Ξανά στην Κυπριακή Βουλή το ν/σ για την θήρα και το κυνήγι με γεράκι

0

Λευκωσία: Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, τίθεται το αναθεωρημένο τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά στους Περί Προστασίας και Διαχείρισης των άγριων πτηνών και θηραμάτων νόμους του 2003-2006. Μαζί με το νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί προς συζήτηση και οι συμπληρωματικοί κανονισμοί για την άδεια κατοχής ειδών και τους χώρους άσκησης κυνηγετικών σκύλων (περιφραγμένα).

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης 
http://www.philenews.com

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο μετά την πρώτη συζήτησή του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από οργανωμένα σύνολα και κυρίως από πλευράς κυνηγών, καθώς προβλέπει αρκετά νέα τέλη.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για άσκηση κυνηγετικού σκύλου ή κυνηγετικών σκύλων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις καθορισμένες περιοχές, νοουμένου ότι έχει ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και ανανεωμένη άδεια κυνηγίου με συνοδεία σκύλου, απαιτείται άδεια, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ η άδεια κυνηγίου για το αεροβόλο θα είναι 40 ευρώ. Προβλέπεται επίσης επιπλέον τέλος 10 ευρώ για άδεια κυνηγίου με συνοδεία σκύλου.

Στο νέο νομοσχέδιο, προβλέπονται επίσης αυστηρές χρηματικές ποινές για όσους παρανομούν. Είναι ενδεικτικό ότι για την άσκηση κυνηγετικών σκύλων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ για κυνήγι με συνοδεία σκύλου χωρίς την απαιτούμενη άδεια, το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Αυστηρές ποινές επίσης προβλέπονται και για εμπορία των θηραμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια κοκ.

Για πρώτη φορά τίθεται και θέμα έκδοσης άδειας ιερακοθηρίας, δηλαδή κυνήγι με εκπαιδευμένο γεράκι. Το τέλος για την έκδοση άδειας ιερακοθηρίας καθορίζεται στα 250 ευρώ. Προβλέπεται επίσης και η έκδοση άδειας για δικαίωμα εμπορίας θηρεύσιμων ειδών. Καθορίζεται επίσης αυστηρό εξώδικο πρόστιμο και για το πέταμα άδειων φυσιγγίων στην ύπαιθρο. Ως γνωστόν, έχει αποσυρθεί η επίμαχη πρόνοια που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για έκδοση μαθητική άδειας κυνηγίου σε 14χρονους.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων