Απογυμνώνουν τη Θηροφυλακή

0

2261-agriogourouno05.jpg

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Έδρα: Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: Pothko@yahoo.gr

Με την με αριθ. 138/18-1-2008 γνωμοδότησή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε την άσκηση ανακριτικών καθηκόντων (έρευνα, κατάσχεση, εξέταση μαρτύρων, υποβολή μηνύσεων, κλπ) και την αναγνώριση της ιδιότητας του υπαλλήλου του Ποινικού Κώδικα στους θηροφύλακες που έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα από τις κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας (συλλόγους και ομοσπονδίες).

Στο σκεπτικό της ανωτέρω γνωμοδότησης αναφέρεται ουσιαστικά πως τα ανωτέρω καθήκοντα δεν μπορούν να ασκηθούν στο εξής, διότι δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο για τους θηροφύλακες αυτούς, αφού δεν έχει εκδοθεί από το έτος 2003 μέχρι σήμερα η σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παρ. 13 του άρθ. 4 του ν. 3208 (Φ.Ε.Κ. Α΄303/2003) με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια πρόσληψης, η ηλικία, τα καθήκοντα και τα λοιπά θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους.

Επισημαίνεται πως οι θηροφύλακες που έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα από τις κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας είναι αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνώριση η οποία τους επέτρεπε να ασκούν τα ανωτέρω καθήκοντα (ως δημόσια όργανα) ελέγχοντας πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (κυνηγοί, αγρότες, κλπ) διενεργώντας μέχρι σωματική έρευνα ή έρευνα σε οχήματα.

Η άσκηση των καθηκόντων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι, χιλιάδες μηνύσεις, εκατοντάδες κατασχέσεις κυνηγετικών όπλων, αυτοκινήτων, σκαφών και άλλων μέσων παράνομου κυνηγίου.
Η εξέλιξη αυτή παρότι αρνητική έρχεται να δικαιώσει τη μέχρι σήμερα θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων και των Σωματείων Θηροφυλάκων σχετικά με τον άδικο και μη σύννομο τρόπο λειτουργίας, θέση η οποία πολλές φορές είχε γνωστοποιηθεί και καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων ζητά από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην έκδοση της ανωτέρω απόφασης διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, στους βιότοπους και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.

Για το
Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Ρετζέπης Γεώργιος Τριανταφυλλίδης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων