Κυνήγι αμπελοπουλιών με φλομπέρ

0

Λευκωσία: Συνολικά σε 55 καταγγελίες προέβη την τελευταία τριετία η Υπηρεσία Θήρας για υποθέσεις που αφορούν θήρευση προστατευόμενων πτηνών με πυροβόλο όπλο και συγκεκριμένα, κυνήγι αμπελοπουλιών με φλομπέρ. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, μετά από σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

«Σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη ημερομηνίας 5/8/2016 σας πληροφορώ τα πιο κάτω: Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας προβαίνει σε καταγγελίες που αφορούν την παράνομη θήρευση προστατευόμενων πτηνών. Οι αριθμοί των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί, ανά έτος, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα», αναφέρει στην απάντησή του ο Σωκράτης Χάσικος.

Υποθέσεις που αφορούν παράνομη θήρευση προστατευόμενων πτηνών με πυροβόλο όπλο ανά έτος (2013-2015)
2013  24
2014  15
2015  16

Στην απάντηση του ο Υπουργός επισημαίνει σχετικά ότι:
Η εμπορία αμπελοπουλιών που έχουν θηρευθεί με κυνηγετικό όπλο δεν συνηθίζεται.
Ο μέσος όρος της ποινής που επιβάλλεται για το πιο πάνω αδίκημα υπολογίζεται στα €400». Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά που δόθηκαν από την Υπηρεσία Θήρας, αφενός δείχνουν αυτό που επισημαίνει και ο Υπουργός στην απάντηση του, ότι δηλαδή δεν συνηθίζεται η εμπορία των αμπελοπουλιών που έχουν θηρευτεί με κυνηγετικό όπλο και αφετέρου ότι η θήρευση αμπελοπουλιών, με όποιο τρόπο κι αν γίνεται, είναι παράνομη και καταγγέλλεται.

Οι περισσότερες καταγγελίες βέβαια για τα αμπελοπούλια, αφορούν τη χρήση ξόβεργων και δικτύων. Μέθοδοι οι οποίοι επιφέρουν μαζική παγίδευση πουλιών με σκοπό ασφαλώς την εμπορία τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, είχε τεθεί θέμα παραχώρησης άδειας για θήρευση αμπελοπουλιών στο πλαίσιο του διαχειριστικού σχεδίου. Κάτι το οποίο τελικά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα ισχυρές φωνές στο θέμα αυτό από μερίδα ατόμων που επιμένουν να παρουσιάζουν τη θήρευση αμπελοπουλιών με ξόβεργα, ως μέρος της παράδοσης μας.

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης
www.philenews.com/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων