Λαθροθήρες σκοτώνουν τα τελευταία ελάφια της Ροδόπης

0

protothema.gr

Με αφανισμό απειλείται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων.   Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009).

Στη Δράμα τώρα, ένας ασυνείδητος 54χρονος δεν είχε σκοτώσει μόνο ένα, αλλά δύο ελάφια!

Απόλυτα προετοιμασμένος για το παράνομο κυνήγι έπεσε για κακή του τύχη σε μπλόκο που είχαν στήσει οι αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Παρανεστίου Δράμας στο 36ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Δράμας – Ξάνθης.

Το τρέιλερ που ρυμουλκούσε με το αυτοκίνητό του ο 54χρονος, κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών οι οποίοι τον σταμάτησαν για έλεγχο. Τότε, αντίκρισαν έκπληκτοι μέσα στο τρέιλερ και στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου 13 σακιά γεμάτα με φρέσκο κρέας συνολικού βάρους 132,5 κιλών! Όπως διαπιστώθηκε, το κρέας προερχόταν από δύο ελάφια που ο ασυνείδητος είχε σκοτώσει λίγο νωρίτερα και τα είχε γδάρει χρησιμοποιώντας ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι τα οποία και κατασχέθηκαν.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο ανέλαβε την προανάκριση και την παραπομπή του δράστη στον εισαγγελέα Δράμας. Φυσικά, το κρέας των ελαφιών κατασχέθηκε μαζί με το αυτοκίνητο, το τρέιλερ, το όπλο του και δύο φυσιγγιοθήκες με 80 φυσίγγια.

Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη απειλείται σημαντικά από τη λαθροθηρία. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια, με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων