Ασύρματοι: ποιοί, πως και πότε μπορούν να πάρουν άδεια χρήσης.

0

Ο ασύρματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για οποιοδήποτε άνθρωπο δραστηριοποιείται στη φύση, μιας και τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν καλύπτουν αρκετές από τις μη κατοικημένες περιοχές και ειδικά τις ορεινές και σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος.

Η χρήση ασυρμάτου, η οποία μπορεί να γίνει μόνο για συγκεκριμένους λόγους, προϋποθέτει άδεια ραδιοερασιτέχνη.

Στο κυνήγι, ο ραδιοερασιτέχνης – κυνηγός τον ασύρματο (VHF) μπορεί να τον χρησιμοποιεί μόνο για την ασφάλειά του. Με τυχόν απόκτηση άδειας ραδιοερασιτέχνη, νομιμοποιείται η κατοχή ασυρμάτου στη διάρκεια της θήρας αλλά όχι και η χρήση του για το συντονισμό στο κυνήγι. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που βγαίνουν άδειες χρήσης ασυρμάτου στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας των Κυνηγετικών Συλλόγων.

*Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τη χρήση των UHF ασυρμάτων για τα οποία δεν τίθεται θέμα άδειας για συγκεκριμένες 8 κλειδωμένες συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν και λαμβάνουν τα cb.

Σε ότι αφορά στην κατοχή ασυρμάτου στο κυνήγι τριχωτών θηραμάτων αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει την προηγούμενη άδεια. Σε περίπτωση των CB που εκπέμπουν στις 8 κλειδωμένες συχνότητες UHF, η χρήση είναι ελεύθερη. Σε οτι αφορά στο κυνήγι πτερωτών θηραμάτων, σύμφωνα με την Υ.Α. 414985/1985 (Φ.Ε.Κ. Β’ 757/18/12/1985, άρθρο 7, παρ. ε.) απαγορεύεται η χρήση ασύρματου για το συντονισμό στο κυνήγι τους. Η απαγόρευση αυτή όμως δε διατηρήθηκε στην Κ.Υ.Α.  37338/1807/Ε.103/1.9.2010 (Φ.Ε.Κ. Β’ 1495/6.9.2010) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της» που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα πτηνά. Δεν είναι σαφές επομένως το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την κατοχή (VHF) και τη χρήση (UHF) ασυρμάτου στη διάρκεια του κυνηγιού πτερωτών θηραμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την διαδικασία απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων