Καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων και απάντηση της Κ.Ο. Αρχιπελάγους

0

Την είσοδο και τη δράση κυνηγών της Λέσβου μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) του νησιού καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου, με επιστολή τους τόσο προς τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, όσο και προς τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Με τη σειρά τους, οι κυνηγοί υποστηρίζουν πως στα ΚΑΖ πάνε για… να μαζέψουν χόρτα!

«Ποιο καταφύγιο; Εμείς βλέπουμε μόνο ανθρώπινη αγριότητα κατά της ζωής», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην επιστολή τους.

Θυμίζοντας την αξιολόγηση, από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου το 2009, έξι ΚΑΖ, αλλά και την ίδρυση μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη θέση «Αλυκή Καλλονής – Νουτζάρια – Καντρί – Μέσσα» των τότε Δήμων Αγίας Παρασκευής και Καλλονής, οι Οικολόγοι τονίζουν ότι τρία χρόνια μετά και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών να τοποθετήσει πινακίδες οριοθέτησης της περιοχής, «άγνωστοι» κόβουν τις πινακίδες του Δασαρχείου. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι και οι ίδιοι έχουν γίνει αποδέκτες αναφορών από πολίτες, για κυνηγούς που εισέρχονται μέσα στην περιοχή.

Και φωτογραφία!

Τα παραπάνω αποδεικνύει και φωτογραφία που οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λέσβου έδωσαν στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει κυνηγό να περιφέρεται ένοπλος μέσα στην περιοχή του βιολογικού της Καλλονής, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.

«Αναφέρουμε μια τριπλά παράνομη πράξη, καθώς ο κυνηγός περιφέρεται με το όπλο του σε ΚΑΖ, μέσα στο δρόμο, καθώς και δίπλα από τις αλυκές, που απαγορεύεται επίσης το κυνήγι», τονίζουν. «Τέτοιες εικόνες ντροπής δυσφημούν το νησί μας στους παρατηρητές της φύσης, που κατά εκατοντάδες επισκέπτονται τη Λέσβο και στηρίζουν την οικονομία του νησιού στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.»

Για το λόγο αυτό και ζητούν την άμεση κινητοποίησης της Διεύθυνσης Δασών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την παρακολούθηση, οριοθέτηση με πινακίδες και εποπτεία από τη Θηροφυλακή των θεσμοθετημένων ΚΑΖ του νησιού, καθώς και τη θεσμοθέτηση των υπόλοιπων εννέα ΚΑΖ στη Λέσβο.

Η απάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους

lsbΈπειτα από την καταγγελία των «Οικολόγων Πράσινων» ότι κυνηγοί περιφέρονται ένοπλοι μέσα στα Καταφύγια Άγριας Ζωής, σας πληροφορούμε ότι ο εικονιζόμενος πολίτης στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και φερόμενος ως λαθροθήρας,  βρίσκεται σε περιοχή που επιτρέπεται η θήρα,  γεγονός το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και η Δ/νση Δασών Λέσβου. Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος πολίτης της φωτογραφίας θα κινηθεί νομικά, όπως μας ενημέρωσαν, τόσο ο ίδιος όσο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής, του οποίου είναι μέλος. Διότι παρά το γεγονός, ότι η πινακίδα του αυτοκινήτου δεν φαίνεται, στην μικρή κοινωνία που ζει αναγνωρίστηκε και εκτέθηκε από το συκοφαντικό δημοσίευμα ενώ στην ουσία ήταν καθ’ όλα νόμιμος.

Θέλουμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι κάποιοι διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους σε άρθρο στις 06/02/2013, ότι δήθεν όπου δεν υπάρχουν θηρεύσιμα είδη, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, θα πρέπει οι κυνηγοί να καταπατούν τα Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Θέλουμε να επισημάνουμε στους «Οικολόγους Πράσινους» ότι η ανακοίνωση τους είναι άκρως προσβλητική και συκοφαντική. Αναφέρονται σε χιλιάδες συνανθρώπους μας χαρακτηρίζοντας τους ως αγρίους, οι οποίοι ασκούν τη δραστηριότητα της θήρας που είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και  κρίνεται παγκοσμίως ως ορθολογική στη διαχείριση της άγριας πανίδας, αλλά στην χώρα των υποχόνδριων και της στείρας απαγόρευσης θεωρείται από μερικούς, έγκλημα. Αναφαίρετο δικαίωμα τους να έχουν τις απόψεις τους και να τις προβάλουν, όχι όμως να συκοφαντούν και να ειρωνεύονται.

Τους καλούμε τις επόμενες φορές που θα γίνουν αποδέκτες αναφορών πολιτών για πολίτες –κυνηγούς (όπως στη φωτογραφία που δημοσίευσαν), να ενημερώνουν άμεσα τη Δασική Υπηρεσία ή τους Ομοσπονδιακούς Φύλακες Θήρας για να επέμβουν, ως οι πλέον αρμόδιοι και όχι να κρίνουν αβασάνιστα και ψευδώς μέσα από δελτία –καταγγελίες.

Ασκείτε , κύριοι, πολιτική με επιδοτήσεις, αλλά όχι διαχείριση.

Δεν θεωρούμε ότι η θήρα ως δραστηριότητα δυσφημεί το νησί της Λέσβου σε ξένους παρατηρητές της φύσης. Οι κυνηγετικές οργανώσεις ως θεσμικοί διαχειριστές του περιβάλλοντος και ως συνεργαζόμενοι με το Υ.ΠΕ.Κ.Α., δαπανούν ετησίως από τον προϋπολογισμό τους, μεγάλα ποσά σε προγράμματα βελτίωσης βιοτόπων για την άγρια πανίδα, μελέτες διαχείρισης (ΑΡΤΕΜΙΣ Ι, ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ, Φαινολογία της μετανάστευσης των αποδημητικών ειδών, Συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτήρησης της Λύσσας κ.α.) καθώς και φύλαξης μέσω της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και των Θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων.

Τέλος, οι πολίτες –κυνηγοί (3.000 στο νησί της Λέσβου) συμβάλλουν στην οικονομία του νησιού, ενισχύοντας περαιτέρω τον εσωτερικό τουρισμό και την αγορά για όσο διαρκεί το κυνήγι.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Λεμάνης Παντελής

O Γεν. Γραμματέας     Πλιάκας Βασίλης

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων