Η ψυχολογια στην σκοποβολη

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 25 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    679
    DUCKHUNTER στις #30157

    Εχοντας παρακολουθησει πολλους σκοπευτες ειτε στην προπονηση ειτε στον αγωνα και ξεχνωντας οτιδηποτε εχει σχεση με την τεχνικη τους εχω δει να χανονται δισκοι και αγωνες απο ασημαντα πραγματα τα οποια ομως επηρεαζουν την ψυχολογια μας!
    Συζητωντας με  ΛΟΒΕΡΔΟ-ΑΙΓΙΝΗΤΗ πανω στο τι φταιει και ενας σκοπευτης με αψογη τεχνικη χανει ετσι μου ειπαν οτι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και οτι δεν φταιει τιποτα αλλο παρα το οτι δεν εχει δουλεψει την τακτικη αγωνα και τους ψυχολογικους παραγοντες.
    Φυσικα με τον καιρο το ειδα και εγω αυτο και συμφωνησα οτι ετσι ειναι.
    Εσεις τι πιστευετε?
    Γιωργος 


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    412
    KA-BAR στις #35337

    Σέ κάποιο ντοκυμαντέρ στήν τηλεόραση πρίν αρκετά χρόνια,ανέλυε τήν ψυχολογία τών πιλότων πολεμικών αεροσκαφών καί τών οδηγών αγώνων ταχύτητας(κυρίως αυτοκινήτου) καί τήν συνέκρινε μέ τήν ψυχολογία τών σκοπευτών(μιλούσε βασικά γιά σκοπευτές σταθερού στόχου),καί έλεγε ότι άν καί αυτά τά άτομα έχουν καταπληκτικά ισορροπημένο εσωτερικό κόσμο(τουλάχιστον οι κορυφαίοι από αυτούς) είναι πολύ εύκολο νά χάσουν τίς επιδόσεις τους(μιλάμε γιά αυτές πού θά τούς έφερναν στήν κορυφή) όταν κάτι θά τούς επηρεάσει.

    Από ότι χοντρικά κατάλαβα,λέγοντας ότι κάτι τούς επηρεάζει,θά μπορούσαμε  νά πούμε ότι “δέν έχουν ψυχολογία”

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #35353

    Γιώργο και Αντρέα,

    Η καλή ψυχολογία στους αγώνες σκοποβολής είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας. Το παράδειγμα του Αντρέα σχετικά με τους πιλότους (αεροπλάνων και Φόρμουλα 1) είναι αληθινό. Ο τύπος και η συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων ενός κορυφαίου πιλότου και ενός κορυφαίου σκοπευτή είναι πανομοιότυπα σε στιγμές μάχης ή αγώνα αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρέπει να λειτουργεί σε μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση, στην οποία όχι μόνο μπορεί και ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες αλλά ταυρόχρονα επιτρέπει στις υποσυνείδητες λειτουργίες να δράσουν ανενόχλητες.

    Ο σκοπευτής την ώρα του αγώνα, υφίσταται τέτοιο άγχος που μόνο κάποιος που έχει ήδη συμμετάσχει σε αγώνα σκοποβολής μπορεί να καταλάβει. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, η όραση θολώνει, η ικανότητα συγκέντρωσης μειώνεται, οι κινήσεις γίνονται νευρικές και άτσαλες. Όλα αυτά έχουμε μάθει και τα κατατάσσουμε στην κατηγορία “κακή ψυχολογία”.

    Κατά την γνώμη μου, ο σίγουρος δρόμος για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη τεχνική κατάρτιση και η συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες.

    Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί που τον απαλάσσει από κάθε άγχος και αγωνία την στιγμή του αγώνα. Κάποιοι όμως έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς ψυχολογικής διαχείρισης που τους επιτρέπουν, από την μία να μειώσουν αυτό το άγχος στον μικρότερο δυνατό βαθμό, και από την άλλη, να μπορούν να αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων τους κάτω από συνθήκες ψυχολογικής πίεσης.

    Σίγουρα το θέμα αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα.

    Φιλικά, Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #35363

     Εγω δεν εχω ασχοληθει με την σκοποβολη, απλα να αναφερω το γεγονος οτι και στο κυνηγι, ο παραγοντας ψυχολογια παιζει καθοριστικο ρολο στην επιτυχια.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335123

    Σωστά Βίκτωρα,

    Αλλά στο κυνήγι η σημαντικότερη ψυχολογική παράμετρος που επηρεάζει το κυνήγι, είναι η καλή ή η κακή διάθεση. Παρ’ όλο που η διάθεση επηρεάζει σημαντικά και την σκοποβολή, δεν είναι αυτή που καθορίζει τις ψυχοσωματικές αλλαγές κατά την διάρκεια του αγώνα. Αυτό που μας συμβαίνει στον αγώνα, ξεκινάει από το “εξεταστικό σύνδρομο”, που απλά σημαίνει ότι βρισκόμαστε κάτω από στρες, επειδή αισθανόμαστε ότι είμαστε σε κατάσταση εξέτασης από τρίτους, ότι κρινόμαστε δηλαδή, και επομένως προσπαθούμε να μην κάνουμε λάθη και γελοιοποιηθούμε. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση είναι τελείως λανθασμένη, αφού πρέπει να συγκεντρωμόμαστε μόνο στην εκτέλεση της τεχνικής και όχι στο αποτέλεσμα.

    Φιλικά, Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #35382

     Aν καταλαβα καλα, το αγχος μηπως δεν αποδωσουμε τα αναμενομενα….

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335128

    Κάπως έτσι… μόνο που είναι πιο περίπλοκο. Θα σου πω μία ιστορία για να καταλάβεις την ένταση του αγώνα.

    Σε αγώνα Β’ – Γ’ κατηγορίας trap στο Μενίδι, ένας προχωρημένης ηλικίας σκοπευτής με καταγωγή από την Κρήτη, λεβένταρος 2 μέτρα, συμμετέχει για πρώτη φορά σε αγώνα. Ύστερα από μία αξιοθρήνητη πρώτη πούλα, και με εμφανή τα σημάδια του στρες σ’ όλο του το σώμα, γυρνάει και λέει σε έναν φίλο του: “Ωρέ, εγώ στην Κύπρο το ’74 έσφαζα τους Τούρκους με την μαχαίρα και δεν φοβόμουνα. Εδώ τώρα, γιατί τρέμουν τα ποδάρια μου;”

    Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    679
    DUCKHUNTER στις #35435

    Θα δωσω αλλο ενα παραδειγμα και εγω.

    Σε αγωνα Β-Γ κατηγοριας φιλος και πολυ καλος κυνηγος ενω στις προπονησεις εκανε πολυ καλα νουμερα και ηταν γενικως ανετος και χωρις προβληματα,εφτασε σε σημειο να μην μπορει να βαλει τα φυσιγγια στις θαλαμες του οπλου απο το τρεμουλο!

    Μπορει να φαινεται υπερβολικο αλλα ο Λεο το ξερει το περιστατικο!

    Ας απαντησουν τα παιδια που εχουν ξεκινησει τωρα το σκοπευτηριο πως νιωθουν καθε φορα που μπαινουν στον βατηρα.

    Γιωργος

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #35438

    Σε αγώνα, έχω μετρήσει έως και 9 φυσίγγια στα πόδια σκοπευτή, μέσα σε βατήρα 4 πιάτων!!! Γιώργο, ξέρεις για ποιον λέω. Όσο για τον σκοπευτή που αναφέρει ο Γιώργος, που είναι και κοινός μας φίλος, μόνος του δηλώνει αστειευόμενος: “Τι να κάνω ρε παιδιά, στην προπόνηση ντουφεκάω καλά, αλλά στον αγώνα φοράω pampers.” Και μιλάμε για ΝΤΟΥΦΕΚΟ στο κυνήγι, αλλά και στο skeet στην προπόνηση είναι πολύ καλός.

    Εγώ μπορεί να μην έχω καταφέρει να καταπολεμήσω το άγχος στον βαθμό που θα ήθελα, αλλά έχοντας διδαχθεί πολύ καλές βάσεις τεχνικής, μπορώ να αποδώσω στον αγώνα κάτω από συνθήκες πίεσης.

    Κάποτε ένας παλιός καλός σκοπευτής του skeet, είχε πει σε έναν φίλο μου, που παραπονιόταν κι αυτός για τις τρεμούλες, “Αγοράκι μου, πρέπει να την γουστάρεις την πρέσσα του αγώνα, για να ρίξεις καλά”.

    Λεωνίδας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    3557
    JIMPAP στις #35441

    ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ….

    ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ ,ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ .ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΥΠΕΛΟ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΣΤΡΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ………ΤΡΕΛΑΜΕΝΟ???

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    17/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    443
    mnikolai στις #35451

    ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ ΜΙΜΗ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ … ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΥΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΙΑΤΑΚΙΑ …. ΕΝΝΟΙΑ ΣΟΥΥΥΥ

    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΧΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΓΩΝΑ… ΑΠΛΑ ΕΧΩ ΤΗ ΒΙΑΣΙΝΗ ΝΑ ΡΙΞΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΟΤΑΝ ΔΕ ΦΤΑΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΕΙ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/11/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    679
    DUCKHUNTER στις #35469

    Παιδια ενα σημαντικο κομματι στην ψυχολογια ειναι η συγκεντρωση.

    Στην σκοποβολη ειτε αγωνας ειναι ειτε προπονηση ειναι πολυ σημαντικο και πρεπει να εισαι συγκεντωμενος μονο στην διαδικασια και ρουτινα απο την στιγμη που ετοιμαζεσαι να μπεις στον βατηρα μεχρι το τελευταιο δισκακι!

    Πρεπει να προσπαθεις να καθαρισεις το μυαλο σου απο οτιδηποτε αλλο και να εστιασεις πανω σε αυτο που κανεις!

    Ο προπονητης μας λεει τις τακτικες και τεχνικες που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και εμεις αναλογως την ιδιοσυγκρασια μας προσπαθουμε να πετυχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα!

    Ερχεται σιγα σιγα ομως και θελει υπομονη και ανοιχτο μυαλο!

    Σκοπευτης θεωρειται καποιος μετα τα 5 χρονια συνεχους επαφης με το σκοπευτηριο και αφου εχει ριξει σε αρκετους αγωνες.

    Γιωργος

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1470
    kritsilis στις #35575


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από leo στίς 05 Aπρίλιος 2004


     Αυτό που μας συμβαίνει στον αγώνα, ξεκινάει από το “εξεταστικό σύνδρομο”, που απλά σημαίνει ότι βρισκόμαστε κάτω από στρες, επειδή αισθανόμαστε ότι είμαστε σε κατάσταση εξέτασης από τρίτους, ότι κρινόμαστε δηλαδή, και επομένως προσπαθούμε να μην κάνουμε λάθη και γελοιοποιηθούμε.


    [/indent]

    Αυτό συμβαίνει και στο κυνήγι ιδίως με την παρουσία τρίτων, είτε είναι παρέα είτε απλά άλλοι κυνηγοί σε ένα καρτέρι.

    Δηλαδή σε μένα έχει συμβεί όταν κάτσει κάποιος άλλος κυνηγός κοντά μου για να κυνηγήσει και αυτός να ανγχώνομαι και να μην  μπορώ να ντουφεκίσω σωστά.

    Οταν όμως είμαι μόνος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν λέω μου έχουν τύχει “στραβές” και όταν κυνηγάω με την συνήθη παρέα μου αλλά όχι το άνγχος που νοιώθω όταν είναι και άλλοι μπροστά.

    Ετσι και στο σκοπευτήριο έχω ακριβώς το ίδιο άνγχος. Δημιουργείται από μόνο του. Δεν είναι κάτι που το θέλω. Θα χρειαστεί αρκετή ψυχολογική εξάσκηση για να ξεπεραστεί. Ολα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #35576

    Παιδιά εγώ έχω αντίθετα συμπτόματα.

    Όταν είμαι αγχομένος αποδίδω καλύτερα γιατί απλά δεν είμαι σε θέση να σκευτώ τίποτα. Οπότε ρίχνω εντελώς αυθόρμητα με καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα μόλις χαλαρώσω και αρχίσω να σκέφτομαι την κάθε μου κίνηση την πατάω.

    Την πρώτη φορά που πήγαμε στην Μαλακάσα, πραγματικά έτρεμαν τα πόδια μου γιατί είχα ακούσει οτι ρίχνουν μόνο αθλητές κ.λ.π. Στην πρώτη πούλα τα πήγα πολύ καλύτερα του αναμαινόμενου και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος έκανα προσωπικό ρεκόρ. Μετά όμως χαλάρωσα και γεμάτος σιγουριά έχανα τα μονά και έπαιρνα τους ντουμπλέδες.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #335167

    Κώστα,

    Νομίζω ότι συγκρίνεις ένα άγχος που γνωρίζεις (της σύγκρισης με έμπειρους σκοπευτές) με ένα άγχος που δεν έχεις ακόμα βιώσει (του αγώνα). Είναι πολύ διαφορετικά, αλλά παρ’ όλα αυτά, μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία εκείνη των σκοπευτών που τους ωφελεί η πίεση.

    Φιλικά, Λεωνίδας

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 25 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων