Διαμαρτυρία των ψαράδων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

0

agrotypos.gr

Πρόσφατα απεστάλη, από τη Δ/νση Αλιείας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, έγγραφο με θέμα: «Ελάχιστα μεγέθη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών» σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου που απέστειλε το ΥΠΑΑΤ στις Δ/νσεις Αλιείας της χώρας. Η εγκύκλιος αυτή εξεδόθη σε εφαρμογή του παραρτήματος 3 του Ε.Κ 1967/06 που αφορά τα ελάχιστα μεγέθη θαλάσσιων οργανισμών.

Με βάση τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο οι ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται είναι οι εξής: Λαυράκι: 25cm, Σπάρος: 12cm, Μυτάκι: 18cm, Σαργός: 23cm, Γαύρος: 9cm Ροφοειδή: 45cm, Μουρμούρα: 20cm, Βακαλάος: 20cm, Μπαρμπούνια: 11cm Κουτσομούρες: 11cm, Γλώσσα: 20cm, Τσιπούρα: 20cm Τα χέλια, με τον Ευρωπαικό Κανονισμό 1100/2005, σχεδόν απαγορεύονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, με βάση τα μεγέθη αυτά η αλιεία στη λιμνοθάλασσα από τους συνεταιρισμούς και τους ελεύθερους αλιείς, σε συνδυασμό με τα είδη που αλιεύονται εντός αυτής, καθίστανται απαγορευτική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 130 οικογένειες ψαράδων που εργάζονται στους συνεταιρισμούς και 500 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες αλιείς να κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω αναγκαστικής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας και οι κάτοικοι της περιοχής θα στερηθούν βασικά αλιευτικά προϊόντα.

Στη πρόσφατη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας στην Ιχθυόσκαλα, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, με την ενεργή συμμετοχή της Σ.Α.Ε., στην οποία έλαβαν μέρος το σύνολο των συνεταιρισμών και των συλλόγων, ανεδείχθη το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος της περιοχής και αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν οι ψαράδες στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, την Δευτέρα, 15 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

Στη συγκέντρωση αυτή εκτός από το παραπάνω θέμα θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της εξαίρεσης των αλιέων από τις αποζημιώσεις και η τροποποίηση του Β/Δ 435.
«Καλούμε όλους τους ψαράδες και όλους τους πολίτες τις περιοχής που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ταυτότητα αυτού του τόπου να προσέλθουν μαζικά στη συγκέντρωση. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή αυτή. Επιτέλους η αλιεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μέσα από μια αλιευτική στρατηγική», προσθέτει η ανακοίνωση.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων