Κύμα μηνύσεων από την Αστυνομία για τα κυνηγετικά όπλα. Ενημέρωση του ΚΣ Αιγάλεω

0

Το τελευταίο διάστημα , όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Πετράκης υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις άδειες κατοχής των κυνηγετικών όπλων. Η τροχαία και η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας σταματούν για έλεγχο αυτοκίνητα και από το τερματικό βλέπουν ότι υπάρχουν όπλα με ληγμένες άδειες κατοχής . Υπάρχουν δυστυχώς και οι περιπτώσεις που κάποιοι όντως έχουν πωλήσει ή δωρήσει τα κυνηγετικά όπλα και δεν φαίνεται αυτό στα κομπιούτερ των εκάστοτε τοπικών αστυνομικών τμημάτων , επειδή δεν υπήρχε τότε ενιαία μηχανογράφηση και κοινό αρχείο. Ελέξτε λοιπόν σήμερα τις άδειες κατοχής στα κυνηγετικά σας όπλα κι όταν πουλάτε κάποιο όπλο κρατήστε οπωσδήποτε αντίγραφο της άδειας κατοχής με τα στοιχεία του αγοραστή. Αν γνωρίζουμε σε ποιόν το πουλήσαμε του ζητάμε αντίγραφο του δελτίου κατοχής . Για τους ξεχασιάρηδες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα .
Η άποψη του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω είναι ότι είναι άδικο κάποιος που ξέχασε ν’ ανανεώσει την άδεια κατοχής του κυνηγετικού του όπλου που λήγει μετά από 10 χρόνια να διώκεται ποινικά , να του γίνεται κατάσχεση και ανάκληση της άδειας κατοχής . Εδώ ένα πρόστιμο αρκεί . Προσοχή λοιπόν γιατί ο νόμος περί όπλων είναι αυστηρός.Οι παραβάτες κυνηγοί οδηγούνται στο αυτόφωρο !

Διαβάστε με προσοχή τι ισχύει σήμερα γενικά για την κατοχή αλλά ιδίως για τις άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων , γιατί οι παραβάτες οδηγούνται στο αυτόφωρο . Ελέγξτε τώρα τον χρόνο λήξης των κυνηγετικών σας όπλων .

Το άρθρο 8 του Ν. 2168/1993 περί όπλων αναφέρει τα εξής :

1. Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται, εντός 30 ημερών από την απόκτησή τους, αν ζητήσουν τον εφοδιασμό τους, με άδεια κατοχής, η οποία χορηγείται από την αστυνομική αρχή του τόπου κατοικίας τους.

2. Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται:

α. Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των όπλων τους και να συμμορφώνονται με τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων αστυνομικών αρχών.

β. Να μην παραχωρούν αυτά σε τρίτα πρόσωπα, αν δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.

3. Με απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας καθορίζονται:

α. Οι προδιαγραφές κυνηγετικών όπλων που κατασκευάζονται, κατέχονται ή μετασκευάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, για τη χρησιμοποίησή τους σε όλη τη διάρκεια του έτους από καλλιεργητές για την καταπολέμηση των χαρακτηριζόμενων ως επιβλαβών ζώων.

β. Ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων που επιτρέπεται να κατέχει κάθε άτομο.

4. Σε περίπτωση που δεν χορηγείται άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρ. 10 του παρόντος.

5. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

6. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου που δεν έχει εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 άδεια κατοχής, δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή, υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κατοχής. «Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος υποχρεούται να καταβάλει, για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, το δεκαπλάσιο των τελών που προβλέπονται κάθε φορά. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν εντός διετίας από τη λήξη της ισχύος της άδειας κατοχής υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών για την ανανέωσή της. Μετά την πάροδο της ως άνω διετούς προθεσμίας, ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων