Ψήφισμα της ΚΟΜΑΘ για τη θηροφυλακή

0

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

22 Μαρτίου 2009

«H Ομοσπονδία μας, μαζί με όλες τις λοιπές Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας και υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.), αποφάσισε το 1999 να προσλάβει, αποκλειστικά με χρήματα των κυνηγών- μελών της, μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φυλάκων θήρας ως υπαλλήλων της, για την κάλυψη του κενού από την παντελή έλλειψη κρατικής φύλαξης των ειδών της άγριας πανίδας, πράγμα το οποίο είχε διαπιστώσει και το Σ.τ.Ε. και είχε, εξ αυτού του λόγου, θέσει ως προϋπόθεση συνέχισης της άσκησης θήρας την επαρκή θηροφύλαξη.

Η Πολιτεία υιοθέτησε ευχαρίστως την πρόθεσή μας αυτή και προέβη στις κατάλληλες ενέργειες ώστε οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας που θα προσλαμβάναμε α) να έχουν αδιακώλυτη  θεσμική δυνατότητα λειτουργίας για την πάταξη της λαθροθηρίας με διενέργεια ελέγχων και υποβολή μηνύσεων, υποκείμενοι βεβαίως ως προς το σκέλος αυτό και στον έλεγχο της Δασικής Υπηρεσίας, και β) να υπάγονται, κατά τα λοιπά, ως προς τις ιδιωτικού δικαίου σχέσεις τους, σε μας ως εργοδότες (καθορισμός και τήρηση ωραρίου, έλεγχος τήρησης των όρων της σύμβασης, καταγγελία της σύμβασης κλπ.).
Οι παραπάνω προϋποθέσεις για την άσκηση αποτελεσματικής θηροφύλαξης στηρίχθηκαν σε προϋπάρχουσα νομοθεσία και Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά και σε μετέπειτα Υπουργικές σχετικές Αποφάσεις και νομικές ρυθμίσεις. Σημειωτέον ότι, οι αρμόδιες για τη θήρα υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχαν εναντιωθεί σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν το ρόλο της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Θεωρήσαμε, επομένως, ότι με την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων που μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε την παραγωγή ουσιαστικού έργου  φύλαξης, άρα και το δικαιολογημένο της πρόσθετης σημαντικής δαπάνης στην οποία υποβάλλονταν τα μέλη μας, μπορούμε να προβούμε στις σχετικές προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού Θηροφυλάκων.
Πράγματι στη βάση αυτή προβήκαμε σταδιακά στην πρόσληψη 60 περίπου ιδιωτικών φυλάκων θήρας ως υπαλλήλων της Ομοσπονδίας μας και, επιπλέον, ενισχύσαμε οικονομικά την πρόσληψη άλλων τόσων περίπου ιδιωτικών φυλάκων θήρας από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιφέρειάς μας (στο σύνολο της χώρας ο αριθμός των προσληφθέντων από τις κυνηγετικές οργανώσεις ιδιωτικών φυλάκων θήρας υπερβαίνει σήμερα τους 500), με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να υποβληθεί αριθμός μηνύσεων μεγαλύτερος από όσες είχαν γίνει  από καταβολής του Ελληνικού Κράτους, οι δε πληθυσμοί ικανού αριθμού ειδών της άγριας πανίδας να ανακάμψουν σημαντικά.

Όμως ήδη εδώ και καιρό οι παραπάνω αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας έχουν ιδιαίτερα κλονισθεί εξ αιτίας της  αδικαιολόγητης και στερούμενης επιχειρημάτων, άρα αυθαίρετης, ερμηνείας των υφισταμένων Αποφάσεων, Γνωμοδοτήσεων και νομικών διατάξεων από ορισμένες δασικές αρχές και από την κεντρική Υπηρεσία Θήρας και της επίσης αυθαίρετης ενέργειας των παραπάνω υπηρεσιών να υπεισέλθουν σε θέματα και αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, καταστρατηγώντας έτσι βασικές συνταγματικές αρχές της διάκρισης μεταξύ διοικητικής και δικαστικής λειτουργίας. Αγνόησαν ακόμη και σχετικές δικαστικές αποφάσεις προκειμένου να εμποδίσουν την λειτουργία των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Σκοπός της αυθαίρετης αυτής συμπεριφοράς ορισμένων δασικών υπηρεσιών και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι να υπαγάγουν τους Θηροφύλακές μας στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα πέρα από κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η δημιουργία ενός «θολού» καθεστώτος και μιας έντονης ανασφάλειας δικαίου, που με τη σειρά της οδήγησε στην σοβαρή αδρανοποίηση του διωκτικού έργου των ιδιωτικών φυλάκων θήρας και σε πλείστα όσα προβλήματα δυσλειτουργίας στις Κυνηγετικές Οργανώσεις. Με λίγα λόγια κινδυνεύουν τα χρήματα των κυνηγών για τη θηροφυλακή να σπαταλώνται χωρίς να εκπληρώνουν το στόχο τους. Το πρόβλημα αυτό επισημάνθηκε άμεσα στον τότε αρμόδιο για τα θέματα θήρας Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη, τόσο εγγράφως όσο και σε δύο συνεχόμενες συναντήσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας  μαζί του και, υπό την αιγίδα της Κ.Σ.Ε., συμφωνήθηκε η άμεση νομοθετική του επίλυση, για την οποία μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα λάμβανε χώρα εντός του Δεκεμβρίου 2008 – Ιανουαρίου 2009. Μεσολάβησε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, τα θέματα θήρας υπήχθησαν στον ίδιο τον Υπουργό κ. Σωτήριο Χατζηγάκη, τον οποίο επισκέφθηκε η Κ.Σ.Ε. και υπέβαλε συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει το όλο θέμα.

Ήδη η Γενική Συνέλευση της ΣΤ΄ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. εκτιμά ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η δυσλειτουργία αυτή, η οποία κινδυνεύει πλέον  να μετατραπεί σε αδικαιολόγητη σπατάλη των χρημάτων που από το υστέρημά τους δαπανούν οι κυνηγοί. Για το λόγο αυτό αποφασίζει, εντέλλει και εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤ΄ Κ.Ο.ΜΑ.Θ., αφού αυτό ενημερώσει σχετικά τον κ. Υπουργό, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των Υπηρεσιών που στην ουσία είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα, να δρομολογήσει κάθε αναγκαία διαδικασία επίλυσης, φθάνοντας στην ολοσχερή κατάργηση της απασχόλησης και επομένως της απόλυσης των ιδιωτικών φυλάκων θήρας, με καταγγελία όλων των υφισταμένων συμβάσεων εργασίας, εάν τα προαναφερθέντα ζητήματα δεν επιλυθούν νομοθετικά το ταχύτερο και το αργότερο έως την έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα, στην κατεύθυνση των θέσεων που έχουν συζητηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς και προωθούνται από την Κ.Σ.Ε.»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων