Με επιτυχία δράση καταπολέμησης κορακοειδών από τον Κ. Σ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

0

kr1Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων προσκάλεσε τα μελη του κατά την «Τετάρτη 04/09 & Τετάρτη 11/09 στις 6.00 μμ το απόγευμα σε δυο εξορμήσεις καταπολέμησης «κορακοειδών» στο κούρνιαγμα, κοντά στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής στα όρια της Ζώνης Εκπαίδευσης Σκύλων και κατά μήκος του Γαλλικου ποταμου αποτελεί και μια πλούσια κυνηγετικά περιοχή (με παρουσία πεδινών περδίκων, λαγών, αλλα και διαφορων ειδών όπως αγριόπαπιες).

Το σημείο συνάντησης: Από την παλαιά ΕΟ προς Κιλκίς, μετα την 2η διασταύρωση του Πενταλόφου (δεξιά σας) ακολουθούμε την παλαιά οδό, μεχρι την επομενη διασταύρωση «στα αριστερά» περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές & την κοίτη του ποταμού, που οδηγεί με κατεύθυνση προς Σίνδο και Ν. Αγχίαλο – σημείο συνάντησης, δίπλα την κοίτη του ποταμού και τις δυο ημέρες την ίδια ώρα ( 6:00 μμ το απόγευμα )

Τα φυσίγγια διανεμήθηκαν δωρεάν στους παρευρισκόμενους.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η πρώτη συνάντηση και αρκετοί κυνηγοί συγκεντρώθηκαν. Από την όλη επιχείρηση θηρεύτηκαν περίπου 150 κορακοειδή. Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Σώκος, στον οποίο παραδόθηκαν τα περισσότερα από τα θηρευθέντα πουλιά, ώστε η ΚΟΜΑΘ να τα παραδώσει στα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής για την εξέταση σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και για άλλα παθογόνα αίτια.

Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια στους κυνηγούς, που αφιέρωσαν το χρόνο τους για αυτή την προσπάθεια, αλλά και για την υπεύθυνη στάση τους να μαζέψουν τους κάλυκες που χρησιμοποιήθηκαν.

Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης- τα κυνηγετικά καταστήματα – που με τη στήριξη τους κατέστη δυνατή η συγκεκριμένη φιλοθηραματική δραστηριότητα .

Χορηγοί

-Το κατάστημα κυνηγετικών ειδών του Θ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ στην Σταυρούπολη.

-Το κατάστημα κυνηγετικών ειδών των ΑΦΟΙ ΠΕΤΡΙΔΗ στον Εύοσμο.

-Το κατάστημα κυνηγετικών ειδών (ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚOI ) Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ στον Εύοσμο

– Το κατάστημα κυνηγετικών ειδών Κ. Ζαραλή στη Ηλιούπολη

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 11/09 στις 6.00 μμ το απόγευμα στο ίδιο σημείο.kr2

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για τα κορακοειδή που συνέταξε το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

O πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα.   Στις αγροτικές περιοχές προκαλούν ζημιές στη γεωργία και τη θηραματοπονία και στη διατήρηση απειλούμενων ειδών. Στις αστικές περιοχές τα κορακοειδή προκαλούν μεταφορά ασθενειών, ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων και εμεσμάτων σε οχήματα, κτίρια και πεζούς, διασκόρπιση σκουπιδιών και όχληση των κατοίκων με τα κρωξίματα, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.

Ειδικότερα έχει αποδειχθεί πως τα κορακοειδή φέρουν μια ποικιλία μικροοργανισμών που είναι παθογόνοι στους ανθρώπους. Οι υψηλής επικινδυνότητας ασθένειες που συνδέονται με τη μεταφορά από τα κορακοειδή περιλαμβάνουν τη γρίπη των πτηνών, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου και την ασθένεια Lyme. Σημαντική είναι επίσης η ύπαρξη βακτηριδίων στα κορακοειδή τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Τέτοια είναι τα καμπυλοβακτηρίδια, τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα και το βακτήριο της υερσινίωσης.

Τα κορακοειδή προκαλούν επίσης θνησιμότητα σε είδη της άγριας πανίδας. Κυρίως καταστρέφουν αβγά και θανατώνουν νεοσσούς άλλων πτηνών. Η αρπακτικότητα των κορακοειδών είναι ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού τους, αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε, καθώς εξαρτάται και από τα υπόλοιπα διαθέσιμα της τροφής τους.

Έρευνες στην Ευρώπη έχουν αποδείξει πως τα κορακοειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μείωση των πληθυσμών ορνιθόμορφων σε μια περιοχή. Τα κορακοειδή προκαλούν θνησιμότητα ακόμα και στο λαγό. Σε έρευνα όπου οι θηλαστικοί άρπαγες αποκλείστηκαν με περίφραξη, τα αρπακτικά πτηνά και τα κορακοειδή θανάτωσαν τουλάχιστον το 15% των νεογνών. Από αυτό το 50% θανατώθηκε από σταχτοκουρούνες (Corvus corone cornix), το 20% από κόρακες (Corvus corax), το 20% από ποντικοβαρβακίνες (Buteo buteo), το 8% από διπλoσάϊνα (Accipiter gentilis) και το 2% από νανόμπουφους (Asio otus).

Τεχνικές αντιμετώπισης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι πλέον ανθρωπογενή, σε αρκετές περιπτώσεις ο έλεγχος του πληθυσμού ορισμένων ειδών είναι πλέον απαραίτητος. Προτεινόμενες τεχνικές για τη μείωση των επιπτώσεων από τα κορακοειδή είναι η παρεμπόδιση με δίχτυα, ο εκφοβισμός, η θήρευση, η παγίδευση και η μείωση της έκθεσης των σκουπιδιών και άλλων πηγών τροφής.

Η παγίδευση είναι μια επιλεκτική και νόμιμη μέθοδος, και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί μόνο στο πλαίσιο έρευνας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και του Τμήματος Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αυστραλιανή παγίδα είναι ο αποτελεσματικότερος τύπος παγίδας για τη σύλληψη των κορακοειδών. Στη Γερμανία βρέθηκε πως ένα δίκτυο παγίδων με πυκνότητα 0,2 αυστραλιανών παγίδων/km² μειώνει τον πληθυσμό των σταχτοκουρούνων (Corvus corone cornix) κατά 30% σε μια ευρύτερη αγροτική περιοχή 1000 km². Σχετικά έγγραφα της ΚΟΜΑΘ και του καθηγητή κ Τσαχαλίδη προς τη Δασική Υπηρεσία για την ανάγκη εφαρμογής της παγίδευσης δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Στην Ελλάδα η σταχτοκουρούνα και η καρακάξα (Pica pica) έχουν ευρεία εξάπλωση και διατηρούν υψηλούς πληθυσμούς, θεωρούνται επιζήμια είδη και η θήρευσή τους επιτρέπεται. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από τους ερευνητές της ΚΟΜΑΘ και η μέθοδος της θήρευσης. Σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμπελοκήπων συγκροτούνται ομάδες κυνηγών και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και οικονομικότητα της προσπάθειας. Οι συλλεγόμενες καρακάξες αποστέλλονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για τη διερεύνηση του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

 

hunters.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων