“Κατοχή” βουνοκορφών για… αιολικά πάρκα

0

Ένταση για το αιολικό. Δεκατέσσερις συλλήψεις

3Ένταση επικράτησε προχθές  10-2-2010 -για μια ακόμα φορά- στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” και κατοίκων της περιοχής. Η εταιρεία, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία αιολικού πάρκου, επιχείρησε -με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- να εκτελέσει εργασίες, όμως απέναντί της βρήκε μια ανθρώπινη αλυσίδα από δημότες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι την κατηγορούν για καταπάτηση των περιουσιών τους.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 330 του ποινικού κώδικα για παράνομη βία.

Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι έως τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατούνταν είχε συγκεντρωθεί κόσμος από την περιοχή αλλά και τα Χανιά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη σύλληψη των 14 ατόμων και την απομάκρυνσή τους από το Αποπηγάδι η εταιρεία προχώρησε στην εκτέλεση εργασιών.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Από νωρίς προχθες το πρωί εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν να συνεχίσουν τις εργασίες τις οποίες είχαν αναστείλει από το περασμένο καλοκαίρι λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων.

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης τα μηχανήματα μπήκαν μπροστά αλλά βρήκαν απέναντί τους δημότες της ευρύτερης περιοχής της Καντάνου που είχαν σχηματίσει ένα ανθρώπινο τείχος.

Στο σημείο κατέφθασαν οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών, Ευτύχης Δασκαλάκης και Νίκος Μπομπολάκης -οι οποίοι συντάσσονται με τη θέση των κατοίκων- και ζήτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας.

Οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των κατοίκων, φορέων της αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της εταιρείας ήταν σε υψηλούς τόνους.

Το μεσημέρι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αστυνομικό υποδιευθυντή Χανίων Γ. Μπομπολάκη -που βρισκόταν στο Αποπηγάδι- ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν συλλήψεις εφόσον συνεχιστεί η παρεμπόδιση των εργασιών.

Από τους κατοίκους σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα και η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους.apopigadi

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Κανδάνου, ενώ κάτοικοι και εταιρεία αντάλλαξαν μηνύσεις.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, καταδίκασε τις συλλήψεις, ενώ αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας ανέφερε: “Έχουμε πει σε όλους τους τόνους – αρκετούς μήνες τώρα – με τον συνάδελφο δήμαρχο Βουκολιών ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιανδήποτε παρέμβαση της εταιρείας πριν η Περιφέρεια ελέγξει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων. Μάλιστα, μιλήσαμε με τον γ.γ. της Περιφέρειας που μας δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τον έλεγχο”.

Συνεχίζοντας ο κ. Δασκαλάκης δήλωσε υπέρ των ήπιων μορφών ανάπτυξης, αλλά με σεβασμό στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα: “Έχουμε αντιρρήσεις για υπηρεσίες, κατά πόσον κάνανε σωστά τη δουλειά τους ή όχι. Περιμένουμε από τον γ.γ. να μας πει αν οι πράξεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είναι νόμιμες”.

Ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Πιστεύει η πολιτεία ότι η πράσινη ανάπτυξη την οποία υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα μέτρα; Εγώ πιστεύω ότι δεν γίνεται. Την πράσινη ανάπτυξη πρέπει να την αγκαλιάσει ο κόσμος και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το καλό αυτού του τόπου. Το πείραμα το οποίο κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ, διαφορετικά τα πράγματα δεν τα βλέπω καθόλου καλά”.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο νομικός εκπρόσωπος της Εταιρείας Χαράλαμπος Παπαδομιχελάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Αποπηγάδι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία προχωρεί βάσει του νόμου, των αποφάσεων των δικαστηρίων και της διοίκησης και πρόσθεσε ότι η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο των εργασιών οφείλεται στην επιβεβαιωμένη η αδειοδότηση και η νομιμότητα του έργου: “Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε απέναντί μας τους ανθρώπους αυτούς αλλά αναγκαστικά επικαλούμαστε τον νόμο”, είπε σχετικά, και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει αναστείλει την εκτέλεση των εργασιών από τον Αύγουστο του 2008 σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ή θιγόμενο χωρίς όμως αποτέλεσμα: “Επί 15 μήνες η εταιρεία έχει σταματήσει το έργο… Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αξιώνουν οι κάτοικοι δεν είμαστε αρμόδιοι να αναγνωρίσουμε, πλην όμως τα αποζημιώνουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να ζητήσουμε συμβόλαια ή ατράνταχτα νομικά τεκμήρια και τίτλους ιδιοκτησίας… Πιστεύαμε ότι αυτό θα είχε γίνει αποδεκτό αλλά δεν έχει γίνει”, ανέφερε ο κ. Παπαδομιχελάκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο έργο που θέλει να εκτελέσει η εταιρεία είναι ένα έργο πνοής και δημοσίας ωφέλειας το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο: “Δεν μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα πρέπει να σεβαστούν όλοι την δημοκρατική νομιμότητα. Αν και εφόσον θίγονται να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα και δικαστήρια”, είπε καταλήγοντας.

“Οικολογικό έγκλημα η επιβολή των ανεμογεννητριών”!

Κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ οι διατάξεις του νόμου για τις ΑΠΕ -“ΕΦΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διατάξεις που αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και πρώην Πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Δεκλερής χαρακτηρίζει την επιβολή των ανεμογεννητριών οικολογικό έγκλημα και επισημαίνει ότι «το μέλλον για τα δάση, τη θάλασσα και τα νησιά θα είναι ζοφερό εάν δεν αντιδράσουμε».

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση του ΥΠΕΚΑ αλλά και της κυβέρνησης που υποστηρίζει με ζήλο την πράσινη ενέργεια παντού. Οι απόψεις του κ. Δεκλερή εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στη βουλή.

Όπως είπε «το σχέδιο νόμου προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού», παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προστατεύει τα οικοσυστήματα.

Στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων κ. Αλέξανδρος Μαβής.

«Στην περίπτωση της χώρας μας νομίζουμε ότι με τη μονοδιάστατη έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών όπως η καύση των δασών, οι χωματερές, η κατάχρηση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων και η ζήτηση ενέργειας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους».

Τονίζεται ότι σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανεμογεννητριών αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία όπως ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων.

Αναφέρεται επίσης ότι υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών αν και την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοπικοιλότητας.

Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων όπως, η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς.

“Κατοχή” βουνοκορφών για… αιολικά πάρκα

“Κατοχή” σε 36 κορυφές της Κρήτης για τη δημιουργία αιολικών πάρκων χωρίς να υπάρχει καμία συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, και χωρίς να έχουν απαντηθεί τα ζητήματα ιδιοκτησίας επιχειρεί να βάλει εταιρεία-φάντασμα. Με ανακοίνωση της στην εφημερίδα “Παρόν”, η εταιρεία “Κ. Σάρρας και Σια” ζητάει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στα πλαίσια του νόμου περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να της δοθούν άδειες για να κάνει αιολικά πάρκα σε 36 κορυφές της Κρήτης. Σημειώνεται ότι για την συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπάρχουν στοιχεία στο διαδίκτυο, ενώ αναζητώντας κάποια επικοινωνία με εταιρεία με αυτό το όνομα μέσω των τηλεφωνικών εταιρειών δεν βρέθηκε καμία με αυτήν την επωνυμία.

Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Χανιών αλλά και στο Δίκτυο των Ορεινών Δήμων της Κρήτης. Για άλλη μια φορά διαπιστώνονται τα προβλήματα που προκαλούνται από τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού των χρήσεων γης. Στο Νομό Χανίων η εταιρεία έχει ζητήσει αδειοδοτήσεις για κορυφές σε 8 δήμους. Ορισμένοι εκ των δημάρχων αναφέρθηκαν στο θέμα με δηλώσεις τους.

Δ. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

“Εχουμε ένα καθεστώς όπου διάφορες εταιρείες ερήμην των τοπικών κοινωνιών, θέλουν να πάρει άδειες για αιολικά πάρκα σε κορυφές σε όλη την Κρήτη. Για μένα το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και έχει να κάνει με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, και την αλλαγή της νομοθεσίας” επισήμανε ο κ. Κ. Κουκουράκης. Ο δήμαρχος σημείωσε πως κράτος και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνουν άδειες χωρίς να ρωτηθούν οι τοπικές κοινωνιές και χωρίς να μελετηθεί ο συνολικός αναπτυξιακός προγραμματισμός τους και στη συνέχεια όταν πρόκειται να δοθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις “ξεκινάνε οι διαμάχες ανάμεσα σε κατοίκους, δήμους και εταιρείες. Δεν υπάρχει συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση για το θέμα των αιολικών πάρκων. Εκεί που βολεύει το ιδιώτη εκεί που έχουμε τους δυνατότερους ανέμους στις κορυφογραμμές θέλουν να κάνουν αιολικά πάρκα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους άσχετα αν πρέπει να δημιουργήσουν τεράστιους δρόμους και να βλάψουν το περιβάλλον. Με τέτοιες ενέργειες μια πολύ χρειαζούμενη ανάπτυξη όπως οι ΑΠΕ έχουν ως αποτέλεσμα να την βλέπουν εχθρικά οι τοπικές κοινωνίες” ανάφερε ο κ. Κουκουράκης.

Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ

“Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε αυτό να γίνει άναρχα και σε βάρος του περιβάλλοντος” τόνισε ο κ. Γ. Τσαγκαράκης. “Το πού θα χωροθετηθούν τα αιολικά πάρκα είναι υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε εν ονόματι μιας επένδυσης, ή ενός φιλόδοξου επενδυτή να καταστρέψουμε το περιβάλλον της περιοχής. Ο,τι γίνει θα γίνει με συγκατάθεση των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνικών” κατέληξε.

Δ.ΚΑΝΤΑΝΟΥ

“Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την ύπαρξη αυτής της εταιρείας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα περάσει. Θα ζητήσω έκτακτο Δ.Σ. των Ορεινών Δήμων της Κρήτης όπου θα ζητήσω αντιπροσωπεία να μεταβεί στην Αθήνα και να ενημερώσει την αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” δήλωσε ο κ. Ε. Δασκαλάκης. Ο δήμαρχος Καντάνου ζήτησε να σταματήσει άμεσα η διαδικασία. ” Δεν είμαστε εναντίων των ΑΠΕ αλλά μέσα από διαφανή, υπεύθυνο τρόπο να διασφαλίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν μας ενημέρωσαν ως όφειλαν. Εμείς θα αποφασίσουμε για την ανάπτυξη μας και όχι άλλη για μας” επισήμανε.

Δ. ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ

“Βλέπουμε ότι η αυθαιρεσία συνεχίζεται, έχοντας την παλιά εμπειρία. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, που το έβαλα στην ΤΕΔΚ που θα το συζητήσει στο Δ.Σ. την Δευτέρα. Θα πρέπει να στείλουμε μια απόφαση προς πάσα κατεύθυνση που θα μεταφέρει ένα μήνυμα πως αφεντικά σε κάθε νομό είναι οι εκλεγμένοι άρχοντες, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, δήμοι, επιμελητήρια. Δεν μπορεί μια εταιρεία χωρίς να γνωρίσει κανένα να θέλει να επενδύσει. Θα πρέπει να βάλει το υπουργείο επιτέλους μια τάξη” τόνισε ο δήμαρχος Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκης

Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ

“Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι ούτε ρωτούνται, ούτε δίνουν κάποια έγκριση. Το μαθαίνουμε από άλλες υπηρεσίες. Θα γίνει μια συνάντηση στο δίκτυο ορεινών δήμων προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας παίρνοντας το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες καταστάσεις” ανάφερε ο κ. Σ. Λύκος, συμπληρώνοντας πως ” θα δώσουμε απαντήσεις σε όλες τις εταιρείες που τολμούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες χωρίς να μας ρωτήσουν. Εχουν δοθεί δεσμεύσεις για κάθε περιοχή που δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.”

Δ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

“Το έμαθα πριν από δύο ημέρες και πήραμε απόφαση να μην επιστρέψομε να γίνει κανένα αιολικό πάρκο στα Βοθιανά” ανάφερε ο Γ. Ζουρίδης.” Η πολιτεία θα πρέπει πριν δεχτεί οποιοδήποτε αίτημα, πριν δώσει εγκρίσεις να ρωτήσει τους δήμους της περιοχής. Εμείς ως Δήμος θα αντιδράσουμε δε θα αφήσουμε εκεί. Από που ενοικίασαν τις περιουσίες; Πρώτα παίρνουν τις άδειες και μετά ψάχνουν τη γη; Είναι σωστά πράγματα αυτά. Και τι κάνει η πολιτεία; Πριν από λίγες ημέρες πήρε έγκριση η Cosmote για περιβαλλοντική άδεια και έστησε κάτοπτρο στην περιοχή μας χωρίς να έχει το δικαίωμα. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;” αναρωτήθηκε ο κ. Ζουρίδης.

Η εταιρεία έχει ζητήσει την αδειοδότηση της και για κορυφές στους Δήμους Κολυμβαρίου και Ανατολικού Σελίνου.

 

Ένταση για το αιολικό. Δεκατέσσερις συλλήψεις

Εικόνα: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ: Ενταση για το αιολικό

Ένταση επικράτησε χθες -για μια ακόμα φορά- στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” και κατοίκων της περιοχής. Η εταιρεία, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία αιολικού πάρκου, επιχείρησε -με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- να εκτελέσει εργασίες, όμως απέναντί της βρήκε μια ανθρώπινη αλυσίδα από δημότες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι την κατηγορούν για καταπάτηση των περιουσιών τους.
Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 330 του ποινικού κώδικα για παράνομη βία.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Καντάνου Στέλλα Αλφιέρη.
Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι έως τις 6 το απόγευμα.
Στο μεταξύ, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατούνταν είχε συγκεντρωθεί κόσμος από την περιοχή αλλά και τα Χανιά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του.
Να σημειώσουμε ότι μετά τη σύλληψη των 14 ατόμων και την απομάκρυνσή τους από το Αποπηγάδι η εταιρεία προχώρησε στην εκτέλεση εργασιών.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Από νωρίς χθες το πρωί εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν να συνεχίσουν τις εργασίες τις οποίες είχαν αναστείλει από το περασμένο καλοκαίρι λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων.
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης τα μηχανήματα μπήκαν μπροστά αλλά βρήκαν απέναντί τους δημότες της ευρύτερης περιοχής της Καντάνου που είχαν σχηματίσει ένα ανθρώπινο τείχος.
Στο σημείο κατέφθασαν οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών, Ευτύχης Δασκαλάκης και Νίκος Μπομπολάκης -οι οποίοι συντάσσονται με τη θέση των κατοίκων- και ζήτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας.
Οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των κατοίκων, φορέων της αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της εταιρείας ήταν σε υψηλούς τόνους.
Το μεσημέρι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αστυνομικό υποδιευθυντή Χανίων Γ. Μπομπολάκη -που βρισκόταν στο Αποπηγάδι- ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν συλλήψεις εφόσον συνεχιστεί η παρεμπόδιση των εργασιών.
Από τους κατοίκους σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα και η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Κανδάνου, ενώ κάτοικοι και εταιρεία αντάλλαξαν μηνύσεις.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, καταδίκασε τις συλλήψεις, ενώ αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας ανέφερε: “Έχουμε πει σε όλους τους τόνους – αρκετούς μήνες τώρα – με τον συνάδελφο δήμαρχο Βουκολιών ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιανδήποτε παρέμβαση της εταιρείας πριν η Περιφέρεια ελέγξει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων. Μάλιστα, μιλήσαμε με τον γ.γ. της Περιφέρειας που μας δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τον έλεγχο”.
Συνεχίζοντας ο κ. Δασκαλάκης δήλωσε υπέρ των ήπιων μορφών ανάπτυξης, αλλά με σεβασμό στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα: “Έχουμε αντιρρήσεις για υπηρεσίες, κατά πόσον κάνανε σωστά τη δουλειά τους ή όχι. Περιμένουμε από τον γ.γ. να μας πει αν οι πράξεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είναι νόμιμες”.
Ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Πιστεύει η πολιτεία ότι η πράσινη ανάπτυξη την οποία υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα μέτρα; Εγώ πιστεύω ότι δεν γίνεται. Την πράσινη ανάπτυξη πρέπει να την αγκαλιάσει ο κόσμος και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το καλό αυτού του τόπου. Το πείραμα το οποίο κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ, διαφορετικά τα πράγματα δεν τα βλέπω καθόλου καλά”.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο νομικός εκπρόσωπος της Εταιρείας Χαράλαμπος Παπαδομιχελάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Αποπηγάδι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία προχωρεί βάσει του νόμου, των αποφάσεων των δικαστηρίων και της διοίκησης και πρόσθεσε ότι η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο των εργασιών οφείλεται στην επιβεβαιωμένη η αδειοδότηση και η νομιμότητα του έργου: “Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε απέναντί μας τους ανθρώπους αυτούς αλλά αναγκαστικά επικαλούμαστε τον νόμο”, είπε σχετικά, και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει αναστείλει την εκτέλεση των εργασιών από τον Αύγουστο του 2008 σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ή θιγόμενο χωρίς όμως αποτέλεσμα: “Επί 15 μήνες η εταιρεία έχει σταματήσει το έργο… Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αξιώνουν οι κάτοικοι δεν είμαστε αρμόδιοι να αναγνωρίσουμε, πλην όμως τα αποζημιώνουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να ζητήσουμε συμβόλαια ή ατράνταχτα νομικά τεκμήρια και τίτλους ιδιοκτησίας… Πιστεύαμε ότι αυτό θα είχε γίνει αποδεκτό αλλά δεν έχει γίνει”, ανέφερε ο κ. Παπαδομιχελάκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο έργο που θέλει να εκτελέσει η εταιρεία είναι ένα έργο πνοής και δημοσίας ωφέλειας το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο: “Δεν μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα πρέπει να σεβαστούν όλοι την δημοκρατική νομιμότητα. Αν και εφόσον θίγονται να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα και δικαστήρια”, είπε καταλήγοντας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων