Ξεκαρδιστικές επιδόσεις κυνηγών της δεκαετίας του ΄60!

0

Στην δημοσιότητα έφερε το PamePreveza.gr σπάνιο έγγραφο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δερβιζιάνων, το οποίο γράφτηκε σε γραφομηχανή της εποχής. Πρόκειται για ένα δισέλιδο, το πρωτότυπο του οποίου φυλάσσεται στο αρχείο του Κίμωνα Ευσταθίου και διασώζεται έως σήμερα.

Στο έγγραφο αυτό, που ακολουθεί και στην πρωτότυπη μορφή του, από τα όσα περιγράφονται μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος πως οι κυνηγοί εκείνης της εποχής, πέρα από την αγάπη τους για το χόμπι αυτό, διέθεταν και πολύ χιούμορ το οποίο εξέφραζαν και στις συναντήσεις τους στα καφενεία.  Μάλιστα, τα περιστατικά ήταν τόσα πολλά που όλο και κάτι θα έβρισκαν να πουν και να σχολιάσουν για τον καθένα, ενώ δεν έλειπε και λίγο έως πολύ «αλατοπίπερο» στις περιγραφές από τα όσα συνέβαιναν στο κυνήγι.

Σίγουρα, κάποιοι από τους ντόπιους, με καταγωγή από τα Δερβίζιανα αλλά και τις γύρω περιοχές, θα δουν μέσα στο κείμενο που ακολουθεί τα ονόματα των πατεράδων τους ή και των παππούδων τους, ακόμα και αυτών των ίδιων.  Οι ξεκαρδιστικές περιγραφές που ακολουθούν είναι μοναδικές και περιγράφονται με τρόπο τόσο σοβαρό και ταυτόχρονα με πολύ δόση αστεϊσμού. Βαθμολογίες ομάδων γουρουνοκυνηγών, αλλά και βαθμολογίες των μελών του κυνηγετικού συλλόγου Δερβιζιάνων καθώς και τα σχόλια που τις συνοδεύουν σίγουρα θα διασκεδάσουν τόσο τους κυνηγούς αλλά και όλους όσους συνεχίσουν την ανάγνωση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και μέσα από το παρακάτω κείμενο του Φιλοκυνηγετικού Συλλόγου «Ο Αγριόχοιρος» και ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν δεκαετίες πίσω…

ΦΙΛΟΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Ο ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ»

Μετά μεγάλης μας χαράς και συγκεκινημένοι επανερχόμεθα οι αποτελούντες την ηγεσίαν του κυνηγετικού Συλλόγου Δερβιζιάνων, 1) Πρόεδρος ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, 2) Γραματεύς Βασίλειος Γεωργούλας και Μέλη, Αλέξανδρος Ρίγγας, Νικόλαος Ζώης, Νικόλαος Δημάκης, Σπύρο-Ντούλας και Κων/νος Αντέλλης, και Απευθύνομεν χαιρετισμόν προς τους κυνηγούς της περιοχής Λάκκας Σουλίου, ευχόμενοι επιτυχίας εις παντοειδή θηράματα.

Υπό την πεφωτισμένην ηγεσίαν του ηκανωτάτου, μοναδικού και απαράμιλλου Προέδρου μας κ. Ιωάννου Λαμπράκη, του οποίου η πείρα της πλουσιωτάτης υπερπεντηκονταετούς κυνηγετικής δράσεως μας καθοδηγεί ωσάν φωτεινός αστήρ, συνήλθομεν και εξητάσαμεν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον Σύλλογόν μας.
Ως πρωτεύον εθεωρήσαμεν το γεγονός της ακριβοδικαίας Βαθμολογίας όλων των κυνηγών, με γνώμωνα κριτήρια αντικειμενικά και την πραγματική κυνηγετική όροι ενός εκάστου.
Δεν θα ανεχθώμεν να ακούσωμεν παράπονα όπως πέρυσι. Τυχόν παραπονούμενοι θα παραπέμπωνται κατ’ ευθείας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στο οποίον διώρισεν ο Πρόεδρος και απαρτήζεται εκ των κ.κ. Βασιλείου Γεωργούλα (αρίστου παλαίμαχου κυνηγού), Σπύρου Ντούλα και Κων/νου Αντέλλη κυνηγών ως γνωστόν ειδικευμένων στην εξώντωσι του αγριογούρουνου και του Λύκου.

Γενική βαθμολογία Κυνηγών καθ’ ομάδας:

1) Ομάς ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ. Βαθμός 17
Ομάς πειθαρχειμένη και ικανή να πάρη και ΑΡΙΣΤΑ εάν προσέξη στο κυνήγι του αγριογούρουνου όπου την ρίχνουν άγρια οι συστηματικές αγριογουρουνοομαδες Ρουσιάτσας και Αρδόσεως.
Να προσέξη πολύ η Διμοιρία ανιχνέυσεως κοινώς (Ξέκωμα Γουρουνιού) που την αποτελούν ο Βγενάκηςκαι ο Γιώργος-Ρούκος διότι με τα πενιχρά περισυνά αποτελέσματα τους κινδύνευσαν και όχι άδικα να κατηγορηθούν για Πολυσταφιλοφιλία.
Προς καλυτέραν επάνδρωσιν να πρωθηθούν στην ως άνω διμοιρία και οι Γρηγόριος Μπάλλος και ο Κων/νος Νίκας ή Λιόντος (ο Έλληνας).
Η διμοιρία κρούσεως να εξασκηθή στην σκοποβολή και να ακούη τις συμβουλές του Προέδρου μας του Μπάρμπα Γιάννη του θρυλικού Γουρουνομάχου και Γουρουνοφάγου ο οποίος μια φορά στα νειάτα του στον Καστανώνα στο Ζαγόρι εσκότωσε 4 τέσσερα Γουρούνια μαζί.
Ο Μήτσο Σάης να μη φοβάται και να μην τον πιάνη τρεμούλα και όταν ακούη το Γουρούνι νάρχεται στο καρτέρι του, να μην ρίχνη στον γαμο του Καραγκιόζη αλλά να βαράη στο ψαχνό. Εάν επαναληφθούν τα περισυνά θα τον υποβιβασωμε στην διμοιρία της Παγάνας.
Ο Δασικός παρά τις εις βάρος του κατηγορίες για την ομοβροντία της Λέφας κρίνεται με επιείκεια για δυό λόγους: α) Πρώτη φορά αντίκρισε Γουρούνι και τι Γουρούνι θηρίο ολόκληρο και β) από τον δικαιολογημένο φόβο του τράβηξε και τις δύο σκανδάλες μαζί.
Την διμοιρία Κρούσεως προωθούμεν και τον Κώτσο-Γιάσονα τον λαμπρόν μαθητή του Μπάρμπα Γιάννη.

2) Ομάς Αρδόσεως. Βαθμός 10 Δέκα

Να εφοδιάση όλους τους κυνηγούς της με Σημειώματα ότι ο λαγός επιτρέπεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και καθημερινώς το Γουρούνι και η Αλεπού για να μην κάνουν λάθος νομίζοντας ότι συμβαίνη το αντίθετο.

3) Ομάς Πολυσταφύλου

Οι θρυλικοί Σπυροντουλαίοι που στο πέρασμά τους αναστενάζη ο Γκουμπές και τρέμουν τα Κουπάκια, δυστυχώς βαθμολογούνται μόνον με 8 οκτώ γιατί σ’ όλη την κυνηγετική περίοδο σκότωσαν 1 ένα μόνο αγριογούρουνο μικρό και το μοίρασαν και επήραν από 360 γραμμάρια ο καθένας.

Και τώρα η αναλυτική βαθμολογία των Κυνηγών ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ
1) Κων/νος Αναστασιάδης   Βαθμός 17. Να επιδείξη περισσότερο ζήλο.
2) Ευγένιος Αναστασιάδης   Βαθμός 15. Αγόρασε καλό σκυλί αλλά δεν έχει προκοπή ντουφέκι.
3) Στύλος Ιωάννης     Βαθμός 10. Το κυνήγι δεν είναι παχειές κουβέντες
4) Ανυφαντής Δημήτριος   Βαθμός 11. Δεν ικανοποίησεν
5) Γκούβας Γεώργιος   Βαθμός 13. Οι βαθμοί δεν παίρνωνται με παλιές δόξες
6) Ζώης Δημήτριος   Βαθμός 09. Μας ντρόπιασε στο ζήτημα του Γουρουνιού και όταν έριξε εννέα ντουφεκιές σε μια αλεπού και δεν μπόρεσε να την βαρέση πράγμα απαράδεκτο για κυνηγό του Συλλόγου μας.
7) Δημάκης Δημήτριος   Βαθμός 13. Σημείωσε ελάχιστη πρόοδο.
8) Δημάκης Κων/νος    Βαθμός 18. Πολύ καλός.
9) Καμαρέτσος Ιωάννης   Βαθμός 10. Ταλαιπωρείται άδικα.
10) Ζιώρης Γεώργιος   Βαθμός 10. Οι βαθμοί δεν παίρνωνται με κοτσύφια.
11) Γκόντοβος Ευάγγελος   Βαθμός 20. ΑΡΙΣΤΟΣ
12) Μίχας Αναστάσιος    Βαθμός 14. Διαγωγή Κοσμία λόγω απρεπούς συμπεριφοράς προς τον Πρόεδρον. Εάν επαναληφθή θα προσαχθή στο Πειθαρχικό Συμ.
13) Μπάλλος Γρηγόριος   Βαθμός 10. Πολλές φωνές και λίγη Προκοπή.
14) Ευσταθίου Κίμων     Βαθμός 11. Η σκύλα του σκούζει πολύ χωρίς να κυνηγάη λαγό.
15). Κονδώρος Σωκράτης    Βαθμός 13. Σημείωσε ελάχιστη πρόοδο.
16) Νίκας Κων/νος (Ο ΕΛΛΗΝΑΣ) δυστυχώς παραμένει επανεξεταστέος με τον βαθμόν 7 ΕΠΤΑ. Πυροβόλησε καθιστό λαγό στα δέκα μέτρα και δεν τον βάρεσε.
17) Μάστορας Θεόδωρος ομοίως 7.
18) Ρούκος Κων/νος λίας επιεικώς 10. ισχύουν οι περισυνές παρατηρήσεις μας, οι καλοί κυνηγοί δεν πυροβολούν τα ξένα ζαγάρια για λαγούς.
19) Ρώσσης Λάμπρος    Βαθμός 12. Να αγοράση ζαγάρι.
20) Νότης Νικόλαος    Βαθμός 11.
21) Ρώσσης Νικόλαος   Βαθμός 14.
22) Υφαντής Δημήτριος   Βαθμός 17. Να αγοράση και αυτός ζαγάρι.
23) Μίχας Πλούταρχος   Βαθμός 16. Θα έπαιρνε άριστα αν άκουγε από την αρχή τις συμβουλές του Μπάρμπα Γιάννη. Στη θέσι Μπυοχάρι, αστόχησε από απόσταση δύο μέτρων γιατί δεν κράτησε την ανάσσα κι όταν ο λαγός αναχωρούσε αυτός τραβούσε την ίδια την σκανδάλη.

Τέλος οι Δόκιμοι κυνηγοί ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΚΟΣ, και ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΧΑΣ, ο γαμπρός του Μπάρμπα Γιάννη, να προσέλθουν στο Φροντηστήριο του Μπάρμπα Γιάννη για να πάρουν μαθήματα εν θέλουν να πάρουν άδεια κυνηγού και να μην πάθουν ότι έπαθε ο Πλούταρχος που τον ρώτησαν «Πόσα αυγά γεννάει ο λαγός και απάντησε: 4 έως 5….
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ                     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

www.pamepreveza.gr

kinigidi_derviziana1 kinigidi_derviziana2

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων