SOS ΚΟΠΡΑΝΟΦΑΓΙΑ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 26 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #29717

    Σήμερα το πρωί με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.
    Το προηγούμενο βράδυ τελευταίο γεύμα ήταν μπιφτέκια ψητά που είχαν περισέψει. Δεν συνηθίζω να δίνω μαγειρεμένο φαγητό στα σκυλιά μου, χθές το έκανα γιατί ήταν μπιφτέκια στεγνά και χωρίς μπαχαρικά.
    Ανέβηκα λοιπόν στην ταράτσα για το καθημερινό πρωινό τάισμα και καθάρισμα. Πρώτο κακό σημάδι ήταν ότι ενώ υπήρχαν σημάδια από κόπρανα στα πλακάκια του κουμασιού, δεν υπήρχαν κοπρανα.
    Αφού τα τάισα, ως συνήθως πήγαν και τα δύο να τα κάνουν. Ο μικρός για πρωτη φορά μετά την θεραπεία είχε ξανά ελαφρά δοιάρια (ασχημάτιστα- μάλλον από τα μπιφτέκια).
    Ξαφνικά  πηγαινει στα κόπρανα της Ρένας τα μυρίζει και τον βλέπω έκπληκτος να βάζει στο στόμα του ένα κομμάτι. Ευτυχώς ήμουν κοντά, τον βουτάω από τον λαιμό, τον σηκώνω στον αέρα ταρακουνόντας τον και μαλώνοντας τον. Τον ανάγκασα να τα φτύσει και κατευθείαν του έβαλα το λάστιχο του νερού στο στόμα (όχι για να τον καθαρίσω αλλά να τον τιμωρήσω). Για πρώτη φορά του έριξα και μερικές στον πισινό.
    Δεν ξέρω αν το έχει ξανακάνει, τουλάχιστον δεν τον έχω ξαναδεί εγώ. Βρίσκομαι πολλές ώρες μαζί τους και συνήθως όταν τα βγάζω από το κουμάσι τα κάνουν. Οπότε μάλλον θα το είχα δεί.
    Σκέφτομαι μήπως έγινε γιατί τα κόπρανα είχαν την μυρωδιά από τα μπιφτέκια που είχαν φάει στο προηγούμενο γεύμα.
    Γενικά είναι πολύ λαίμαργο κουτάβι, τρώει εν ριπεί οφθαλμού και δεν χορταίνει με τίποτα. Του δίνω 280 gr τροφής σε 4 γευματα, παίρνει κανονικά βάρος χωρίς να δείχνει παχύς.
    Δεν νομίζω ότι η κοπρανοφαγία οφείλεται σε έλειψη καποιου ενζύμου, μάλλον αιτία είναι η λαιμαργεία του.
    Δεν ξέρω τι να κάνω, καθαρίζω 3 φορές την μέρα, να χωρίσω τα σκυλιά δεν νομίζω ότι οφελει, αφού όπως αποδείχθηκε είχε φάει και τα δικά του κατα την διάρκεια της νύχτας. Επισημαίνω ότι δεν είχε ξανασυμβεί να μην βρώ κόπρανα στο κουμάσι. Η Ρένα τα κάνει πρωί βράδυ όταν την βγάζω στην ταράτσα.
    Θα παρακολουθήσω συστηματικά και δεν θα ξαναδώσω τίποτα άλλο εκτός από κροκέτες.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/01/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    2602
    redwired στις #46918

    ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ 1 ΦΟΡΑ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ .

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ .

    ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ …….  ……..ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 29 ΧΑΠΙΑ ΑΦΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ , ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ Η ΓΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ.

    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕ

    ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    2174
    stratri1 στις #46922

    Κάπου έχω διαβάσει (πιθανώς εδω στο φόρουμ), ότι η κοπρανοφαγία οφείλετε κυρίως στην απραξία του σκύλου που είναι δεμένος και δεν μπορεί να εκτονώσει την ενεργητικότητά του.

    Ο Kalliston μου είχε πει ότι συνήθως τα κουτάβια τρώνε κουτσουλιές απο κότες, πράγμα που κάνει και η δικιά μου, όταν βρίσκει ευκαιρία.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #46923

    Τριαντάφυλλε εδώ δεν έχει να κάνει με απραξία, αλλά με υπερβολική λαιμαργία.

    Όσο για κουτσουλιές, ριμάζει και ψάχνει μετά μανίας για τις κουτσουλιές απο τις δεκαωχτούρες. Να καταλάβεις δεν καθαρίζω μόνο τα κόπρανα από τα σκυλιά, μαζεύω και τις ακαθαρισίες από τις δεκαωχτούρες κάθε φορά πριν τα βγάλω από το κουμάσι.

    Παρόμοιο πρόβλημα λαιμαργείας είχα με τον Ρούντυ όταν ήταν κουτάβι, όταν όμως ενηληκιώθηκε έτρωγε όσο του χρειάζονταν και ήταν πάντα λεπτός. Ήταν κι αυτός το κυρίαρχο και φυσικά το πιο μεγαλόσωμο κουτάβι της γέννας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    252
    Giannis στις #46925

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΖΥΜΟ ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΑΠΟ ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΑΣΤΟ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΜΟΛΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΛΙΓΟ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΛΩΝΕΙΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

    ΓΙΑΝΝΗΣ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    277
    ΙΑΚ στις #46954

    ΚΩΣΤΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΤΟ ΣΕΤΤΕΡ

    ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ

    Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΡΙΞΩ ΠΑΝΩ ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΤΑΜΠΑΣΚΟ

    ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΗΚΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ !!!

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΞΥΛΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΩΝΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑ ΚΡΥΨΗ ΜΟΛΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΣΥ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #337823

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

    Απόψε επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου ότι η μυρωδιά του μπιφτεκιού στα κόπρανα ήταν η αιτία.

    Κατ’ αρχάς επιστρέφοντας σπίτι το απόγευμα ανέβηκα κατευθείαν στην ταράτσα. Στο κουμάσι υπήρχαν κόπρανα, τουλάχιστον 3 εκενώσεις. Αφού τα τάισα μπήκα δήθεν να καθαρίσω, όμως παρακολουθούσα από το παράθυρο τι γίνονταν στην ταράτσα. Η Ρένα όπως πάντα έκανε την ανάγκη της, το κουτάβι πλησίασε μετά από λίγο τα μύρισε αλλά δεν έγινε τίποτα. Δεν τα μάζεψα εξεπίτηδες όσο ήμουν εκεί και πράγματι δεν τα πείραξε.

    Θα τον παρακολουθήσω κάμποσες μέρες και αν ξαναγίνει θα δοκιμάσει το πιο καυτό γεύμα. όχι πιπέρι αλλά κόκκινη καυτερή πιπεριά.

    Σχετικά με την τιμωρία είμαι υπέρ όταν το παράπτωμα είναι σοβαρό και το πιάνεις ακριβώς την ώρα που το κάνει. Είναι σίγουρο ότι θα καταλάβει, με τον τρόπο του βέβαια. 
    <SCRIPT language=javascript>postamble();

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #46988

     

    Ο σωστός όρος είναι “κοπροφαγία” και δεν αφορά μόνο τα κυνηγόσκυλα. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή (και) ψυχικών ανωμαλιών. Έλλειψη βιταμινών ή ενζύμων είναι αιτίες για κοπροφαγία. Το αίσθημα της πείνας που προέρχεται από έλλειψη αμινοξέων (είχαμε αναφερθεί και στο θέμα αποφυγή φόλας). Ψυχικές διαταραχές που προέρχονται από απομόνωση, ανία, καταπίεση κ.α. πάλι μπορούν να προκαλέσουν την άσχημη για μας συνήθεια. Υπάρχει ακόμη μία αιτία: Μερικές τροφές (συνήθως όχι ποιοτικές) χρησιμοποιούν εσάνς (αρώματα) για να προκαλούν την όρεξη των σκύλων. Οι εσάνς σαν χημικά προϊόντα δεν επηρεάζονται από τα πεπτικά υγρά άρα αφοδεύονται  αρωματίζοντας και τα κόπρανα.

    Χωρίς να είμαι γνώστης, αλλά προσπαθώντας να το δω από απλή λογική, θα έλεγα πως τα μπιφτέκια δεν παίξανε μεγάλο ρόλο, πρώτον γιατί το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι φτιαγμένο που τα περιττώματα του σημερινού γεύματος θα αφοδευτούν όχι αύριο αλλά μεθαύριο. Θα το διαπιστώσετε αν φάει ο σκύλος σας κάτι που δεν χωνεύεται π.χ. ένα κομματάκι πλαστικό. Δεύτερον οι τροφές που πέρασαν από το πεπτικό σύστημα χάνουν την αρχική τους οσμή όχι μόνο από τα γαστρικά και πεπτικά υγρά αλλά κυρίως από την σκατόλη (Είναι αυτή που δίνει την δυσοσμία στα κόπρανα, εξ αυτής και η λέξη σκατά) που εκκρίνεται (αν θυμάμαι καλά) στο παχύ έντερο.

    Επειδή νομίζω και εύχομαι να μην συμβαίνει κάτι από όλα αυτά για τον κουρτσχαράκο του Κωστή άφησα για το τέλος το πιο απλό, αυτό που σπάνια θα μας πουν οι γιατροί. Την περιέργεια

    Όλα τα κουτάβια όπως και τα μωρά προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις συμπεριλαμβανομένης και της γεύσεως. Δεν είναι λίγα τα μωρά που πιάνουν τα κακά τους, μερικά δε τα δοκιμάζουν. Λόγω της περιέργειας τα κουτάβια μπορεί να γευτούν  κουτσουλιές, κοπριές ζώων και άλλα…

    Στην περίπτωση αυτή μετά από μερικές φορές δοκιμών σταματούν, γι αυτό γράφουν οι φίλοι πως όταν μεγάλωσε λίγο το κουτάβι τους, έκοψε την συνήθεια. Φυσικά για όποιο λόγω και αν τρώνε περιττώματα όταν τα δούμε πρέπει να τα αποτρέψουμε και να τα τιμωρήσουμε γιατί από τα κόπρανα μεταδίδονται πολλές ασθένειες.

    Το σήκωμα από τον σβέρκο και το ταρακούνημα με ένα βρυχηθμό μας είναι σπουδαία τιμωρία και νομίζω αρκεί. ’ντε για να “βγάλουμε το άχτι μας” και καμιά στα πισινά (αυτό δεν το πολυ καταλαβαίνει ο σκύλος). Καλό είναι να αποφεύγουμε τιμωρίες με μέσα που θα μας είναι χρήσιμα άλλη φορά π.χ. να τον τιμωρήσουμε κλείνοντάς τον στο κλουβί μεταφοράς, εκεί πρέπει να νιώθει πάντα άνετα και χαρούμενα. Το λάστιχο που χρησιμοποίησε ο Κωστής μπορεί (ίσως) να έχει κάποια αρνητικά. π.χ. να μας βλέπει όταν πλένουμε την ταράτσα και να εξαφανίζεται (τον εισάγουμε στις φοβίες) ή πολλές φορές στα κυνήγια μας αναγκαζόμαστε να ποτίσουμε τους σκύλους μας κατ’ ευθείαν από ένα λάστιχο, αν το φοβάται; Εντάξει, θα πείτε πως υπερβάλω. Ναι με μια φορά δεν χαλάει ο κόσμος, αλλά ποιος ξέρει με τις πόσες χαλά ένα κουτάβι;

    Πιπέρι (όσο το δυνατόν άοσμο) ή εμετικά φάρμακα φέρνουν καλά αποτελέσματα όταν πρόκειται για περιπτώσεις περιέργειας ή ανίας (και γι αυτή πρέπει να κάνουμε κάτι)  για τις άλλες περιπτώσεις καλύτερα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο.  

    Φιλικά

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #337830

    Γιάννη σ’ ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν ξέρω ποια ήταν η πραγματική αιτία, αλλά δεν ξανασυνέβη.

    Παρακολουθώ και ελέγχω συνεχώς, φροντίζοντας να νομίζει οτι είμαι απασχολειμένος και δεν τον βλέπω. Όμως συμπεριφέρεται σαν να μην έγινε ποτέ.

    Κατα τα άλλα ούτε σε απομόνωση είναι ούτε ανία έχει, για να το αποδώσω σε κάτι τέτοιο. Επίσης δεν τον πιέζω καθόλου, δείχνει απόλυτα ευτυχισμένος και χαρούμενος. Μένει συνολικά 5-6 ώρες έξω, του αλλάζω παιχνίδια για να μην τα βαριέται και η εκπαίδευση είναι απόλυτα χαλαρή. Εν το μεταξύ είναι σκυλί που δεν σε εκνευρίζει με εμονές και πείσματα.

    Σχετικα με την έλειψη ενζύμου δεν μπορώ να ξέρω χωρίς εξαίταση, αυτό που βλέπω είναι ότι το κουτάβι αναπτύσεται γρήγορα με όμορφο γραμωτό σώμα, είναι δυνατό και ευδιάθετο. 

    Πιθανώς έγινε από περιέργεια η επειδή τα 2 μπιφτέκια δεν ήταν ικανα να τον χορτάσουν για όλο το βράδυ, όπως είπα είναι πολύ λαίμαργος.

    Τροφή συνεχίζω να του δίνω την Nutro η οποία είναι από τις λίγες χωρίς καθόλου αρωματικά. 

    Ελπίζω να μην ξανασυμβεί, ήταν η πρώτη φορά που αναγκάστηκα να τον τιμωρήσω. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται, όπως λέει και ο Γιάννης οι περισσότερες ασθένειες μεταδίδονται από τα κόπρανα.

    Το ταρακούνημα από τον σβέρκο είναι η πιο ανόδυνη τιμωρία και πραγματικά η μόνη που αντιλαμβάνονται. Με το χέρι δημιουργούνται φοβίες και ειδικά στα σκυλιά – φύλακες γίνεται μεγαλύτερη ζημιά αφού μόλις δούν κάποιον να σηκώνει το χέρι η θα τον φάνε ή θα το βάλουν στα πόδια. Και η εφημερίδα ακόμα δημιουργεί προβλήματα. Εγώ βέβαια ενώ στην αρχή αντέδρασα σωστά, μετά συνηδοποιόντας τι μπορεί να πάθει και σκεπτόμενος ότι το έχω ήδη σε θεραπεία, έχασα την ψυχραιμία μου. Μου έκανε εντύπωση που αμέσως μετά και ενώ απομακρύνθικα με ακολουθούσε και εβαζε την μουσούδα του στο χερι μου να τον χαιδέψω.

    Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετοπίζω από την συμπεριφορά του είναι ότι σήμερα το πρωί που πήρα την Ρένα στο κυνήγι, κλαψούριζε για καμια ώρα και ξύπνησε όλη την γειτονιά. Εδώ πάλι δεν ξέρω τι να κάνω, δεν μπορώ να μην παίρνω το άλλο σκυλί γι’ αυτο τον λόγο. Αυτό θα γίνεται συνεχώς αφού και όταν αρχίσω να το βγάζω σε μερικούς μήνες στον κυνηγότοπο, δεν θα μπορούν να είναι και τα δύο μαζί. Κάποιες φορές θα μένει αναγκαστικά σπίτι.

    Σκέφτομαι από την επόμενη εβδομάδα που θα μπορώ να τον βγάζω έξω να τα παίρνω και τα δύο στο χωριό. Εκεί και να κλαψουρίζει δεν ενοχλεί κανενα. Μια δυο φορές θα καταλάβει ότι δεν γίνεται τίποτα έτσι και θα το σταματήσει ελπίζω.
    <SCRIPT language=javascript>postamble();

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #47097

     

    Από Κατα τα άλλα ούτε σε απομόνωση είναι…

    Κωστή, ανέφερα γενικά όσα θυμόμουν για το θέμα «κοπροφαγία» για όλους τους  ενδιαφερόμενους. Δεν χρειαζόταν οι επεξηγήσεις. Ελπίζω να μη σε έφερα σε δύσκολη θέσει (να νομίζουν ίσως κάποιοι πως παραμελείς τους σκύλους σου). Το έχω δεδομένο πως φροντίζεις τους σκύλους σου, γι αυτό έγραψα:Επειδή νομίζω και εύχομαι να μην συμβαίνει κάτι από όλα αυτά για τον κουρτσχαράκο του Κωστή άφησα για το τέλος το πιο απλό, αυτό που σπάνια θα μας πουν οι γιατροί. Την περιέργεια

    Το πιο απλό θα ήταν να έγραφα: Δεν είναι τίποτα Κωστή απλή περιέργεια είναι σε λίγο καιρό θα αλλάξει.

    Μου έκανε εντύπωση που αμέσως μετά και ενώ απομακρύνθικα με ακολουθούσε και εβαζε την μουσούδα του στο χερι μου να τον χαιδέψω.

    Αυτό είναι κανόνας για τα κουτάβια μέχρι την 6η εβδομάδα της ζωής τους, μετά μαθαίνουν και αποφεύγουν όποιον τους προκαλεί πόνο ή δυσάρεστη θέση. Συμβαίνει και σε μεγαλύτερα κουτάβια που δεν έχουν ξαναεισπράξει τιμωρία από το νέο τους αφεντικό και θέλουν με αυτόν τον τρόπο να τον εξευμενίσουν.

     κλαψούριζε για καμια ώρα και ξύπνησε όλη την γειτονιά

    Οι περισσότεροι του ενός σκύλοι έχουν τα καλά τους έχουν και τα κακά τους. Συνηθίζω να κοιμίζω μέσα στο σπίτι σκύλους εναλλάξ, έτσι αν φύγω αργά νύχτα, έχω μέσα όσα θα πάρω για κυνήγι. Φεύγω σιγά, αλλά όλο και κάποιες φορές θα μας ακούσουν οι σκύλοι που μένουν πίσω, με ένα κοφτό σσστ έχουν μάθει και σταματούν όλα. Καλή η λύση του χωριού και για πολλούς άλλους λόγους.

    Φιλικά

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #337847

    Γιάννη το κατάλαβα, δεν σε παρεξηγώ.

    Γνωρίζω ότι μιλάς γενικά και ότι παράλληλα με το πρόβλημα του καθενός δίνεις λύσεις και γνώσεις σε όσους διαβάζουν το φόρουμ.

    Μακάρι να είχα καιρό να ταξινομίσω όλα όσα έχουν γραφτεί σκορπια σε διάφορα θέματα της ενότητας, ώστε να τα βρίσκουν μαζεμένα οι νέοι χρήστες. Εγώ τουλάχιστον έχω διδαχθεί πάρα πολλά από όσα κατα καιρούς κουβεντιάζουμε εδω μέσα και κατ΄ ιδίαν. Αισθάνομαι πολύ όριμος αυτή την φορά τουλάχιστον στα θέματα συμπεριφοράς και βασικής εκπαίδευσης. Δεν ξέρω αν οφείλεται στον εμπλουτισμό των γνώσεων και της μικρής εμπειρίας που απέκτησα μέσα από τα λάθη μου στην Ρένα και στον Ρούντυ, αλλά η πρόοδος του Όρσο ήλθε πολύ ευκολότερα απ’ ότι περίμενα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #337853

     

    Αισθάνομαι πολύ όριμος αυτή την φορά τουλάχιστον στα θέματα συμπεριφοράς και βασικής εκπαίδευσης.

    Διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση θυμήθηκα κάτι που δεν το έχουμε αναφέρει, το θεωρώ βασικό και σπουδαίο για κάποιον που θα ασχοληθεί με εκπαίδευση σκύλου. Να υποδυόμαστε (σαν ηθοποιοί) τον ρόλο του εκπαιδευτή. Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, καλά θα κάνατε να παρακολουθούσατε ένα σεμινάριο ή ένα επαγγελματία. Τι εννοώ, όταν δίνουμε μία εντολή στο σκύλο μας, δεν αρκεί μόνο ο λέξη. Ο τόνος, η χροιά και η ένταση της φωνής μας παίζουν σημαντικό ρόλο. Το νεύμα, το σινιάλο η εντολή που δίνουμε με τα χέρια μας πρέπει να έχουν «ένταση» και «καθαρή» κίνηση. Ο ήχος της σφυρίχτρας αλλάζει ανάλογα με την «δύναμη» που θα σφυρίξουμε, οι εντολές που δίνουμε με την σφυρίχτρα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη έννοια κάθε φορά.

    Με όποια μέθοδο κι αν δώσουμε την εντολή το βασικό είναι να εισπράττει ο σκύλος πως δώσαμε εντολή και το εννοούμε, η εντολή θα εκτελεστεί. Δεν σας λέω με αυταρχισμό αλλά με αυτοπεποίθηση.

    Εντολή που δίνεται με αμηχανία, δισταγμό, αδυναμία, αμφισβήτηση , ανασφάλεια  μην περιμένετε να εκτελεστή σωστά. Αν είχαμε οπτική επαφή θα σας έδειχνα με τον ίδιο σκύλο την ίδια στιγμή, με την ίδια εντολή δύο διαφορετικές εκτελέσεις Φανταστείτε το λοιπόν. Έχουμε ένα σκύλο που σχεδόν έχει μάθει να περπατά δίπλα στο πόδι μας (φους, χιλ, πόδι, κοντά…). Σκηνή 1η : έχουμε τον σκύλο στο κάτσε στο αριστερό μας πόδι του λέμε χαλαρά «πόδι» ενώ κοιτάμε χαζεύοντας με τα χέρια στις τσέπες, ξεκινάμε με αβέβαιο βήμα. Ο σκύλος ή θα μείνει καθισμένος ή θα μας ακολουθήσει «σερνόμενος». Σκηνή 2η : ο σκύλος στο κάτσε αριστερά μας, βγάζουμε τα χέρια από τις τσέπες, τα φέρνουμε προς το στήθος μας, λέμε το όνομα του σκύλου και μετά ένα «καθαρό» έντονο (όχι φωναχτό) «πόδι» ενώ συγχρόνως ξεκινάμε με σταθερό βήμα. Ο σκύλος θα πεταχτεί σαν ελατήριο και θα ακολουθήσει ζωηρά. Τι έχουμε κάνει την δεύτερη φορά; Υποδυθήκαμε ένα ρόλο, αυτού που επικοινωνεί ψυχή τε και σώματι με τον σκύλο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να το πιστέψουμε και να αισθανόμαστε έτοιμοι (ώριμος λέει ο Κωστής), να έχουμε δηλαδή αυτοπεποίθηση. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, θα πρέπει να προϋπάρξει η γνώση άλλως ο ρόλος που θα υποδυθούμε θα είναι του… Καραγκιόζη.

    [font=” ‘Times New Roman’; FONT-SIZE: 12pt; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman’; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA”]Φιλικά[/font]

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #337855

    Όντως η χροιά της φωνής και το στήσιμο του επίδοξου εκπαιδευτή έχει σημαίνοντα ρόλο. Μόνο που όσα βιβλία και αν διαβάσει κανείς, αν δεν δει μια δυο φορές ζωντάνα κάποιον έμπειρο εκπαιδευτή δεν θα καταφέρει να το κάνει απόλυτα σωστά.

    Υπάρχουν χαρακτηριστικές κινήσεις γεμάτες υπερβολή που όμως το κουτάβι τις “πιάνει” με την μία, ακριβώς γιατί είναι υπερβολικές. Η αλλαγή κατεύθυνσης και η υπόδειξη του σημείου που θέλουμε να ψάξει το κουτάβι δίνεται με μιά τέτοια κίνηση. Όσο κι αν έχω προσπαθήσει δεν καταφέρνω να την βγάλω έτσι όπως θα ήθελα γιατί απλά φοβάμαι αυτό που λέει ο Γιάννης “ρόλο του Καραγκιόζη”. Έχω δει τον Γιάννη να την εκτελεί και αντιλαμβάνομαι την δυσκολία της.

    Δεν αρκεί να δείξουμε με το χέρι μας προς μια κατευθυνση όπως θα κάναμε με κάποιον άνθρωπο. Στο κουτάβι θα πρέπει να δίδεται η εντύπωση πως “χύνεται” το σώμα μας  προς τό σημείο που θέλουμε να πάει. Μόνο έτσι θα καταλάβει τι του ζητάμε. Μια βιντεοκασέτα θα ήταν πολύ χρήσιμη στην εκμάθηση.

    Η εκπαίδευση είναι μια ιεροτελαισια και η διαφορά ενός ερασιτέχνη από τον επαγγελματία εγγυται στην ακρίβεια της εκτέλεσης η οποία θα πρέπει να είναι απόλυτα σωστή. Πιθανόν σε ένα “εύκολο κουτάβι” να μην φανεί, όμως στα δύσκολα μόνο ο επαγγελματίας θα τα καταφέρει.

    Διευκρινίζω ότι με τον όρο επαγγελματίας δεν εννοώ αυτόν που ζει από την εκπαίδευση, αλλά αυτόν που την κάνει με επαγγελματική συνέιδηση και εμπειρία.

    Όλα όσα αντιπετοπίζουμε στην εκπαίδευση του κουταβιού μας, σκεφτείτε ότι ένας εμπειρος εκπαιδευτής τα έχει συναντήσει άπειρες φορες και ξέρει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του. Ειλικρινά αν είχα χρόνο θα πήγαινα να παρακολουθήσω μαθήματα σε κάποια σχολή. 

    Πιθανόν κάποιοι συνάδελφοι κυνηγοί να διαβάζουν αυτές τις γραμμές που περιγράφουν την τρέλλα μας για ένα καλοεκπαιδευμένο σκύλο και να γελάνε θεωρόντας τα άχρηστα στο κυνήγι. Στο βουνό όμως τους φεύγει το γέλιο και το λαρύγγι μαζί.

    Προχθές ήμουν με τον Samwin σε κάποιο καρτέρι. Η διπλανή παρέα διέθεται ένα 15χρονο επανιελ εντελώς ανεκπαίδευτο. Ο σκύλος αν και υπερήλικας δεν μαζευόνταν με τίποτα. Γύρναγε τα καρτέρια και ενοχλούσε τους πάντες. Ο ιδιοκτήτης του ακούγονταν μέχρι την Θήβα. Κάποια στιγμή μου λέει “ρίχτου μια κλωτσιά να φύγει”. Ήταν η δεύτερη φορά που το άκουσα φέτος.

    Η πρώτη ήταν στην Κωπαίδα την έναρξη. Μάλιστα τότε εγώ κοίταγα έκπληκτος νομίζοντας πως με κοροιδεύει επειδή ενοχλούσε την σκυλίτσα μου. Οπότε μου λέει “ρίχτου ρε φίλε αλλιώς δεν καταλαβαίνει το κολόσκυλο”.

    Δεν ξέρω ρε παιδιά αλλά όσα σκυλια πέρασαν από το σπίτι μας, αν και λαγόσκυλα διέθεταν την απαιτούμενη υπακοή  για την ομαλή συμβίωση αλλά και στον κυνηγότοπο δεν ήταν δύστροπα. Ο πατέρας μου δεν είχε γνώσεις εκπαιδευτή απλά τους μίλαγε πολύ και ήξερε να τους φερθεί.

    Φαίνεται πως κάποιοι αγοράζουν σκυλια μαθημένα στο κυνήγι, χωρίς όμως προηγούμενη επαφή με σκύλο και χωρίς όρεξη να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    14/01/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    501
    coolis στις #56003

    ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΗΠΩΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    17/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    250
    jortak στις #339577

    Μια άλλη περίπτωση κοπροφαγίας οφείλεται στο οτι μαλώσαμε το σκυλί κάποια προηγούμενη φορά γιατί τα έκανε σε χώρο που δεν θέλουμε να τα κάνει και έτσι την επόμενη φορά τα τρώει για να μην τα βρούμε και το ξαναμαλώσουμε.

    Κώστα στη δική σου περίπτωση εκτός απ’όλα τ’άλλα που γράφουν οι υπόλοιποι και συμφωνώ, μπορεί να παίζει ρόλο οτι το σκυλάκι είχε διάρροια όπως γράφεις και μπορεί να τα έφαγε προσπαθώντας να προκαλέσει εμμετό ή νομίζοντας οτι θα νιώσει καλύτερα, καθώς δεν μπορουσε να βρει στην ταράτσα γρασίδι που τρώνε συνήθως τα σκυλιά όταν έχουν στομαχικές διαταραχές. Προσπάθησε να δεις αν θα το ξανακάνει όταν είναι απόλυτα υγιές. Αυτό που δεν συμφωνώ καθόλου είναι η τιμωρία με το νερό. Εκτός απ’αυτό που γράφει ο kalliston, θα συναντάς κανένα ρυάκι ένα μέτρο στο βουνό και ή θα τον ψάχνεις ή θα τον παίρνεις αγκαλιά να τον περάσεις απέναντι.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 26 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων