Διεθνής οργάνωση πίσω από την απελευθέρωση των μινκ σε Σιάτιστα – Καστοριά

0

“ΕΘΝΟΣ” 2/9/2010
Ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου

Διεθνής οργάνωση πίσω από την απελευθέρωση των 52.000 μινκ σε Σιάτιστα – Καστοριά

Ακτιβιστές κατά γουναράδων

Διεθνείς ακτιβιστές και όχι «Τα κοράκια της εκδίκησης», όπως αρχικά θεωρήθηκε, ανέλαβαν την ευθύνη για την απελευθέρωση 52.000 μινκ σε δύο μονάδες εκτροφής βιζόν το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη και την Καστοριά. Πρόκειται για το «Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων» (Animal Liberation Frond – A.L.F.), το οποίο πιθανότατα βρήκε ομοϊδεάτες στην Ελλάδα που χτύπησαν τις δύο μονάδες.

Σε ανακοίνωση που έστειλαν σε γνωστό διαδικτυακό ιστότοπο τα μέλη του A.L.F. περιγράφουν πώς έγιναν οι δύο επιθέσεις. Τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς άνοιξαν 37 κλουβιά και έφυγαν πάνω από 50.000 μινκ από τη Μονάδα του Γ. Παγούνη, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Οπως λένε, χρειάστηκαν 2,5 ώρες και για να απελευθερώσουν τα ζώα έκοψαν μέρος του μεταλλικού πλέγματος και έσπασαν τις κλειδαριές από τις πόρτες.

Την επόμενη ημέρα, ξημερώματα Σαββάτου, στόχος έγινε το εκτροφείο του Ν. Κιουτσή στη Σιάτιστα (για δεύτερη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο), από όπου αφέθηκαν ελεύθερα πάνω από 2.000 μινκ.

«Με αυτές τις δράσεις αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τη βιομηχανία της γούνας και ειδικότερα τις σιχαμερές “πόλεις της γούνας” Σιάτιστα και Καστοριά, που πλήττονται από εκατοντάδες γουναράδικα. Η απελευθέρωση των ζώων από τα κλουβιά είναι ένα τρόπος υλοποίησης των ιδεών μας στην πράξη. Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον, ανεξαρτήτως είδους, φυλής, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης», καταλήγει η ανακοίνωση της A.L.F.

Το «Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων» απελευθερώνει ζώα που υπόκεινται σε βασανιστήρια και θάνατο λόγω των πειραμάτων που κάνουν πολυεθνικές και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Για το FBI το A.L.F. είναι τρομοκρατική οργάνωση, για τους απανταχού φιλόζωους, όμως, τα μέλη του θεωρούνται ως ήρωες.

Το A.L.F. απελευθερώνει ζώα και δεν επιτίθεται ποτέ σε ανθρώπους. Τα μέλη του δρουν συνήθως νύχτα με πολύ καλά οργανωμένες ενέργειες, ενώ ένα μέλος της οργάνωσης εκτίει στις ΗΠΑ ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για πυρκαγιά σε κτίριο πολυεθνικής εταιρείας που βασάνιζε ζώα.

«Αμεσος στόχος μας είναι η διάσωση όσο περισσότερων ζώων γίνεται, απώτερος στόχος μας, όμως, είναι το τέλος κάθε είδους κακοποίησης ζώων, αλλά και να οδηγήσουμε τις εταιρείες που ωφελούνται από αυτό σε χρεοκοπία», σημειώνουν τα μέλη του που είναι χορτοφάγοι, γι’ αυτό και όλες οι ανακοινώνεις για αναλήψεις ευθύνης καταλήγουν με τη φράση: «Eat vegan on the barricades» [Φάτε vegan (φυτογάφους) στα οδοφράγματα]. Η οργάνωση έχει τις ρίζες της στη Βρετανία της δεκαετίας του 1970, ωστόσο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ από όπου και κάνει καταδρομικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων