Άμεσα μέτρα για τα δάση ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί φορείς.

0

Λήψη άμεσων μέτρων που θα αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, στη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση του δασικού οικοσυστήματος και στην αποτροπή δημιουργίας προσδοκιών από την καταστροφή του, ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων και παράλληλα, ανακοίνωσαν τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τις Φυσικές και Ανθρωπογενείς Περιβαλλοντικές Καταστροφές με διεπιστημονική, διαπανεπιστημιακή, πανελλαδική οργάνωση.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι των Γεωτεχνικού, Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικράτειας, διατύπωσαν σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, άμεσες και σε βάθος χρόνου, στις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα.
«Το κράτος, θα πρέπει να μας θεωρεί συμβούλους του, νομικούς, οικονομικούς, τεχνικούς κι όχι να αισθάνεται ότι μας έχει απέναντί του. Διατυπώσαμε σειρά προτάσεων στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν εισακουσθήκαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Παξινός και κοινοποίησε τη σύσταση ομάδας νομικών οι οποίοι στο εξής θα καταφεύγουν στο ΣτΕ για κάθε αντιοικολογική νομοθετική ρύθμιση.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν είναι:
1. Ο επανασχεδιασμός και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών με τρόπο βιώσιμο και σε προγραμματικές φάσεις άμεση, πενταετίας και εικοσαετίας με λήψη μέτρων για κάθε μία, χωρίς να ακυρώνονται μεταξύ τους.
2. Η συμπλήρωση με στοχευμένες δράσεις και μέτρα των διατυπώσεων του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Πλαισίων που έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για όλες τις περιοχές της χώρας, πληγείσες και μη.
3. Η άμεση προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων και αιτιών πλημμύρας στις πληγείσες περιοχές.
4. Η άμεση και με επιστημονικά απολύτως έγκυρο τρόπο καταγραφή των ζημιών σε κτήρια που δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και ασφαλής αποκατάσταση.
5. Η συγκράτηση του πυρόπληκτου πληθυσμού στον τόπο του με εξαγγελία γενικών μέτρων για την ηθική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν.
6. Η ενίσχυση της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να υποστηριχθεί η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές.
7. Η χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις κήρυξη των καμένων δασών ως αναδασωτέων εκτάσεων.
8. Η σύνταξη των δασικών χαρτών ως το 2009.
9. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων