Ας σταματήσουν πια να ενοχοποιούν το κυνήγι…

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ας σταματήσουν πια να ενοχοποιούν συστηματικά το κυνήγι,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πρόσφατο δελτίο τύπου της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο και λόγω ενός ατυχούς, κατακριτέου, αλλά και αδιευκρίνιστου γεγονότος, εμφανίζεται ένα αδυσώπητο μίσος της εν λόγω Εταιρείας κατά του κυνηγίου.
Γίνεται δε προσπάθεια μιας μαζικής ενοχοποίησης όλων των κυνηγών, μια λογική την όποια την ασπαζόταν και την χρησιμοποιούσε μόνον ο Γκέμπελς και τα ολοκληρωτικά φασιστικά καθεστώτα.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως οι κυνηγοί, μέσω των Συλλόγων και Οργανώσεων τους και μόνον για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στον Νομό Φλώρινας, διαθέτουν περισσότερα από 130.000 Ευρώ κάθε χρόνο, για την φύλαξη της άγριας πανίδας!!!! Και αυτά από δικούς τους πόρους, χωρίς καμιά κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση .
Πέραν αυτού ο Κυνηγετικός Σύλλογος Φλώρινας, την χρονιά που μας πέρασε, προχώρησε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απασχόληση επιπλέον τεσσάρων εποχικών Θηροφυλάκων, έναν μάλιστα με έδρα την περιοχή των Πρεσπών. Επίσης πρόσφατα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), μετά από αίτημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας, προχώρησε στη προμήθεια μεγάλου ταχύπλοου σκάφους, ειδικά για τις Πρέσπες, ώστε να αποτραπεί η λαθροθηρία, στα σύνορα και σε δυσπρόσιτα σημεία των λιμνών.
Το τεράστιο έργο της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων είναι αδιαμφισβήτητο από όλους, πέραν αυτών που συστηματικά θέλουν να εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες (λαθροθήρες και ορισμένες οικολογικές οργανώσεις).
Στο κείμενο του δελτίου τύπου γίνεται αναφορά για συστηματική λαθροθηρία ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η απαγόρευση δεν είναι η λύση του προβλήματος, μιας και όπως όλοι γνωρίζουν, η απαγόρευση θήρας εκεί ισχύει από την ίδρυση του Δρυμού εδώ και δεκαετίες!!!!.
Παρ’ όλα αυτά οι καταγγελίες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών παραμένουν εντελώς αόριστες Ποτέ η Εταιρεία δεν αναζήτησε τη συνεργασία και απορούμε …τι είδους προγράμματα ενημέρωσης πραγματοποίησε όταν δεν επικοινωνεί με τους νόμιμους χρήστες του φυσικού περιβάλλοντος και τις οργανώσεις τους. Μήπως ως ενημέρωση εννοεί … τις κατηγορίες κατά των κυνηγών, χωρίς καν οι οργανώσεις τους να μπορούν να υπερασπίσουν τις θέσεις τους;
Δεν αναφέρονται περιστατικά όπου να έγιναν επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες στις δασικές, λιμενικές, αστυνομικές αρχές ή στη θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων, που από την ίδρυση της, έχει αναλάβει ένα μεγάλο φόρτο της φύλαξης των θηραμάτων και της άγριας πανίδας στην περιοχή. Και ενώ γνωρίζει τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων για υποβολή μηνύσεων και για σύλληψη παρανόμων, δε συνεργάζεται. Πιθανόν να υιοθετεί το μοντέλο ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης… που, αν είναι δυνατόν προτίμησε να δώσει εκατομμύρια σε ιδιωτική εταιρεία security… αντί να συνεργαστεί ΔΩΡΕΑΝ με τη θεσμοθετημένη θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων.
Αλήθεια πόσες τεκμηριωμένες καταγγελίες έκανε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες; Αλλά θα θέλαμε να μας ενημερώσει παράλληλα η Εταιρεία Πρεσπών, ποιον αξιόλογο μηχανισμό φύλαξης στην περιοχή ανέπτυξε, μέσω των χρηματοδοτήσεων που αρκετά πλουσιοπάροχα έλαβε ως τώρα, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ελληνικό δημόσιο. Και ασφαλώς αυτό που αναφέρεται στο δελτίο τύπου … ότι σκυλιά βρήκαν σακούλες… δεν είναι έργο της Εταιρείας Πρεσπών.
Επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό του εν δυνάμει λαθροθήρα για κάθε κυνηγό, που πηγάζει από δελτίο τύπου, ως αποτέλεσμα ισχυρής αντικυνηγετικής εμπάθειας. Οι γενικεύσεις εξυπηρετούν μόνο σκοπιμότητες. Δηλαδή αν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια οικολογική εταιρεία, παρόμοια με αυτή των Πρεσπών, έχει κάνει κακοδιαχείριση των οικονομικών της πόρων, σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες έχουν κάνει κακοδιαχείριση;
Έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα, ως πολίτες αλλά και ως Σύλλογοι μη κερδοσκοπικοί, που ελέγχονται εξονυχιστικά κάθε χρόνο και για την παραμικρή δαπάνη, από το ελληνικό δημόσιο, να ζητήσουμε να μας εξηγήσει η Εταιρία Πρεσπών από ποιον οργανισμό ελέγχεται ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, από πού χρηματοδοτείται και πως δαπανά τις χρηματοδοτήσεις αυτές…και ποιο το αποτέλεσμα για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τόπο μας.
Είναι εντελώς άστοχο, απλά και μόνο εξαιτίας του αντικυνηγετικού της μένους, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, να ζητά την ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου… ξεχνώντας βέβαια όχι απλώς του 2.000 χιλιάδες κυνηγούς του νομού, αλλά και την τεράστια οικονομική συμβολή του κυνηγιού στην τοπική οικονομία του ακριτικού μας τόπου.
Για όλες αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον μας επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλη ενέργεια μας, ώστε να προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας αλλά και για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Τελειώνοντας, όταν το καλοκαίρι καίγονταν το Καταφύγιο Σφήκα, το φυσικό ενδιαίτημα πιθανόν αυτών ζαρκαδιών, οι κυνηγοί αγωνίζονταν για την καταστολή της φωτιάς και τον περιορισμό της καταστροφής.
Ας μας ενημερώσει η Εταιρία ποια ήταν η δική της άμεση και έμπρακτη παρέμβαση. Εκτός αν δεν είχε χρηματοδοτηθεί … οπότε δεν μπορούσε να συμμετάσχει… Αυτός είναι ο εθελοντισμός που πρεσβεύετε; Μόνο μέσα από χρηματοδοτήσεις;

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων