Λαθροθηρία με θηλιές

0

2259-scrofa.jpg

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222
ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614
E-mail: info@kynomp.gr

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΘΗΡΑ με «ΘΗΛΙΕΣ»

Ένα δεύτερο συμβάν παράνομης θήρας με θηλιές, στη Μεγαλόπολη αυτή τη φορά, ήρθε να υπερκεράσει εκείνο που έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν στο καταφύγιο άγριας ζωής “Στυμφαλία – Απέλαυρο όρος”.
Έπειτα από αναφορά των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της περιοχής Γεωργόπουλου Κωνσταντίνου και Παναγιώτου Γεώργιου, οι οποίοι κατά τις περιπολίες τους εντόπισαν θηλιές και μάλιστα με ίχνη αίματος γεγονός που σημαίνει ότι είχαν «πιαστεί» αγριόχοιροι ενδεχομένως μεγάλου μεγέθους και είχαν πυροβοληθεί επιτόπου από λαθροθήρες, ακολούθησε μία εκτεταμένη και συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους. Έτσι λοιπόν για διάστημα μίας εβδομάδος υπήρχε μόνιμη φύλαξη στην περιοχή από εναλλασσόμενα γκρουπ Θηροφυλάκων, σε 24ωρη βάση.
Την Δευτέρα 11-2-2008 και περί 6ης πρωινής οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες άκουσαν στην περιοχή Αμπέλια –Τρίλοφο της Μεγαλόπολης το διαπεραστικό στρίγκλισμα από έναν παγιδευμένο αγριόχοιρο σε κάποια από τις παγίδες που παρακολουθούσαν και άμεσα διασκορπίστηκαν κατά μήκος της περιοχής αναμένοντας τους δράστες. Μετά από 2-3 ώρες παρουσιάστηκαν οι δράστες, οι οποίοι έκριναν σκόπιμο να μεταφέρουν ζωντανό το αγριογούρουνο επειδή ήταν μικρής ηλικίας. Ως εκ τούτου το φίμωσαν στο στόμα με μονωτικές ταινίες και του έδεσαν τα πόδια με σύρματα, για να το μεταφέρουν εκ του ασφαλούς στο αυτοκίνητό τους.
Κατά την ώρα της μεταφοράς 1-2 μέτρα πριν το αυτοκίνητο, το οποίο παραδόξως ήταν μια πολυτελής μερσεντές, οι Θηροφύλακες έκαναν την παρέμβασή τους και τους συνέλαβαν. Κάποιοι από αυτούς διέφυγαν, πλην όμως κατασχέθηκε το όπλο ενός από αυτούς του Ζ. Χ. του Α., συνελήφθηκε η σύζυγός του Ζ. Β. και ο ένας εκ των δύο γιων του ο Ζ. Ν. που ήταν παρών και μετέφεραν τον αγριόχοιρο. Και βεβαίως καταζητείται ο συνεργός τους από τη Μεγαλόπολη, ο οποίος οδηγούσε ένα συγκεκριμένο κόκκινο αυτοκίνητο και του οποίου τα λοιπά στοιχεία είναι στη διάθεση της υπηρεσίας μας.
Ακολουθήθηκε ότι προβλέπεται από το νόμο, οι δράστες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν μέχρι τις 12 το βράδυ, κι εκεί παρά την αρχική απόφαση της Εισαγγελέως για άμεση προσαγωγή τους στο αυτόφωρο, επειδή δε συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι 2 συνένοχοι στη λαθροθηρία ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθησαν ελεύθεροι. Επιπροσθέτως η Εισαγγελεύς διέταξε την κατάσχεση του οχήματος με μεσεγγυούχο τον ιδιοκτήτη.
Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε μία περιοχή όπως είναι η Μεγαλόπολη με τα πάνδεινα που έχει δεχθεί από τις πυρκαγιές, με την τεράστια μείωση της χλωρίδας και των βιότοπων της περιοχής, τη μείωση του αριθμού των θηραμάτων στην περιοχή, σε αυτή την πολύπαθη περιοχή υπήρχαν κάποιοι ασυνείδητοι που πήγαν να στήσουν θηλιές για αγριογούρουνα, είναι λυπηρό. Είναι λυπηρό που υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες νοοτροπίες. Εδώ να πω και κάτι άλλο σημαντικό, θεωρώ αδιανόητο να μην έχει φροντίσει η Πολιτεία ούτε οι δασικές αρχές, οι οποίες πολλές φορές παραμένουν θεατές στη δική μας προσπάθεια, να έχουν εξασφαλίσει χώρους που να φυλάσσονται τα κατασχεμένα αυτοκίνητα. Εμείς τρέχουμε, σκοτωνόμαστε, ρισκάρουμε, οι θηροφύλακες ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους πολλές φορές και θα πρέπει οι συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο να τηρούνται και όχι ελλείψει χώρου κάθε φορά να παραδίδεται το αυτοκίνητο προς φύλαξη στον ίδιο το λαθροθήρα, γιατί πολύ φοβάμαι πως με το ίδιο αυτοκίνητο θα κάνει την ίδια κίνηση».
Είναι γεγονός ότι στην υπεράνθρωπη πολλές φορές και επώδυνη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις να καταστείλουν τέτοιου είδους παράνομες πράξεις εις βάρος του θηραματικού μας πλούτου και της φύσης γενικότερα, όταν απαιτείται και επιβάλλεται η συνδρομή της πολιτείας με τις καθ’ ύλην και κατά αντικείμενο αρμόδιες υπηρεσίες της, η ελλειπτικότητά τους λειτουργεί δυστυχώς ως «μαλακός» τείχος για όσους προσπίπτουν παραβαίνοντας τον νόμο. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δύναται αυτή η ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για το έργο που έμπρακτα έχουμε αναλάβει για την διαφύλαξη του θηράματος και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

agriogourouno01.jpg

agriogourouno02.jpg

agriogourouno03.jpg

agriogourouno04.jpg

agriogourouno05.jpg

agriogourouno06.jpg
– Ο Πρόεδρος – – Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων