Εισαγγελική παρέμβαση για την Κορώνεια

0

2170-koronia.jpg

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη λίμνη Κορώνεια διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης.
Στην παραγγελία του σε πταισματοδίκη, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να διερευνηθεί γιατί καθυστερεί η έναρξη των εργασιών εξυγίανσης της λίμνης, τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι -ύψους 27 εκατ. ευρώ- από το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με το Μάστερ Πλαν που είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη της Νομαρχιακής Επιχείρησης (ΝΕΘ Α.Ε.), η λίμνη θα βαθύνει κατά μισό μέτρο, θα δημιουργηθεί ανάχωμα στη δυτική πλευρά της λίμνης Κορώνεια, το οποίο θα έχει μήκος 6.200 μέτρων και ύψος 1μ.

Ακόμη προβλέπεται η ανακύκλωση των νερών της λίμνης μέσω της ενωτικής τάφρου που υπάρχει με τη λίμνη Βόλβη και η ορθολογική διαχείριση των χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου. Στο σχέδιο προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου άρδευσης και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος συλλογικού δικτύου άρδευσης.

Ο σχεδιασμός διάσωσης της λίμνης Κορώνεια έλαβε υπόψη του όλο το σύστημα απορροής της λεκάνης Μυγδονίας, τους τροφοδότες ποταμούς και χείμαρρους, την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας – Βόλβης, τον Στρυμωνικό Κόλπο, τον Ρήχιο ποταμό με την παράλληλη διασφάλιση μετακίνησης των ανάδρομων ψαριών (χέλια), με την ανύψωση της στάθμης της λίμνης Βόλβης.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης θα κληθούν να καταθέσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακοί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την ΚΟΜΑΘ, το προσωπικό της οποίας παρακολουθεί το φαινόμενο απο της αρχή της εξέλιξής του και έχει κάνει μετρήσεις σε δειγματοληπτικές επιφάνειες, υπολογίζεται ότι απο την αρχή του φαινομένου έχουν καταλήξει περί τα 1500 πτηνά, απο τα οποία 150 περίπου είναι φλαμίγκο.
Μεγάλο μέρος αυτών των νεκρών πουλιών έχουν καταναλωθεί απο άρπαγες, κυρίως αλεπούδες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων