Συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τις πυρκαγιές

0

2160-firellas.jpg
Ας βοηθήσουμε όλοι στην αναδάσωση της κα(η)μένης Ελλάδας!

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης που διεξήχθη τη Δευτέρα το απόγευμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις συνέπειες των πυρκαγιών και εξήγαγαν συμπεράσματα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης που θα πρέπει να ληφθούν. Επιπλέον, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους πληγέντες και ενέκριναν σχετικό ψήφισμα.

“Πρόκειται για μια ανθρώπινη και περιβαλλοντική τραγωδία”, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Vladimír Špidla κάνοντας απολογισμό του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ανέφερε πάντως ότι η βοήθεια που παρείχε η Ευρώπη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί την “πιο σημαντική επιχείρηση προστασίας πολιτών που έχει λάβει ποτέ χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)” και “παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”.

Η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων αλλά και στα όρια των δυνατοτήτων της

Πολλά ήταν τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε στη συνέχεια ο Επίτροπος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας όσον αφόρα την από αέρος προσπάθεια κατάσβεσης”. Χαρακτήρισε “υψηλή προτεραιότητα” για την ΕΕ “το πώς θα κινητοποιήσει επιπλέον πόρους, ούτως ώστε να αποκτήσει τα μέσα για να έχει επιπλέον αεροπορικές δυνάμεις κατάσβεσης των πυρκαγιών”. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη βοήθεια τρίτων χωρών ή ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ο κ. Špidla.

Επανερχόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί το περιβάλλον αλλά και στους κινδύνους πλημμυρών, διάβρωσης του εδάφους και μόλυνσης των υδάτων. Επεσήμανε, πάντως, ότι με τους πόρους του περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE+ η Επιτροπή θα βοηθήσει να επανέλθει το περιβάλλον στην πρότερή του κατάσταση.

Ο κ. Špidla αναφέρθηκε ακόμη στην δυνατότητα κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και στον ταχύ επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων κοινοτικών κονδυλίων με στόχο την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών ανθρώπων και περιοχών που έχουν πληγεί. Ανήγγειλε ακόμη την έγκριση από την Επιτροπή νέων προγραμμάτων στήριξης των πληγέντων τον Οκτώβριο μετά από σχετικό αίτημα και βάσει ενός σχεδίου δράσης των ελληνικών αρχών.

Χρειάζεται ένας ειδικός μηχανισμός ταχείας επέμβασης, αλλά και μια ανεξάρτητη συμπληρωματική δύναμη

Εκείνο που προέχει τώρα είναι να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, δήλωσε ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), τονίζοντας ότι “η επόμενη μέρα έχει αρχίσει”. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, “τα πρώτα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων έχουν ήδη αποτελέσματα. Μέσα σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από τους δικαιούχους έχουν εισπράξει τόσο τα χρήματα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους όσο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους. Ένας μεγάλος αριθμός αστέγων έχουν στη διάθεσή τους μεταφερόμενες κατοικίες για την προσωρινή στέγασή τους. Οι ζημιωθέντες αγρότες και οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν προκαταβολές των αποζημιώσεων για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους που καταστράφηκαν”.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα, ο Έλληνας πολιτικός δήλωσε τα εξής: “Επιδιώκουμε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβεί στην ταχεία κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και στην εξασφάλιση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών”. Το ψήφισμα ζητά επίσης τη “σύσταση ενός ειδικού μηχανισμού ταχείας αντιμετώπισης σε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών” και “τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης συμπληρωματικής δύναμης που θα αποτελείται από ιδιωτικά αεροσκάφη πυρόσβεσης ή χωρών που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες στην Ευρώπη”. Για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ “αυτή η υποστηρικτική δύναμη θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις χώρες υψηλής επικινδυνότητας και να είναι έτοιμη να δράσει από το καλοκαίρι του 2008”.

Όχι στις καθυστερήσεις, ναι στην πρόληψη και την αλληλεγγύη

Ο κ. Martin Schulz (ΣΕΚ, DE), ο οποίος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είδε επί τόπου τις καταστροφές στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του τέτοια τραγωδία ιδίοις όμμασιν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους ανθρώπους εκείνους που σε λίγα λεπτά έχασαν τα πάντα: “Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και χρειάζονται βοήθεια -τώρα, όμως, και όχι σε μερικούς μήνες. Θα πρέπει να διατεθεί κάθε δυνατή βοήθεια το ταχύτερο δυνατό”. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην καθυστερούν για λόγους υπερηφάνειας να ζητούν βοήθεια και να είναι παρούσες όταν οι πολίτες τις χρειάζονται. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Schulz εκτίμησε ότι εκτός από τους εγκληματίες οι πυρκαγιές στην Ελλάδα συνδέονται και με τις κλιματικές αλλαγές.

Ο κ. Vittorio Prodi (ΦΙΛ, IT) εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Έλληνες και τους Ιταλούς που υπέστησαν “αυτές τις τραγωδίες”. Αφού αναγνώρισε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών και των εθελοντών, ο Ιταλός πολιτικός τόνισε ότι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών πρέπει να αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, πρότεινε “να μειωθεί το καύσιμο φορτίο του δάσους που συμβάλλει στην ταχεία διάδοση των πυρκαγιών”. Ζήτησε ακόμη να αυξηθεί ο χρόνος συγκράτησης των υδάτων των ποταμών και να συσταθεί ένα κοινοτικό μέσο παρέμβασης στην περίπτωση θεομηνιών.

Ζητείται ενίσχυση της δασικής προστασίας, της πρόληψης και της χρηματοδότησης

Ο κ. Carl Schlyter (ΠΡΣ/ΕΕΣ, SE) εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την οδύνη του προς τις οικογένειες των θυμάτων. Αφού επεσήμανε την συμβολή των κλιματικών αλλαγών στις πυρκαγιές, ο Σουηδός πολιτικός τόνισε ότι η δασική προστασία στην Ελλάδα δεν είναι αρκετή. Παράλληλα, ζήτησε η συνδρομή της ΕΕ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν. Τέλος, αναφερόμενος στην συζήτηση στην Ελλάδα για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ο κ. Schlyter τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δασική προστασία και όχι να αποδυναμωθεί.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τραγωδία, τόνισε ο κ. Δημήτρης Παπαδημουλης (ΣΥΝ). Κατά την άποψή του, η τραγωδία αυτή οφείλεται στις “αμαρτίες και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης”. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι “η μόνη χώρα που δεν έχει δασολόγιο και κτηματολόγιο, που επιχειρείται να μειωθεί η προστασία του δάσους με την αναθεώρηση του άρθρου 24, που έχει 2 εκατομμύρια αυθαίρετα (αρκετά από αυτά μέσα σε δασικές εκτάσεις) και χτίζονται με ευκολία βίλες στα καμένα και παίρνουν ρεύμα και νερό μετά με τροπολογίες ψηφοθηρικές των κυβερνήσεων”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε ακόμη λόγο για ανεπαρκή πρόληψη, παρότι ο ξερός και άνυδρος χειμώνας προειδοποιούσε μαζί με τους καύσωνες για μεγάλες πυρκαγιές. Ως εκ τούτου, το κράτος μέλος που λέγεται Ελλάς “πρέπει να κάνει περισσότερα”. Αλλά πρέπει και εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Ευρωκοινοβούλιο να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την κοινή ευρωπαϊκή δασική μας κληρονομιά, δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης. Απευθυνόμενος στον Επίτροπο τον κάλεσε να δώσει περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Ταμείο Ανάπτυξης της Υπαίθρου άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία, και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που επλήγησαν. Ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την προστασία των ευρωπαϊκών δασών και την αποτροπή των πυρκαγιών και να υπάρξει μια οδηγία για την προστασία από τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Απώλεια ύψους 2% του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος

Ο κ. Jens-Peter Bonde (Α/Δ, DK) έλαβε τον λόγο εκ μέρους του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ). Στην ομιλία του ο Δανός πολιτικός αναφέρθηκε στα ανθρώπινα θύματα των πυρκαγιών, στα εκατομμύρια καμένα δέντρα και την οικονομική απώλεια που υπολογίζεται στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται όλη την δυνατή υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο ομιλητής εκτίμησε ότι τα “κοινοτικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την πρόληψη αυτών των καταστροφών δεν αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο”. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε μια πλήρη έρευνα σχετικά με το τι συνέβη με τα κοινοτικά κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών, ώστε να βρεθούν οι ένοχοι και οι υπαίτιοι.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων