Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ είναι το διαβατήριο για το μέλλον του κυνηγίου

0

Το ΑΡΤΕΜΙΣ πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, έχει 2 άξονες. Ο πρώτος είναι το ΑΡΤΕΜΙΣ Ι ή αλλιώς τα στατιστικά ερωτηματολόγια που προμηθεύεται κανείς από τον Κυνηγετικό του Σύλλογο και συμπληρώνει κατά την διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν.

Ο 2ος άξονας είναι το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ και ερευνά τη δομή των πληθυσμών των θηραματικών ειδών στη χώρα μέσω της καταγραφής της ηλικίας και του φύλου τους. Τα βιολογικά δείγματα συλλέγονται από τους Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες κάθε επικράτειας κατά τον έλεγχο του κυνηγού, συγκεντρώνονται, ταξινομούνται και στέλνονται για επεξεργασία στην επιστημονική ομάδα του προγράμματος στη Δράμα.

Δώστε σε περίπτωση που σας ζητηθεί κατά τον έλεγχο από Ομ. Θηροφύλακες βιολογικό δείγμα (στέλεχος της φτερούγας ή ένα μικρό τμήμα της άκρης του ποδιού για λαγό) των θηραμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ.

Εσείς προμηθευτήκατε το Στατιστικό Ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ από τον Κυνηγετικό σας Σύλλογο;;
Το Πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι η διαρκής παρακολούθηση και μελέτη των θηραματικών πληθυσμών της χώρας, μέσω της συστηματικής καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης.
Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης, ακολουθεί την πιο ενδεδειγμένη διεθνώς μέθοδο, η οποία βασίζεται στη συμπλήρωση ειδικών στατιστικών ερωτηματολογίων αποκλειστικά από κυνηγούς. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται από τους κυνηγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι οποίοι καταγράφουνε ένα μεγάλο αριθμό χρήσιμων πληροφοριών και μεταβλητών, από τις οποίες έπειτα με ειδική στατιστική ανάλυση εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την δυναμική πληθυσμών των θηραματικών ειδών και τις τάσεις τους. Με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου τα ερωτηματολόγια επιστρέφονται συμπληρωμένα στην επιστημονική ομάδα που εδρεύει στη Δράμα , εισάγονται σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, εμπλουτίζουν κάθε χρόνο την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και υφίστανται ειδική στατιστική ανάλυση. Με αυτό τον τρόπο, συγκεντρώνονται υψηλής αξιοπιστίας επιστημονικά στοιχεία, στα αποτελέσματα των οποίων βασίζεται η αειφορική κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Με το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» επιτυγχάνονται τα εξής:.
α) καταξιώνονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ως διαχειριστές της Άγριας Πανίδας
β) αναγνωρίζεται το σημαντικό εργαλείο γνώσης που έχουν στα χέρια τους οι Κυνηγετικές Οργανώσεις με την καθημερινή παρουσία τους στη φύση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας
γ) καταγράφονται στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και που παρόμοια δεν διαθέτουν άλλοι Οργανισμοί ή Οργανώσεις. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων ήταν η αιτία που σε πολλές περιπτώσεις επεβλήθησαν αναίτιες απαγορεύσεις στο κυνήγι, βασισμένες σε ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών των ειδών, που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους κυνηγούς.
δ) αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα πραγματοποιείται με βάση την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων, και με επιστημονική τεκμηρίωση
Για να επιβιώσει το κυνήγι με τη σημερινή του μορφή, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας.
Είναι αυτονόητο ότι η ενίσχυση και η στήριξη του προγράμματος είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση των κυνηγών για το σκοπό αυτό.
Η σημερινή κατάσταση, κάνει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να ενισχύσουμε το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», το οποίο αντικρούει αποτελεσματικά τα επιχειρήματα των αντικυνηγών.
Πρέπει όλοι να συμπληρώνουμε το ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ και να συνειδητοποιήσουμε ότι ενισχύοντας το, εξασφαλίζουμε το διαβατήριο του κυνηγιού για το μέλλον.

Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων