Επιστρέφει ο εφιάλτης

0

2168-koronia.jpg
ethnos.gr

Μπροστά σε μια νέα οικολογική κρίση βρίσκεται η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης, τρία χρόνια μετά τον μαζικό θάνατο 30.000 άγριων πουλιών. Περίπου 200 πουλιά, κυρίως φλαμίνγκο, αβοκέτες και βουτηχτές, βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και σήμερα συνέρχεται το συντονιστικό όργανο οικολογικών κρίσεων για τη λήψη μέτρων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία των αρμόδιων υπηρεσιών για επανάληψη του φαινομένου του Σεπτεμβρίου 2004, που αποδεκάτισε την άγρια πτηνοπανίδα της περιοχής.

Από τις πρώτες εξετάσεις (PCR) που έγιναν αποκλείστηκε ως αιτία θανάτου ο ιός της γρίπης των πτηνών, και σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων οφείλεται στο φαινόμενο της αλλαντίασης που είχε εμφανιστεί και το 2004, λόγω της δραματικής μείωσης της στάθμης του νερού της λίμνης, που αυξάνει την πυκνότητα των τοξικών ουσιών σε αυτό και μειώνει το οξυγόνο.

Οπως είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος του Τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Τρευλόπουλος, από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο βιολογίας του ΑΠΘ βρέθηκαν κυανοβακτηρίδια, που αναπτύσσονται στη λάσπη πολλών υγροτόπων και πολλαπλασιάζονται όταν βρουν ευνοϊκές συνθήκες, όπως έλλειψη οξυγόνου, υψηλές θερμοκρασίες και νεκρά ασπόνδυλα, ψάρια και πουλιά.

Για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το βακτήριο της αλλαντίασης (clostridium bolulinum), όπως και το 2004, πρέπει να ληφθεί ορός αίματος από ζωντανά πουλιά, και γι αυτό γίνεται προσπάθεια να πιαστεί κάποιο ημιθανές.

Ο κ. Τρευλόπουλος υποστήριξε πως το φαινόμενο παρατηρείται συχνά αυτήν την εποχή, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξή του, καθώς όπως είπε η κατάσταση της λίμνης είναι τραγική και έχει φτάσει στα όρια της ερημοποίησης.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης – Μακεδονικών Τεμπών, Σάββας Αναστασιάδης, είπε πως το φαινόμενο εντοπίστηκε από την περασμένη Παρασκευή και από τότε δεν παρουσιάστηκε αύξηση των θανάτων.

«Προς το παρόν είναι περιορισμένος ο πληθυσμός, αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα, για να προλάβουμε την εξέλιξή του», ανέφερε στο «Εθνος».

«Πρόκειται για τη μόνιμη αρρώστια της Κορώνειας. Αν δεν αλλάξει το γεωργικό μοντέλο διαχείρισης της λίμνης, η κατάσταση αυτή θα επαναλαμβάνεται», σχολίασε από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Καύση
Τον Σεπτέμβριο του 2004 η μεγάλη οικολογική κρίση αντιμετωπίστηκε εκ των υστέρων, με την υγειονομική περισυλλογή, καύση και ταφή των περίπου 30.000 νεκρών πουλιών και με τεχνητούς πυροβολισμούς με κανονάκια που έδιωχναν από την περιοχή τα υγιή πουλιά.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να αποφασιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση του φορέα οικολογικών κρίσεων, καθώς οι προνύμφες των εντόμων που τρέφονται με τα πτώματα των πουλιών προσλαμβάνουν την αλλαντική τοξίνη χωρίς να νοσούν, και τη μεταφέρουν στα εντομοφάγα πουλιά μέσω της τροφής. Αυτή εκτιμάται ότι ήταν και η αιτία της έξαρσης του φαινομένου πριν από τρία χρόνια.

Η αλλαντίαση ή βοτουλισμός είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από την απορρόφηση τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο clostridium botulinum.

Τα πουλιά παίρνουν την αλλαντική τοξίνη μέσω της τροφής και αυτή προκαλεί παράλυση των άκρων, του λαιμού, των μυών, των ζωτικών οργάνων και τελικά τον θάνατο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων