Η σημασία των λιβαδιών για τα θηραματικά είδη.

0

Ημερίδα διοργανώθηκε με επιτυχία από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία ειδική ημερίδα με θέμα «Η σημασία των λιβαδιών για τα θηραματικά είδη».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, και διεξήχθη στο πλαίσιο της AGROTICA 2008.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Ο κ. Υφυπουργός κατά τη θερμή ομιλία του τόνισε το έργο που πραγματοποιούν οι κυνηγετικές οργανώσεις στην Ελλάδα και επισήμανε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες που βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και την άγρια πανίδα, όπως είναι η λαθροθηρία. Ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα προγραμματίζει ειδικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους δασολογικούς φορείς και τις κυνηγετικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν επίσης ο Αντινομάρχης Ν.Α. Θεσσαλονίκης κ. Τσαμασλής, ο Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Στεφανίδης και άλλοι Καθηγητές και μέλη ΔΕΠ της Σχολής, εκπρόσωποι των δασικών υπηρεσιών, των ερευνητικών ινστιτούτων και άλλων φορέων, οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Χαλάστρας, Κασσάνδρας, Κοζάνης, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, δασολόγοι και φοιτητές δασολογίας, κ.ά. Χαιρετισμό επίσης απέστειλαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας κ. Βασίλειος Παπαναστάσης, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννης Πολυχρόνης και ο Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν σύγχρονες επιστημονικές απόψεις και να δοθούν διαχειριστικές κατευθύνσεις σχετικές με τη δυνατότητα κοινής χρήσης των λιβαδιών τόσο από αγροτικά όσο και θηραματικά ζώα. Κατ΄ επέκταση σε επίπεδο χρηστών διατυπώθηκαν προτάσεις ώστε οι λιβαδικές εκτάσεις να είναι περιοχές χρήσιμες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και για την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας
Τα φυσικά λιβάδια καλύπτουν 52.000.000 στρέμματα ή το 40% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Αν και είναι γνωστά ως βοσκότοποι, στους οποίους βόσκουν αγροτικά ζώα (βοοειδή και αιγοπρόβατα), αποτελούν εντούτοις οικοσυστήματα πολλαπλών αγαθών και υπηρεσιών, με μεγάλη οικονομική και οικολογική σημασία. Επιβάλλεται όμως η πολλαπλή χρήση των οικοσυστημάτων αυτών προς όφελος τόσο της κτηνοτροφίας όσο και των θηραματικών ειδών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πληρέστερα οικονομικούς και οικολογικούς σκοπούς.
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:
8.30 Εγγραφή συνέδρων
9.30 Χαιρετισμοί
9.45 Εισαγωγική ομιλία: Αξιοποίηση των λιβαδιών με θηραματικά είδη (Βασίλειος Παπαναστάσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Ενότητα Α: Οικολογική προσέγγιση
Προεδρεύων: Κων/νος Θεωδορόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΛΕ
10.00 Οικολογικές αρχές διαχείρισης των λιβαδικών οικοσυστημάτων για τα θηραματικά είδη (Νικόλαος Παπαγεωργίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
10.20 Πληθυσμοί λαγού και βόσκηση αγροτικών ζώων στη Θεσσαλία και ‘Ηπειρο (Αθανάσιος Σφουγγάρης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
10.40 Συνύπαρξη αγροτικών ζώων και λαγού σε λιβάδια της Μακεδονίας (Ηλίας Καρμίρης, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών)

11.00 Διάλειμμα

Ενότητα Β: Διαχειριστική προσέγγιση
Προεδρεύων: Περικλής Μπίρτσας, Δ/ντής της ΚΟΜΑΘ
11.30 Τεχνικές διαχείρισης των λιβαδιών με σκοπό την υποστήριξη θηραματικών ειδών (Χρήστος Σώκος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης)
11.50 Η ανάπτυξη της θήρας σε λιβαδικές εκτάσεις ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης (Κυριάκος Σκορδάς, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης)
12.10 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στην εκπόνηση και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων για την ανάπτυξη των θηραματικών ειδών (Νικόλαος Μάνιος, Δασική Υπηρεσία).

12.30 Τοποθετήσεις
13.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η ημερίδα κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής καθώς τονίστηκε πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα αγροτικά ζώα και τα θηραματικά είδη. Παρουσιάστηκαν οικολογικές αρχές διαχείρισης, τα αποτελέσματα ειδικών ερευνητικών έργων, προτάσεις για τεχνικές διαχείρισης των λιβαδικών οικοσυστημάτων, ενώ τονίστηκε η οικονομική σημασία αυτών των περιοχών για την περιφερειακή ανάπτυξη. Με στοιχεία μάλιστα παρουσιάστηκε ότι το οικονομικό όφελος από αυτή την πολλαπλή χρήση των λιβαδιών από αιγοπρόβατα και λαγό αναμένεται να υπερβεί το καθαρό κέρδος που μπορούν να αποφέρουν τα αγροτικά ζώα από μόνα τους.
Σήμερα σε πολλές περιοχές διαπιστώνεται η υποβόσκηση των λιβαδιών και η εγκατάλειψη. Δημιουργούνται έτσι ευνοϊκές συνθήκες για επανεισαγωγή οπληφόρων (ελαφιών κ.ά). Το κενό που αφήνουν τα αγροτικά ζώα στην τοπική οικονομία μπορούν να αναπληρώσουν τα θηραματικά είδη. Η ανάγκη για κατάρτιση και εφαρμογή ειδικών και διαρκών διαχειριστικών σχεδίων είναι πια επιτακτική και η δασικη υπηρεσία οφείλει να προχωρήσει πια σε ουσιαστικά σχέδια διαχείρισης, σε συνεργασία με τους δασολόγους και ειδικευμένους επιστήμονες που απασχολούν πια οι κυνηγετικές οργανώσεις.

Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας να προωθηθούν στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει κάποτε κεντρικός σχεδιασμός για την πολλαπλή λειτουργία των λιβαδικών οικοσυστημάτων αλλά και για την εξασφάλιση της συνέχισης της κυνηγετικής δραστηριότητας, καθώς αποτελεί σημαντικό μέσο ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων