδυναμία που επέδειξε στο να επιτελέσει το καθήκον της.

– Ο Πρόεδρος – – Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων