Απαγόρευση του κυνηγιού και της βοσκής στις καμένες εκτάσεις

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26/08/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές από κλιμάκια του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, καθώς και την απόφασή του να απαγορευθεί το κυνήγι και η βοσκή στις καμένες εκτάσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Χατζηγάκης έδωσε τα ακριβή στοιχεία για τις ζημιές που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο σε επτά πυρόπληκτους νομούς της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών (τέλος Σεπτεμβρίου) θα υποβληθεί για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα ΠΣΕΑ για τις πυρκαγιές του 2009, για την συμπερίληψη των ζημιών και τυχόν νέων πυρκαγιών.

Ακόμα, ο Υπουργός είπε ότι έδωσε εντολή στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών και κατ’ επέκταση στις Δασικές Υπηρεσίες, να εκδοθούν άμεσα απαγορευτικές διατάξεις κυνηγιού και βοσκής για τις καμένες εκτάσεις, προκειμένου να βοηθηθεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ως εξής:

«Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Αντώναρο είχε ήδη ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές επτά νομών. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο κ. Κατσαρός μου παρέδωσε το αποτέλεσμα του πορίσματος και έχουμε την καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και σε εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των ζημιών είναι: 800 αιγοπρόβατα, 750 μελισσοσμήνη, 40 βοοειδή, 10 χοίροι, 130.000 ελαιόδεντρα, 700 στρέμματα αμπέλια, 132 αποθήκες-ποιμνιοστάσια και 110 σταυλοϋπόστεγα.

Αυτά θα αποζημιωθούν με ένα ποσό το οποίο θα το ζητήσουμε με την διαδικασία του ΠΣΕΑ από την ΕΕ. Πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις οι οποίες χρήζουν της εγκρίσεως της ΕΕ.

Ο στόχος του Υπουργείου είναι να προωθήσει όλες τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα περιμένουμε τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου έτσι ώστε αν υπάρξουν και άλλες καταστροφές να αντιμετωπισθούν συνολικά.

Επομένως υπολογίζουμε γύρω στην 1η Οκτωβρίου να καταθέσουμε το σχετικό αίτημα και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα επιχειρήσουμε με διαδικασία εξπρές να εξασφαλισθούν αυτά τα χρήματα ώστε να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις.

Τώρα, το άλλο μέτρο που λαμβάνεται από το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι ότι με επιστολή μου προς τους περιφερειάρχες των επτά νομών ζητούμε να βγουν οι σχετικές εγκύκλιοι και οι σχετικές αποφάσεις που θα απαγορεύσουν το κυνήγι και τη βόσκηση στις καμένες  εκτάσεις.

Εδώ ίσως δημιουργηθεί ένα πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους στο θέμα των ζωοτροφών. Το ΥΠΑΑΤ, ήδη από χτες, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι αντιμετωπίσεως και αυτού του προβλήματος έτσι ώστε με την απαγόρευση της βοσκής να μην έχουνε προβλήματα άμεσα οι κτηνοτρόφοι στο θέμα των ζωοτροφών».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τι ακριβώς προβλέπεται για το θέμα των ζωοτροφών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε ορισμένες δυνατότητες και μέσω του ΕΛΟΓΑΚ αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που έχει το υπουργείο θα κοιτάξουμε να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Στη συνέχεια τι μπορούν να περιμένουν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ποιμνιοστάσια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Άμεσα θα περιμένουν ζωοτροφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τι ποσό υπολογίζετε ότι θα είναι οι αποζημιώσεις ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Θα σας δώσω ένα νούμερο το οποίο όμως είναι με κάθε επιφύλαξη διότι δεν θέλουμε να κάνουμε διανομή κονδυλίων. Πιστεύω να μην υπερβεί τα 20 εκατ. €

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα κάνετε κάποια επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Είναι μέσα στις σκέψεις μας. Όταν θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι είναι πιθανόν να επισκεφθούμε και την περιοχή και να μιλήσουμε άμεσα με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και με εκείνους που είχαν τις εγκαταστάσεις που είχαν ζημιές και να το αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έ
χουμε εικόνα για το ύψος των ζημιών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Σας είπα περίπου πόσο υπολογίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο συνήγορος του πολίτη καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχετικά με το θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Υπάρχει και μια διαμάχη η οποία είναι απόλυτα λογική και βασική όπως φαίνεται για το θέμα του ποιος κόβει τι μέσα στο δάσος. Μπορεί αυτός που έχει το σπίτι του σε δασική περιοχή να κόψει ένα δέντρο χωρίς εντολή του εισαγγελέα; Λένε ότι υπήρχε τέτοιο πρόβλημα έτσι ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί καμία αντιπυρική ζώνη να μην υπάρχει καμία από πλευράς του δήμου ή από πλευράς των πολιτών με αποτέλεσμα ζούμε αυτή την κατάσταση που ζούμε τώρα σπίτια να καίγονται επειδή δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες ή επειδή κανείς δεν μπορεί να καθαρίσει το χωράφι του από τους θάμνους ή τα ξερά. Με αυτό το θέμα τι γίνεται ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Θέλω να σας πω καταρχήν ότι το όλο ζήτημα έχει σχέση και με το δασολόγιο το οποίο έχει ξεκινήσει με την πρώτη του φάση που είναι οι δασικοί χάρτες και μόλις ολοκληρωθούν θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα.

Τώρα όσον αφορά τις διαμάχες των δημάρχων με τις δασικές υπηρεσίες. Πρέπει να σας πω καταρχήν οι δασικές υπηρεσίες δεν είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ -είναι στις περιφέρειες- αλλά ωστόσο επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα θέλω να σας υπογραμμίσω ότι οπωσδήποτε οι δασικές υπηρεσίες έχουν λόγο και πρέπει να διαφυλάξουν το δάσος και το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό ο νόμος θέλει οπωσδήποτε και την έγκριση των δασικών υπηρεσιών.

Κάνω μια έκλυση και προς δύο πλευρές να κάτσουν να συνεννοηθούν και να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, έτσι ώστε να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :
Για την υπόθεση των αναδασωτέων εκτάσεων τι θα γίνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Όπου υπήρχε δάσος, θα υπάρξει δάσος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :
Επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν χτιστεί, υπάρχουν σπίτια, έχουν πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Υπάρχει κάποια γραμμή που θα δώσετε στις δασικές υπηρεσίες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Αυτή τη στιγμή οι δασικές υπηρεσίες καταγράφουν τις ζημιές που έγιναν στο δάσος. Όπου είναι δάσος θα υπάρξει δάσος με ότι συνεπάγεται από τους νόμους, από το Σύνταγμα και ότι διατάξεις υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων