Εκτροφέας και στείρωση σκύλων

0

Αναφέρονται κάποιοι ότι οι επαγγελματίες εκτροφείς θα τρίβουν τα χέρια τους αν υπερισχύσει και καθιερωθεί βάση νόμου η στείρωση καθαρόαιμων δεσποζόμενων σκύλων.

Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι δεν υπάρχουν επαγγελματίες εκτροφείς, για να πάρει άδεια κάποιος για επαγγελματικό χώρο ώστε να φορολογηθεί σαν επαγγελματίας πρέπει να φτιάξει εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και οι οποίες πολύ δύσκολα πραγματοποιούνται. Άρα μπορούμε να μιλάμε για ερασιτεχνική εκτροφή. Τώρα η ερμηνεία της λέξης εκτροφέας σημαίνει: αυτός που έχει στην κατοχή του έστω και ένα θηλυκό σκύλο και μπορεί να πραγματοποιήσει γέννα. Δεν χρειάζεται να έχει επίσημη επωνυμία για τα κουτάβια του. Όμως πάμε στην ουσία του τι σημαίνει εκτροφέας. Ένας σπουδαίος κριτής αγώνων στην Ιταλία

Ο Αlberto Chelini έγραφε: ”Για να ονομαστεί κάποιος εκτροφέας δεν αρκεί να έχει 2 – 3 θηλυκές σε αναπαραγωγική ηλικία, να έχει κάνει μερικές γέννες και να έχει εξουσιοδοτηθεί για να συνοδεύεται το όνομα της σκύλας του από μια πομπώδη επωνυμία. Εκτροφέας είναι εκείνος ο οποίος μετά από λίγη ή πολύ χρονοβόρα και πάντα κοπιαστική εργασία καταφέρνει να παράγει με διάρκεια σκυλιά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία έχει σταθεροποιήσει σε υψηλό βαθμό. Σπανίζουν οι πραγματικοί εκτροφείς, ιδίως όσον αφορά τις κυνηγετικές φυλές οι οποίες σε αντίθεση με άλλες φυλές έχουν την ανάγκη να ενώνουν ικανότητα και μορφολογία, εργασία και τύπο. Στην χώρα μας (Ιταλία), σ’ένα σχεδόν αιώνα επίσημης κυνοφιλίας ελάχιστοι τα κατάφεραν ανάμεσα σ’ αυτούς ένας μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά μεγάλος ο Dr. Filippo Rautis με τα en. pointer ”Lucanie”. Συνεχίζοντας το κείμενο αναφέρει: “Μέσα από αυτό το απόσπασμα επιθυμία είναι να τονιστεί πόσο σπουδαία είναι η εργασία του εκτροφέα, εφ’ όσον απ’ αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η διατήρηση και η βελτίωση των φυλών. Eπιπρόσθετα μοιραία ο εκτροφέας δεν μπορεί να ξεφύγει από τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με ζωντανούς οργανισμούς. Καθόλου εύκολο λοιπόν το έργο του Πραγματικού Εκτροφέα όταν ο ίδιος αισθάνεται επιφορτισμένος με την διατήρηση και ακόμα περισσότερο την πρόοδο της φυλής με την οποία ασχολείται.”

Αν σκεφτούμε λοιπόν όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρός εκτροφέας που να τρίβει τα χέρια του και να είναι υπέρ της στείρωσης γιατί πολύ απλά δεν εμπορεύεται σκύλους όπου δεν τον απασχολεί από πού προέρχονται, τι μεταφέρουν σαν γενετικό υλικό και αδιαφορεί για το μέλλον τους.
Αντίθετα δημιουργεί νέα ζωή που διαιωνίζει τα χαρακτηριστικά της φυλής. Όλοι οι απόγονοι των σκύλων του πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή χρειαστεί μεταφορείς γενετικού υλικού για την εξέλιξη. Το άτομο που θα σκεφτεί ότι η στείρωση θα τον ωφελήσει αυτόματα έχει χάσει τον τίτλο του εκτροφέα….

Κουτοπόνηρα άτομα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, η παιδεία τους και η ποιότητα του χαρακτήρα τους τους τοποθετεί όπως και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, οπότε στην ουσία δεν αξίζουν να φέρουν τον τίτλο του Εκτροφέα. Για να στηριχθεί λοιπόν η καθαρόαιμη επίσημη εκτροφή θα πρέπει όλοι με υπευθυνότητα να εκτρέφουν τους σκύλους τους ώστε αυτοί να μπορούν να στηρίξουν το μέλλον των φυλών. Εκτροφή τύπου ”χαρτζιλίκι” δεν αποτελεί κυνοφιλική εξέλιξη……..

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων