Φυτεύσεις για την κάλυψη και φωλεοποίηση της άγριας πανίδας από τον ΚΣ Σερρών

0

IMG_4297Φυτεύσεις ομάδων δένδρων/θάμνων για τη δημιουργία θέσεων κάλυψης και φωλεοποίησης της άγριας πανίδας από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σερρών

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών συνεχίζοντας τις επεμβάσεις για τη βελτίωση του βιοτόπου της ευρύτερης περιοχής του καταφυγίου Χρυσού, όπου διατηρεί αξιόλογο πληθυσμό πεδινής πέρδικας (Perdix perdix), προέβει σε φυτεύσεις ομάδων θάμνων και δένδρων για τη  μελλοντική δημιουργία θέσεων κάλυψης και φωλεοποίησης της άγριας πανίδας.

hunters.gr

Η περιοχή καλλιεργείται εντατικά από ξερικές καλλιέργειες (σιτάρι, ηλιόσπορος, ελαιοκάμβη, καπνός, κριθάρι κλπ.) στις λοφώδεις θέσεις και ποτιστικές στις κατάντη περιοχές της «βάλτας» (κυρίως βαμβάκι αραβόσιτος και μηδική) και χαρακτηρίζεται από  την απουσία φυσικής ξυλώδεις βλάστησης μιας και στο κοντινό παρελθόν η εντατική γεωργία και η τάση για απόκτηση ολοένα και περισσότερης γης οδήγησε στην εκχέρσωση και καταστροφή φυσικών φυτοφρακτών που παραδοσιακά διατηρούνταν μεταξύ των χωραφιών. Έτσι, η χωρητικότητα-ικανότητα διατήρησης εδαφόβιων ειδών άγριας πανίδας της τοπικής βιογεωκοινότητας έπεσε σε πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα παρόλο που υπάρχει επάρκεια και ποικιλία τροφής.

Το παραπάνω πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει τα τελευταία δύο έτη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών με νέες φυτεύσεις θάμνων και δένδρων σε ομάδες, προηγήθηκε πριν περίπου τρία χρόνια η κατασκευή και τοποθέτηση από τον Σύλλογο 13 ποτίστρων εντός του καταφυγίου επιλύοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα έλλειψης νερού στις λοφώδεις θέσεις.

58

Αφού επιλέχθηκαν οι κατάλληλες διαθέσιμες θέσεις φύτευσης (κυρίως γυμνά πρανή μεταξύ των χωραφιών κατά προτίμηση με βόρεια έκθεση ώστε να επικρατούν καλύτερες συνθήκες υγρασίας για την επιβίωση των αρτίφυτών μας) με τη βέλτιστη δυνατή γεωγραφικά χωρική κατανομή ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες. Έπειτα, επιλύσαμε μία συνάρτηση ώστε να επιλέξουμε τα κατάλληλα δασοπονικά είδη με παραμέτρους όπως: η αντοχή στην ξηρασία και τη βόσκηση, η παραγωγή τροφής για την άγρια πανίδα, η επάρκεια φυταρίων, η πυκνότητα της κόμης, η αειφυλλία, η ενδημία των ειδών στην περιοχή κ.α. και καταλήξαμε στα παρακάτω είδη:

Δασοπονικό είδος

Αιτιολογία επιλογής

Πικροδάφνη (Nerium   oleader)

αντοχή στην ξηρασία   και βοσκή, αείφυλλο είδος

Σπάρτο (Spartium   junceum)

εδαφοβελτιωτικό,   παροχή τροφής στον λαγό (βλαστοί, φύλλα) και τα μικρόπουλα (σπόροι)

Βάτος ή βατσινιά   (Rubus sp.)

παραγωγή άφθονων   φυταρίων από ριζοβλαστήματα, ενδημικό, ολιγαρκές

Πυράκανθος(Pyracantha   coccinea)

παροχή τροφής τον   χειμώνα, αντοχή στη βοσκή

Τσαπουρνιά (Prunus   spinosa)

>>                   , ενδημικό, ολιγαρκές

Μελικοκιά (Celtis   australis)

ολιγαρκές τοπικό   δένδρο, παραγωγή τροφής

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα: ροδιά, κυδωνίαστρο, πουρνάρι, άρκευθος, συκιά, αγριοδαμασκηνιά, αλμυρίκι, αγριομηλιά, μοσχοϊτιά, βιβούρνο, μουριά. Μέρος των φυταρίων αγοράστηκε από το δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Σερρών, ενώ η πλειοψηφία προήλθε από φυτά παραγωγής μας (είχε προηγηθεί σπορά σε πρασιές) καθώς και από αραιώσεις φυσικής αναγέννησης στην αβόσκητη έκταση του Πυρήνα Προσαρμογής του Συλλόγου .

Για τις εργασίες φύτευσης αξιοποιήθηκε το προσωπικό του Συλλόγου συνδυάζοντάς τες με περιπολίες για τη θηροφύλαξη με αποτέλεσμα να περιοριστεί το κόστος της δράσης (ανήλθε στα 38€ για την αγορά φυτών). Συνολικά, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο του 2013,  φυτεύτηκαν 275 θάμνοι και δέντρα σε 51 ομάδες-μελλοντικές θέσεις φωλεοποίησης και κάλυψης ειδών άγριας πανίδας.

Σχεδιασμός έργου-επιμέλεια κειμένου:  Δουλακάκης Νικόλαος, Δασοπόνος-εποχ. θηροφύλακας Κ.Σ. Σερρών

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων