Διαμαρτυρία της ΚΟΜΑΘ για τους περιορισμούς θήρευσης της ορεινής πέρδικας

0

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Με την παρούσα επιστολή η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τους αδικαιολόγητους περιορισμούς άσκησης της θήρας της ορεινής πέρδικας, τους οποίους αιφνιδιαστικά πληροφορηθήκαμε κατά την ανακοίνωση της νέας Υπουργικής Απόφασης «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2008 – 2009».

Εκτιμούμε πως ο περιορισμός των επιτρεπόμενων θηρευσίμων σε 2 ανά κυνηγετική έξοδο είναι αστηρικτος, για αυτό άλλωστε και δεν μνημονεύεται και κάποια σχετική μελέτη στο κείμενο της Υπουργικής απόφασης και για άλλη μια φορά οδηγεί σε συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς τεκμηρίωση. Επίσης μειώνεται ο χρόνος της κυνηγετικής περιόδου καθώς αναφέρεται ως ημερομηνία έναρξης η 3η Οκτωβρίου (προφορικές διαβεβαιώσεις περί τυπογραφικού λάθους οφείλουν να μετουσιωθούν άμεσα σε διορθωτική απόφαση).

Γνωρίζετε πως οι κυνηγετικές οργανώσεις εδώ και χρόνια, με συστηματικό τρόπο και με επιστημονική καθοδήγηση ειδικευμένων θηραματολόγων, εκπονούν προγράμματα βελτίωσης των ενδιαιτημάτων της ορεινής πέρδικας. Γνωρίζετε επίσης (από τα στοιχεία που σας έχουν αποσταλεί) πως η ορεινή πέρδικα χρειάζεται την προστασία από τους άρπαγες (που αποτελούν την κύρια απειλή των πληθυσμών) και της προστασίας των βιοτόπων της, που συνεχώς υποβαθμίζονται από την απουσία διαχείρισης και από την εκτέλεση έργων και λοιπών ανθρωπογενών δράσεων.

Η ευκολία, όπου για άλλη μια φορά, υιοθετείται την άποψη πως το κυνήγι ευθύνεται και για την ορεινή πέρδικα, είναι ενδεικτική της προειλημμένης πολιτικής για συστηματική εκδίωξη του Έλληνα κυνηγού από τα περήφανα ορεινά περδικοτόπια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τους αστήρικτους  περιορισμούς θήρευσης της  ορεινής πέρδικας, ενός παραδοσιακού ελληνικού θηράματος, που πρώτοι από όλους οι Έλληνες κυνηγοί εργάσθηκαν για την προστασία της, ώστε μέσα από αειφορική κάρπωση να εξασφαλιστεί το κυνήγι της και ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα για τις απαραίτητες διορθώσεις πριν από την έναρξη του κυνηγίου της ορεινής πέρδικας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Πολυχρόνης                           Νικόλαος Καλογεράκος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων