Παρεμβάσεις της ΚΟΣΕ στις καμένες εκτάσεις

0

2171-857-dkose.jpg

Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
———————————–
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΜΕΤΑ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
————————————
ΜΕΛΟΣ
ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616 FAX: 2103257593
e-mail: dkose@otenet.gr

Αυτοί που νοιάζονται…εργάζονται!

Την ανιδιοτελή προσφορά και την απαραίτητη φροντίδα που έχουν ανάγκη για να ανακάμψουν οι καμένες εκτάσεις και η άγρια πανίδα της Εύβοιας, άρχισε ήδη να ΄΄καταθέτει΄΄ στα βουνά και στα δάση του νησιού η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους της δύναμής της.

Πριν λίγες ημέρες εθελοντικές ομάδες κυνηγών και θηροφυλάκων της Ομοσπονδίας σκόρπισαν σε περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, περισσότερους από 12 τόνους τροφών που προορίζονταν για συγκεκριμένα είδη της ενδημικής θηραματοπανίδας.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε τακτά διαστήματα για το επόμενο τουλάχιστον 3μηνο, με βασικό στόχο την παροχή τροφής προς εκείνα τα είδη της άγριας πανίδας (κυρίως λαγούς κα πέρδικες) που απώλεσαν ζωτικό μέρος του βιότοπού τους και μοιραία συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση της τροφής τους, έως ότου εγκατασταθούν στις γειτονικές άκαυτες περιοχές.

Οι ποσότητες των τροφών (βρώμη, σπασμένο καλαμπόκι, τριφύλλι, βίκος κλπ) μεταφέρθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας με ένα κομβόι αγροτικών και φορτηγών αυτοκινήτων που είτε ανήκαν σε κυνηγούς που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια είτε ναυλώθηκαν από τη Δ΄ ΚΟΣΕ για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της επιχείρησης.

Τα συνεργεία των κυνηγών κα των θηροφυλάκων χρησιμοποίησαν μάλιστα και τρακτέρ, ώστε η διασπορά και η κατανομή των τροφών να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες των πουλιών και των θηλαστικών, ενώ ταυτόχρονα οι σπόροι που δεν θα καταναλωθούν μετά τα πρωτοβρόχια θα βλαστήσουν, προσφέροντας μια μονιμότερη πηγή τροφής για την άγρια πανίδα τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Επίσης, το επιστημονικό προσωπικό της Δ΄ ΚΟΣΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες αυτοψίες σε όλους τους τύπους των βιοτόπων που είτε κάηκαν είτε επηρεάσθηκαν από τις συνέπειες των μεγάλων πυρκαγιών, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει το είδος των παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες τόσο ανά περιοχή, όσο και για κάθε θηραματικό είδος ξεχωριστά.

Άλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και οι προτάσεις οριοθέτησης των περιμετρικών ζωνών απαγόρευσης κυνηγίου που η Δ΄ ΚΟΣΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και την πανίδα πρότεινε προς τις κατά τόπους δασικές αρχές, ασχέτως αν αυτές έγιναν αποδεκτές ή όχι.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων