Ο καιρός και η βολή

0

voliΠόσο πραγματικά επηρεάζεται η βολή μας από τις καιρικές συνθήκες; Το ερώτημα αυτό φαίνεται πως απασχολεί πολλούς κυνηγούς γι’ αυτό παρακάτω δίνουμε αναλυτικά παραδείγματα συσφίγξεων και γομώσεων ανάλογα με τι καιρό μπορεί να συναντήσει κανείς…

Κάθε χρόνο που μπαίνει η νέα κυνηγετική περίοδος και αρχίζουν οι συζητήσεις στα κυνηγετικά στέκια και καταστήματα για τα φυσίγγια και τα όπλα, έρχονται στην επιφάνεια και οι περιβόητες αντιπαραθέσεις για το πόσο επηρεάζει ο καιρός τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε και κατ’ επέκταση τη βολή μας. Ακούς από φαιδρά και γλαφυρά, ως ανυπόστατα και παραπλανητικά, χωρίς επιχειρήματα και αποδείξεις που να στηρίζονται πάνω στους κανόνες της βλητικής. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω σχετικά, κατόπιν απαίτησης πολλών αναγνωστών του Κ&Φ και κυνηγών που έρχονται στη Σχολή Κυνηγετικής Σκοποβολής και με ρωτούν λεπτομέρειες για το θέμα.

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Προετοιμασμένοι για όλες τις συνθήκες
Μέσα στην κυνηγετική περίοδο θα αντιμετωπίσουμε όλες τις καιρικές συνθήκες, από πολύ κρύο με μηδενικές σχεδόν θερμοκρασίες και παγετό, μέχρι πολλή ζέστη και καυτό ήλιο. Από βροχή και υγρασία, μέχρι ομίχλη και ξηρασία. Έχει λοιπόν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρονται τα φυσίγγια και το όπλο μας σε σχέση με τον στόχο μας στις διαφορετικές συνθήκες. Ας υποθέσουμε ότι διαθέτουμε ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσης χρηματικής κατηγορίας, γερό και αξιόπιστο, δοκιμασμένο στα 1370 bars, θαλάμες μήκους 70 χιλ. και βάρος 3.200 γρ. Έχουμε ελέγξει ότι το κοντάκι ταιριάζει στο σωματότυπό μας και αυτό γίνεται με τη συνεργασία που έχουμε με έναν δάσκαλο κυνηγετικής σκοποβολής, διότι αν δεν μας ταιριάζει, εκείνος θα διαγνώσει ποιες τροποποιήσεις χρειάζονται και θα μας στείλει στον οπλουργό με τα μέτρα για να μας το φέρει εκεί που πρέπει. Όταν λοιπόν είμαστε σίγουροι ότι μας ταιριάζει το όπλο που κυνηγάμε και η επώμιση που κάνουμε δεν εμπεριέχει λάθη που πρέπει να διορθωθούν, τότε πάμε παρακάτω.

Η σταθερά 96
Το όπλο λοιπόν που μας ταιριάζει ζυγίζει 3.200 γρ. Αυτό το διαιρούμε με το 96 και τότε βρίσκουμε τον αριθμό 32, αυτή είναι η ιδανική γόμωση σε βάρος σκαγιών για το όπλο μας. Ο αριθμός 96 με τον οποίο διαιρούμε το βάρος του δίκαννού μας, ανεξαρτήτως αν είναι πλαγιόκαννο ή αλληλεπίθετο (σούπερ ποζέ), είναι μια εργοστασιακή σταθερά που δεν ισχύει για τα αυτογεμή (καραμπίνες). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, για τα αυτογεμή, οι εταιρείες κατασκευής δεν μας έχουν γνωστοποιήσει αν υπάρχει κάτι ανάλογο. Έχουμε λοιπόν ως ιδανική γόμωση για το όπλο μας τα 32 γρ. σκάγια και το θήραμα που μας ενδιαφέρει ας υποθέσουμε ότι είναι η πέρδικα για κάποιον που κυνηγάει μόνο με σκύλο φέρμας και η φάσσα για αυτόν που κυνηγάει χωρίς σκύλο. Τα νούμερα σκαγιών που θεωρούνται ιδανικά για αυτά τα θηράματα είναι Ν.5, Ν.6 και Ν.7. Εξετάζουμε τρεις κλιματολογικές καταστάσεις και όπως θα δούμε προσαρμόζουμε ανάλογα το τσοκάρισμα και τη γόμωση.

1η Περίπτωση
Ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας από 10-25ο C, χρησιμοποιούμε ντεμί τσοκ δηλ. ½ (***), φυσίγγια με 32 γρ. σκάγια Ν.6 και για τα δύο θηράματα. Αυτό το κάνουμε διότι το ντεμί τσοκ θα μας δώσει την πυκνότητα της κατανομής που χρειαζόμαστε για το μέγεθος του θηράματος που εξετάζουμε (πέρδικα, φάσσα) και επιπλέον θα μας δώσει το τετραπλούν τραύμα που απαιτείται για άμεση καταβολή χωρίς τραυματισμούς και απώλειες. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει εδώ και σχετίζεται με την απόσταση που θα βληθεί το θήραμα, είναι ότι στην πέρδικα συστήνεται το φυσίγγι να διαθέτει βυσμάτωση με μάλλινη τάπα, ενώ για τη φάσσα πλαστικό κυάθιο (συγκεντρωτήρας). Αυτό διότι η ντουφεκιά της πέρδικας, λόγω φέρμας του σκύλου, γίνεται κατά κανόνα πιο κοντά από εκείνη της φάσσας.

2η Περίπτωση
Άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο, υγρασία και παγετό. Θερμοκρασίες από –5 ως 10ο C. Χρησιμοποιούμε στο όπλο μας μια σύσφιγξη (τσοκ) παραπάνω, το βελτ. ντεμί δηλ. ¾ (**) και κατεβαίνουμε ένα νούμερο σκάγια, δηλαδή Ν.5. Σε αυτή την περίπτωση, για να έχουμε αυξημένες πιθανότητες να επιτύχουμε το τετραπλούν τραύμα της άμεσης καταβολής, χρησιμεύει να αυξήσουμε τη γόμωσή μας κατά δύο γραμμάρια, να πάμε στα 34 γρ. σκάγια. Με αυτόν τον συνδυασμό θα υπερνικήσουμε την πυκνότητα του αέρα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα διατηρήσουμε την κινητική ενέργεια των σκαγιών και τη συγκέντρωση της κατανομής.

3η Περίπτωση
Σε καιρικές συνθήκες με ζέστη και ξηρασία και θερμοκρασίες από 25-38ο C με χαμηλή πυκνότητα αέρα, χρησιμοποιούμε στο όπλο μας ανοικτότερο τσοκ, όπως ο βελτιωμένος κύλινδρος, δηλ. ¼ (****) και ανεβαίνουμε στο μικρότερο επιτρεπόμενο νούμερο σκαγιών που είναι το Ν.7 για τα δύο θηράματα που προαναφέραμε. Επίσης συνιστάται να κατέβουμε και δύο γραμμάρια κάτω στη γόμωση των σκαγιών από το ιδανικό για το όπλο μας. Από τα 32 γρ. να πάμε στα 30 γρ. Και μην αντιμετωπίζετε με δυσπιστία τα 30 γρ. Ν.7 για τη φάσσα. Μην κάνετε την αφελή σκέψη τού «σιγά μην πέσει η φάσσα με 30 γρ. φυσίγγι». Προσωπικά, δοκιμάζοντας γομώσεις με θερμοκρασίες που προανέφερα, έχω πάρει φάσσες στα 30 μ. στη βοσκή, με φυσίγγια 28,5 γρ. (1 ουγκιά) και Ν. 7 ½ που έπεφταν ξερές. Και όπως όλοι ξέρουμε, η φάσσα είναι πιο σκληρό πουλί από την πέρδικα. Όταν θα το δοκιμάσετε με τέτοιες θερμοκρασίες, τότε θα διαπιστώσετε τη δραστηριότητα αυτής της ντουφεκιάς.
Δεν ωφελούν οι βαριές γομώσεις

Πιστεύω ότι με αυτές τις τρεις περιπτώσεις που αναλύσαμε και που πρέπει βέβαια να δοκιμάσετε με το όπλο σας, να καλύφθηκαν αρκετές απορίες επί του θέματος. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι οι βαριές γομώσεις για θηράματα μεγέθους πέρδικας και φάσσας δεν ωφελούν. Βρίσκω κάλυκες σε περδικοτόπια και φασσοτόπια με 40 γρ. σκάγια Ν.4 και magnum με 56 γρ. Ν.2 και αναρωτιέμαι ποιος ανεγκέφαλος τα έβαζε στο όπλο του και τι προσπαθούσε να κάνει με αυτά. Μα κανένας τους τελικά δεν έχει μάθει ότι η σωστή σκόπευση και η τεχνική τουφεκιά θα βάλει το πουλί στην τσάντα και όχι τα μεγάλα βάρη γομώσεων; Το να στέλνεις στον αέρα όσο περισσότερα σκάγια μπορείς, δεν έπεται ότι θα πάρεις το πουλί όταν τα στέλνεις όπως να’ ναι και χωρίς να ξέρεις πώς τουφεκάς.
Σημασία έχει η σωστή σκόπευση

Σε όλη τη Βρετανία (Αγγλία, Ιρλανδία, Σκοτία) κυνηγούν φασιανούς, πέρδικες γκράους και φάσσες με γομώσεις από 28 γρ. ως 32 γρ. με τα δικαννάκια τους, είτε είναι πλαγιόκαννα είτε σούπερ ποζέ και παίρνουνε πουλιά και μάλιστα πολλά. Γιατί οι άνθρωποι τουφεκάνε σωστά, έχουν μάθει να σκοπεύουν διόφθαλμα και με τεχνική. Εμείς εδώ αδειάζουμε τις καραμπίνες κατά ριπάς, σαν τα πολυβόλα που κροταλίζουν στον πόλεμο, χωρίς τεχνική και χωρίς επίγνωση του τι κάνουμε λάθος. Μετά μας φταίνε τα φυσίγγια και τα τσοκάκια, ποτέ ο εαυτός μας. «Για πάρ’ το αλλιώς…», όπως θα έλεγε και γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης…

aiginitis-sign

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων