Κυνηγετικές οργανώσεις και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία

0

Διαμάχη ξέσπασε στα social media σχετικά με τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία τις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από μέλη κυνηγετικών οργανώσεων. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) για την παρουσίαση που έγινε σε μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης  από εκπρόσωπο του  Κ.Σ  Αλεξανδρούπολης και τον επιστημονικό συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ (δείτε ΕΔΩ).

Σε χθεσινή του ανάρτηση, ο ιστότοπος www.zoosos.gr ανέφερε ότι η σχετική ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ προκάλεσε την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο αναμένεται να εκδόσει σήμερα και σχετική ανακοίνωση.

http://dasarxeio.com

Για το ίδιο θέμα, ο Θέμης Δημητρακόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, δημοσίευσε κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμού στο Facebook με τίτλο «ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΟΝΗΡΙΕΣ» (δείτε παρακάτω), όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει παρόμοιου τύπου ενημερώσεις για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα από άσχετους, όπως τα μέλη κυνηγετικών συλλόγων. Η ενημέρωση των μαθητών για αυτά τα θέματα εναπόκειται ΜΟΝΟ σε σχετικούς επιστήμονες».

Ο κ. Δημητρακόπουλος ως ειδικός σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να παρεμβαίνει όταν η ενημέρωση των μαθητών για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα γίνεται από άσχετους και συμφωνούμε μαζί του ότι τα θέματα αυτά εναπόκειται μόνο σε σχετικούς επιστήμονες. Βέβαια, με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Δημητρακόπουλος και οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις που κατήγγειλαν το ζήτημα, μάλλον έχουν άδικο. Και λέμε ότι έχουν άδικο γιατί η εκπαιδευτική παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη έγινε από δυο άτομα που είναι κάτι παραπάνω από «σχετικοί επιστήμονες» για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα. Πιο συγκεκριμένα, το μέλος του Κ.Σ. Αλεξανδρούπολης είναι Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και Ιχθυολόγος, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ είναι Δασολόγος-Θηραματολόγος, με πολυετή εμπειρία σε θέματα άγριας πανίδας αμφότεροι.

Ν.Θ.

 Θέμης Δημητρακόπουλος
—————-
ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΟΝΗΡΙΕΣ

Για το θέμα που δημιουργήθηκε, με την ενήμερωση για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα απο μέλη κυνηγετικού συλλόγου, σε δημοτικό σχολείο της Αλεξανδρούπολης:

Στην αρχική ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, αναφερόταν σαφώς ότι στους μαθητές έγινε ενημέρωση για την άγρια πανίδα ΚΑΙ την κυνηγετική δραστηριότητα.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε αφορμή, και δικαίως, για κύμα διαμαρτυριών και καταγγελιών περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.

Μετά από την έντονη παρέμβασή μου, από την πλευρά του υπουργείου, στον αρμόδιο περιφερειακό διευθυντή, τη διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου και τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περιφέρειας Θράκης, η συγκεκριμένη αναφορά περί κυνηγίου στην ιστοσελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας ΜΘ περιέργως ΣΒΗΣΤΗΚΕ κι έμεινε μόνο η αναφορά στην άγρια πανίδα.

Ας σημειωθεί ότι το σχολείο αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο κυνήγι, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυνηγοί ψεύδονται και όσα ανέφεραν στην αρχική τους ανακοίνωση [που έσπευσαν να σβήσουν μετά τη γενική κατακραυγή] συνιστούν σκέτη προπαγάνδα.

Για να τελειώνουμε: το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει παρόμοιου τύπου ενημερώσεις για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα από ασχετους, όπως τα μέλη κυνηγετικών συλλόγων. Η ενημέρωση των μαθητών για αυτά τα θέματα εναπόκειται ΜΟΝΟ σε σχετικούς επιστήμονες.

Ας μην ανησυχούν όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τουλάχιστον στα σχολεία, η κυνηγετική προπαγάνδα –από χέρι αντιεκπαιδευτική και αποπροσανατολιστική για το πραγματικό νόημα της σχέσης μας με τα άλλα ζώα, την άγρια ζωή και το περιβάλλον– δεν θα έχει πέραση πια.
[θδ]

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων