Σύσκεψη ζητούν, μετά τις επιθέσεις λύκων στη Ροδόπη

0

Πρόταση του Γιάννη Ρεφειάδη είναι να συγκληθεί σύσκεψη υπό την Περιφέρεια ΑΜΘ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων, κτηνιατρικών και υγειονομικών φορέων καθώς ως γνωστόν η απειλή της λύσσας υφίσταται στα δάση μας.
Στην περιοχή του Σουφλίου 80 κυνηγόσκυλα δέχθηκαν επίθεση και θανατώθηκαν από λύκους. Δεκάδες είναι οι επιθέσεις και στη Ροδόπη και το ανησυχητικό είναι πως είναι αφύσικη η συμπεριφορά τους και αυτό προβληματίζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr

Θέμα επιστημονικής ημερίδας αποτέλεσε τον περασμένο Μάρτιο η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην περιοχή της Δράμας. Η ενημέρωση του πληθυσμού και των άμεσα εμπλεκόμενων αποτελεί ζητούμενο και στη Ροδόπη αφού οι επιθέσεις των λύκων και η “αλλόκοτη” συμπεριφορά τους άρχισε να προβληματίζει.
Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του κυνηγού, μέλους του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής Γιάννη Ρεφειάδη ο οποίος, εντόπισε ένα θανατωμένο, μετά από επίθεση λύκου, κυνηγόσκυλου σε δασική περιοχή της Ροδόπης. Φωτογράφισε το νεκρό ζώο καθώς και τον λύκο που έκανε την επίθεση.
Σύμφωνα με την οργάνωση WWF ο λύκος είναι το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη κατανομή στον κόσμο μετά τον άνθρωπο. Στην Ευρώπη κυνηγήθηκε επίμονα για διάφορους λόγους (για τις ζημιές που προκαλούσε αλλά και από φόβο) κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί σε πολλές περιοχές. Σήμερα αποτελεί προστατευόμενο είδος με βάση την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ή οδηγία για τους Οικότοπους), διεθνείς συμβάσεις αλλά και σε πολλές χώρες την εθνική νομοθεσία. Αυτή η αυξημένη νομική προστασία σε συνδυασμό με την αύξηση των φυτοφάγων θηλαστικών, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και τις φυσικές του δυνατότητες εξάπλωσης, βοήθησε ώστε τα τελευταία 20 χρόνια ο λύκος να ανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη και να εμφανίζεται ξανά σε περιοχές από όπου είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση ανάκαμψης του λύκου ιδιαίτερα προς τη νότια Ελλάδα. Επομένως, σύμφωνα με την οργάνωση η επανεμφάνιση του είδους είναι μια φυσική εξέλιξη της αύξησης του πληθυσμού του, της διασποράς του και της αναζήτησης-εύρεσης τροφής.
Ο λύκος, ως σαρκοφάγο ζώο, τρέφεται κυρίως με οπληφόρα – άγρια όπως το ελάφι, το ζαρκάδι ή με κτηνοτροφικά ζώα. Όταν δε βρίσκει άλλη τροφή θα επιτεθεί και μικρότερα ζώα, σκυλιά, ή ακόμα θα προσεγγίσει σκουπιδότοπους. Καθώς στην Ελλάδα ο πληθυσμός των περισσότερων άγριων οπληφόρων έχει μειωθεί σημαντικά η βασική πηγή τροφής είναι τα κτηνοτροφικά ζώα.
Σε κάθε περίπτωση, ο λύκος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την τροφή του με το λιγότερο δυνατό κόστος, αναφέρει η οργάνωση. Το δυστύχημα είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί δεκάδες επιθέσεις λύκων στη Ροδόπη και περισσότερο στον Έβρο. Περίπου 80 έχουν καταγραφεί στον Έβρο και δεκάδες έχουν σημειωθεί και στο νομό μας. Μία από τις τελευταίες είναι αυτές που κατέγραψε και ο Γιάννης Ρεφειάδης σε περίπατο του στο δάσος. “Έγινε στην περιοχή Μεταλλείων Σαπών. Όπως και στην περιοχή Εύθυμο έχουν εμφανιστεί πολλοί λύκοι, στην περιοχή του Δοκού, Μίρανα και Εργάνη, είπε ο κ. Ρεφειάδης καταγγέλλοντας ότι “έχω φίλους που κατέβηκαν με τα ζώα τους για μία βόλτα στο δάσος χωρίς όπλο, και τα σκυλιά έγιναν θύματα επίθεσης του λύκου, δηλαδή ο λύκος βγήκε μέσα από το πουρνάρι επιτέθηκε στο σκυλί του και ο κυνηγός πετούσε ξύλα και πέτρες για να γλιτώσει από τον λύκο”, ανέφερε. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η αύξηση του πληθυσμού των λύκων είναι αφύσικη στο περιβάλλον. “Το περιβάλλον της Ροδόπης είχε πάντα λύκους και συνεχίζει να έχει, το να αυξηθούν όμως τόσο πολύ δεν είναι νορμάλ, είναι αφύσικο, δεν ξέρω πως αυξήθηκαν τόσο απότομα τα ζώα και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό.
Είναι κοινή διαπίστωση πολλών κυνηγών και κτηνοτρόφων πολλοί από τους οποίους διανυκτερεύουν στο μαντρί τους για να προστατεύουν το κοπάδι τους”. Πρόταση του Γιάννη Ρεφειάδη είναι να συγκληθεί σύσκεψη υπό την Περιφέρεια ΑΜΘ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων, κτηνιατρικών και υγειονομικών φορέων καθώς ως γνωστόν η απειλή της λύσσας υφίσταται στα δάση μας.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη καθώς αυτή την κυνηγετική σεζόν στην περιοχή του Σουφλίου 80 κυνηγόσκυλα δέχθηκαν επίθεση και θανατώθηκαν από λύκους.
Δεκάδες είναι οι επιθέσεις και στη Ροδόπη και το ανησυχητικό είναι πως είναι αφύσικη η συμπεριφορά τους και αυτό προβληματίζει.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων