Η αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στην Κρήτη

0

Α΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πειραιώς 1-5 (κτίριο Πλάζα), 73131 Χανιά
τηλ: 28210-98147 – 28210-98112 , e-mail: akokd@otenet.gr

Αφορμή για το παρόν κείμενο είναι αρθογραφία στον τοπικό τύπο του Ν. Ρεθύμνου. Καταρχάς μας χαροποιεί το γεγονός ότι αναδεικνύεται το θέμα της λαθροθηρίας σε τοπικές εφημερίδες, ένα αποκρουστικό φαινόμενο το οποίο εδώ και πολλά χρόνια, τόσο η Ομοσπονδία μας, όσο και ολόκληρος ο κυνηγετικός κόσμος θεωρεί ότι συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας φύσης και αγωνίζεται για την πάταξή του.
Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται από την ανυπαρξία της βούλησης του κράτους να ασχοληθεί με το θέμα και της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να δράσουν αποτελεσματικά – όπως της Δασικής Υπηρεσίας η οποία συνεχώς αποδυναμώνεται (σε πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες)-.
Η διάγνωση αυτού του κενού φύλαξης και προστασίας του θηραματικού πλούτου και του περιβάλλοντος γενικότερα μας οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στην ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή συστάθηκε στο τέλος του 1999, λειτουργεί με τις εισφορές των κυνηγών και έχει να επιδείξει ήδη ένα καταξιωμένο έργο. Η εφαρμογή και επιτυχία της βασίστηκε στην αποδοχή και στη συμπαράσταση ολόκληρου του κυνηγετικού κόσμου, χωρίς τη συνεισφορά του οποίου δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι μια ιδιωτική προσπάθεια, με τα περιορισμένα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, όσο επιτυχημένη και αν είναι, δεν είναι δυνατό να υποκαταστήσει το κράτος.
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ως θεσμός ιδρύθηκε για να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε πολλές περιοχές οι μόνοι που έχουν παρουσία, κυρίως νυχτερινή, είναι οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες. Οι θηροφύλακες, οι οποίοι αν και άοπλοι έχουν αποδείξει ότι δε διστάζουν, με κίνδυνο της ζωής τους (έχουμε κρούσματα πυροβολισμών εναντίον τους, με τραυματισμούς) να ελέγξουν και να συλλάβουν λαθροθήρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η διαιώνιση τέτοιων φαινομένων βασίζεται κυρίως στην ανοχή ή στον φόβο των τοπικών κοινωνιών. Συνεχώς αντιμετωπίζουμε εδώ στην Κρήτη το γεγονός ότι από τη μία οι αγανακτισμένοι από το φαινόμενο πολίτες δε μας παρέχουν (από φόβο;) τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών και παράλληλα, από την άλλη, πολλοί είναι οι κάτοικοι που φροντίζουν να προειδοποιήσουν τους δράστες για την παρουσία μας, υποσκάπτοντας την προσπάθεια.
Για την πάταξη του φαινομένου λοιπόν, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών, αλλά, κυρίως, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Η αντίδραση της κοινωνίας δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε φωνές και ρητορείες, αλλά να γίνει πράξη και κυρίως να μη συγκαλύπτει, αλλά να συνετίσει τους δράστες.
Η συγκάλυψη αυτή είναι και ο κύριος λόγος συντήρησης της παράνομης αγοραπωλησίας θηραμάτων, παράνομη πράξη η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Κρήτη και αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της λαθροθηρίας. Το νησί μας, μεταξύ των άλλων για τα οποία συζητιέται αρνητικά τον τελευταίο καιρό, κατακρίνεται και για την ύπαρξη του παράνομου εμπορίου θηραμάτων, το οποίο δε συναντάται σ’ αυτή την έκταση ούτε στις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας μας.
Εν κατακλείδι, όσο και να προσπαθήσει η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, εάν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που γεννούν το φαινόμενο, αυτό θα εξακολουθήσει να αποτελεί αιτία λεηλασίας και υποβάθμισης της κρητικής υπαίθρου.

Πληροφορίες: Ν. Καλογερής, Πρόεδρος Α΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων