Άρση των απαγορεύσεων στη Μακρόνησο ζητά ο ΚΣ Λαυρίου

0

Άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στη νήσο Μακρόνησο και καταγγελία υποβάθμισης της νήσου από παράνομες δραστηριότητες.

Η νήσος Μακρόνησος, εκτός από ιστορικός τόπος ήταν και είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα. Μάλιστα ήταν κατά το εγγύς παρελθόν ένας παραδοσιακός τόπος κυνηγιού, όπου ασκούνταν το κυνήγι του αγριοκούνελου, της πέρδικας και των αποδημητικών ορτυκιών και τρυγονιών. Μάλιστα ο πληθυσμός του αγριοκούνελου σήμερα είναι υπεράριθμος και δημιουργεί ζημιά εκτός από την χλωρίδα αλλά και στα μνημεία, αφού δημιουργούν μεγάλες στοές στο υπέδαφος. Είναι ένα νησί γεμάτο υπέροχα θυμάρια, σχοίνα, διάφορα άλλα είδη χαμηλής βλάστησης και αρκετά μικρής έκτασης πευκοδάση. Επίσης τμήμα του νησιού στη θέση Αγρίλιο έχει κριθεί αναδασωτέο από τον Γ. Γραμματέα Περιφέρειας ύστερα από πυρκαγιά. Εκτός από την υπάρχουσα πανίδα οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής και κυρίως ο δικός μας προέβησαν σε συστηματικές και επιτυχημένες απελευθερώσεις θηραμάτων. Παρότι όμως το νόμιμο κυνήγι ουδέποτε δημιούργησε προβλήματα, όχι μόνο στη Μακρόνησο αλλά και σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια, στην Μακρόνησο εδώ και μερικά χρόνια απαγορεύεται.
Το έτος 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ιστορικό τόπο όλο το νησί ως σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης, που προέρχεται από οπουδήποτε, βωμό ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών.
Το έτος 1995 με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 895/1,11.1995 τεύχος Δ’) το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαγόρευσε ρητά χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου και οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ή να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και να επηρεάσει αρνητικά τους υπάρχοντες βιότοπους. Με το ίδιο διάταγμα απαγορεύτηκε το κυνήγι και στις τρεις ζώνες, που αυτό καθόρισε. Επιτράπηκαν οι χρήσεις γης ανά ζώνη όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις στα κτίρια, ξενώνες, οι διαρρυθμίσεις των υφισταμένων κτιρίων, η κατασκευή καταφυγίων και ποτίστρων ζώων, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών, η εγκατάσταση κατασκηνώσεων, οι εγκαταστάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, οι περιφράξεις από ξηρολιθιά και αργολιθοδομή.

Η σημερινή όμως κατάσταση στο νησί είναι επιεικώς απαράδεκτη και τραγική για κάθε νοήμονα πολίτη, σαφώς αντίθετη με τις χρήσεις γης που το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα καθόρισε. Σχεδόν καμία χρήση γης απ’ αυτές που επιτρέπονται δεν έγιναν. Η πανάκεια ήταν μόνο η απαγόρευση του κυνηγιού, πλην όμως η απουσία των νόμιμων κυνηγών από το νησί στους επιτρεπόμενους για κυνήγι χώρους, έγινε ακούσια ή εκούσια συνεργός στην ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων και υποβάθμισης κάθε έννοιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής.
Αν και η βοσκή απαγορεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το έτος 1995 κτηνοτρόφοι διατηρούν τα κοπάδια τους στο νησί με αποφάσεις Υπουργών περί αναγκαστικής εισδοχής. Τα κτίρια που ανακαινίστηκαν και είχαν κτιστεί από τους πολιτικούς κρατούμενους έχουν μεταβληθεί σε εξοχικές κατοικίες και στάβλους. Κάποιοι έχουν αφαιρέσει τα πατώματα, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που άγνωστοι τα χρησιμοποιούν για να τα μεταφέρουν έναντι αμοιβής μειοψηφίες παράνομων κυνηγών. Οι δυο εκκλησίες του Αγίου Ελευθερίου και Αγ. Αντωνίου που βρίσκονται στο νησί χρησιμοποιούνται ως ποιμνιοστάσια και είναι γεμάτες με κόπρανα από σταβλιζόμενα ζώα ακόμα και εντός του ιερού ναού (!!!), έχοντας υποστεί φθορές. Τα ανακαινισμένα κτίρια που στέγαζαν τους αρτοκλίβανους και το θέατρο χρησιμοποιούνται ως ποιμνιοστάσια για το κούρεμα των προβάτων καθώς επίσης και ως χώρος συγκέντρωσης κοπριάς. Το νότιο τμήμα του νησιού έχει περιφραχθεί παράνομα, περικλείοντας τον φάρο. Στο νησί γίνεται υπερβόσκηση, αφού τα ζώα που έχουν μεταφερθεί εκεί είναι περισσότερα του επιτρεπτού αριθμού με συνέπεια να καταστρέφεται η χλωρίδα της περιοχής. Στο πρώην διοικητήριο έχουν εγκατασταθεί καταπατητές κι έχουν τοποθετήσει τηλεοπτικές κεραίες, ενώ έχουν κατασκευάσει παραπλεύρως και παρκινγκ (!), τέλος στο νησί της Μακρονήσου σαπίζουν στερεά απόβλητα που έχουν περιστασιακά εγκαταλειφθεί.
Όλοι αυτοί οι παράνομοι δρουν ανενόχλητοι επειδή δεν υπάρχει η παρουσία του νόμιμου κυνηγού. Κάποιοι δεν ήθελαν τους κυνηγούς στο νησί και να ποια είναι η κατάληξη της απουσίας αυτής. Μήπως ήρθε η ώρα να επιτραπεί το νόμιμο και περιορισμένο κυνήγι σε τμήμα του νησιού και να διαφυλαχθεί ο ιστορικός αυτός τόπος; Μήπως πρέπει να διαφυλαχθούν έμπρακτα τόσο η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής όσο και τα μνημεία και οι Εκκλησίες; Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όπου έχει απαγορευτεί άκριτα και αναιτιολόγητα το κυνήγι, ο χώρος αυτός υποβαθμίστηκε ως προς την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογός μας και οι κυνηγοί έχουν κατασκευάσει κυνηγετικό περίπτερο στη νήσο και μέχρι την απαγόρευση του κυνηγιού την περιφρουρούσαν εθελοντικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος ή σε τροποποίηση του, ούτως ώστε:
1. Να επιτραπεί το κυνήγι σε τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στις ζώνες 2 και 3 και όχι γύρωθεν των χώρων που είναι τα υφιστάμενα κτίρια. Τμήμα του νησιού, εάν κριθεί απαραίτητο επιστημονικά και σε συνεργασία με τις Δασικές Αρχές να γίνει καταφύγιο άγριας ζωής.
2. Να ελεγχθεί η παράνομη και ανεξέλεγκτη υπερβόσκηση στο νησί, να περιοριστεί η δραστηριότητα της κτηνοτροφίας και να καθοριστούν συγκεκριμένοι βοσκότοποι, ώστε να προστατευτούν τα ενδιαιτήματα και οι βιότοποι.
3. Να διατηρηθούν οι παραδοσιακές χρήση γης που συμβάλλουν στην προστασία των μνημείων και των γύρωθεν χώρων.
4. Να προστατευτεί το νησί (πολιτιστικά και περιβαλλοντικά) από αυθαίρετες και παράνομες δραστηριότητες, απ’ όπου κι εάν προέρχονται. Η προστασία επιτυγχάνεται από τη λελογισμένη χρήση του φυσικού περιβάλλοντος της Μακρονήσου και όχι από την απόλυτη μουσειακού τύπου αποστειρωμένη προστασία αυτού.
Είμαστε πρόθυμοι για κάθε συνεργασία και διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Καλουπάκης Γεώργιος
Ο Γενικός Γραμματέας Κατσίκης Ιωάννης

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Σωματείο αναγνωρισμένο ως συνεργαζόμενο με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Μέλος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας
Δανουκαρά 10-Λαύριο -Τηλ.: 22920.23004 e-mail: kinsilav@otenet.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων