Φυσικό εκτροφείο θηραμάτων το νησάκι Χρυσή

0

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια τη νήσο Χρυσή, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, σε φυσικό εκτροφείο λαγών , περδίκων και φασιανών, υλοποιώντας παράλληλα ένα οργανωμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού των βιοτόπων με θηράματα, στα οποία τα μέλη του Συλλόγου φροντίζουν να έχουν ικανές ποσότητες τροφής και νερού.

«Από τότε που η Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσων, μας παραχώρησε ένα φουσκωτό σκάφος, με το οποίο μπορούμε να μπαίνουμε πιο τακτικά στη Χρυσή, έχουμε φροντίσει σε συγκεκριμένους χώρους του νησιού, να έχουμε πάντα τροφή και καλό νερό, προκειμένου να μεγαλώνουν μόνα τους στη φύση τα άγρια θηράματα, μέρος των οποίων πιάνουμε , τα μεταφέρουμε στην Ιεράπετρα και τα απελευθερώνουμε σε διάφορα σημεία, στο Καβούσι , στο Κάτω Χωριό στον Άγιο Ιωάννη και σε άλλες τοπικές κοινότητες. Ειδικά φέτος επειδή φροντίσαμε ιδιαίτερα την περίοδο που έπρεπε το τάϊσμα τους, έχουμε στη Χρυσή πάρα πολλές πέρδικες, αλλά και λαγούς», μας λέει ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιώργος Ζαμπουλάκης.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο οποίος αριθμεί 585 ενεργά μέλη, ασχολείται όλο τον χρόνο με τα τάϊσμα και το πότισμα των θηραμάτων.
«Στη Χρυσή έχουμε εγκαταστήσει ειδικές ποτίστρες και ταϊστρες, ντεπόζιτα με γλυκό και όχι θαλασσινό νερό, καθώς και νεροσυλλέκτες με τους οποίους μαζεύουμε το νερό της βροχής, για να μπορούν να ξεδιψούν τα άγρια θηράματα του φυσικού μας εκτροφείου. Επειδή φέτος είχαμε καλή οργάνωση και οι όψιμες βροχές του χειμώνα βοήθησαν να αναπτυχθεί η χλωρίδα, συνεχίζουμε τη σπορά των σιτηρών στις αρχές κάθε χειμώνα προκειμένου να βρίσκουν ευκολότερα τροφή τα θηράματα στη φύση , ενώ εμείς συμπληρώνουμε με τροφές, στις ταϊστρες που έχουμε εγκαταστήσει, όποτε χρειάζεται», προσθέτει ο κ Γιώργος Ζαμπουλάκης.
Τον τελευταίο μήνα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, έχει πραγματοποιήσει αρκετές απελευθερώσεις άγριων θηραμάτων σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες. Με απόφαση του Δ.Σ του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας, οι απελευθερώσεις των άγριων θηραμάτων, πραγματοποιούνται από νεαρά ή μελλοντικά μέλη του Συλλόγου, ώστε να τους καλλιεργείται το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο θήραμα, αλλά και η σπουδαιότητα της σωστής διαχείρισης του.
Από τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας, αναζητούνται οι κατάλληλες θέσεις οι οποίες προσφέρονται για την απελευθέρωση των λαγών και των περδίκων κυρίως, σε όλες τις ημιορεινές τοπικές κοινότητες.
Αυτό που ψάχνουν πρώτα απ΄ όλα σε αυτές τις περιοχές είναι , να υπάρχει επάρκεια τροφής και νερού.
Το πρόγραμμα εμπλουτισμού βιοτόπων των περιοχών ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας συνεχίζεται με αμείωτο ένταση. Μεγάλη βοήθεια δέχεται ο Σύλλογος από τα μέλη του για την εξεύρεση κατάλληλων θέσεων απελευθέρωσης.
Οι απελευθερώσεις των θηραμάτων πρέπει να γίνουν τούτη την περίοδο , γιατί το κυνήγι των διαβατικών πουλιών ανοίγει στις 20 Αυγούστου, ενώ το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας, ανοίγει εκτός απροόπτου, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των αιμοδοτών της περιοχής , έχοντας οργανώσει ήδη τρείς αιμοδοσίες.
Την Κυριακή 30 Ιουλίου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, προσκαλεί όλους τους αιμοδότες ακόμα και εκείνους που δεν είναι μέλη του, να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους.
Η αιμοδοσία από την Κινητή Μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, θα ξεκινήσει στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου κάτω από το Σ/Μ SYNKA στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Οι αιμοδότες θα πρέπει να κρατούν απαραίτητα μαζί τους το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

www.radiovereniki.gr 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων