ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 20 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    24/08/2010
    Αρ. μηνυμάτων:
    281
    tomaso στις #432524

    ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΚΑΓΙΩΝ
    Ως γνωστόν τα σκάγια κατασκεύαζονται απο ένα κράμα το οποίο περιέχει μόλυβδο (Pb), αντιμόνιο (Sb) και μικροποσότητες κασσίτερου (Sn) και αρσενικού (As). Η σκληρότητα καθορίζεται απο το ποσοστό αντιμονίου που περιέχεται στο κραμα του μολύβδου απο το οποίο κατασκευάζονται τα σκαγια ενώ το αρσενικό χρησιμεύει μόνο ως καταλύτης στην διαδικασία της σκλήρυνσης του αντιμονίου. Έτσι όσο αυξάνεται αυτο το ποσοστό τόσο αυξάνεται και η σκληρότητά τους. Ο κασσίτερος μειώνει την επιφανειακή τάση του μολύβδου επιτρέποντας την πιο έυκολη χύτευση σε κάποιο καλούπι.

    Πέραν αυτού μπορεί κάποιος να αυξήσει την σκληρότητα των σκαγίων του εμπορίου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “σκλήρυνση μολύβδου μεσω θερμικής επεξεργασίας” (Lead Hardening by Heat treating) και θα σας την αναλύσω εκτενώς παρακάτω.
    Η μέτρηση της σκληρότητας γίνεται χρησιμοποιώντας την κλίμακα Brinell (Brinell Hardness, BHN). Ένα τυπικό κράμα μολύβδου που αποτελέιται απο 95% μολυβδο, 4,5% αντιμόνιο, 0,4% κασσίτερο , 0,1% αρσενικό και μικροποσότητες άλλων στοιχείων, έχει σκληρότητα της τάξης των 12 BHN. Μέσω της θερμικής επεξεργασίας αυτη μπορεί να αυξηθεί έως και 3 φορές (35 BHN). Αυτή η μοναδική ιδιότητα προσδίδεται στο κράμα λόγω της ύπαρξης του αρσενικού μέσα σε αυτό ανεξάρτητα απο την ποσότητά του.

    Σκλήρυνση μολύβδου μεσω θερμικής επεξεργασίας

    για την θερμική επεξεργασία θα χρειαστούμε
    έναν φούρνο που να “πιάνει” μεχρι 400 <sup>ο</sup>C.
    Ηλεκτρονικό θερμόμετρο που να μετράει μεχρι 400 <sup>ο</sup>C.
    Ενα δίσκο ή ταψί.
    Δοχείο με κρύο νερο (ακομα καλύτερα παγωμένο)

    (Προσοχή! Τα συγκεκριμένα σκευη δεν θα ξαναχρησιμοποιηθουν για την κατασκευή φαγητών)

    Διαδικασία

    Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 230-250 <sup>ο</sup>C.</p>
    Στον δίσκο τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα σκαγίων και τον τοποθετούμε στον φούρνο
    Αυξάνουμε σταδιακά την θερμοκρασία (ανα 5 η 10 <sup>ο</sup>C) μέχρι τα σκάγια να αρχίσουν να παραμορφνονται ή να λιώνουν.
    Αφού γινει αυτο στην Χ θερμοκρασία ελλατώνουμε κατα 10 <sup>ο</sup>C και τοποθετούμε στον δίσκο ολη την ποσότητα των σκαγίων που θέλουμε να σκληρύνουμε.
    Τα αφήνουμε στον φούρνο για μισή έως μια ωρα. (Ανάλογα με την ωρα που θα μείνουν και την θερμοκρασία θα αυξηθεί και η σκληρότητα)
    Αφού συμπληρωθεί η ωρα τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε απευθείας στο δοχειο με το κρύο νερο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πλήρως.

    Συνήθως μετα απο 2 24ωρα θα εχουν φτάσει στην μέγιστη σκληρότητα.

    Καλα μαγειρέματα

    Φιλικα Θωμας


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/07/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    168
    andreas78 στις #432541

    Καλησπέρα φίλε Θωμά,

    Έχει ενδιαφέρον η παράθεση σου, διότι εχω στην εργασία μου φούρνο, με αυτόν έκανα επιφανειακή σκλήρυνση στα μαχαίρια μηχανών που έκαναν πλέγματα περίφραξης.

    Η εργασία που προτείνεις θέλει πολυ προσοχή και ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια, η θερμοκρασία στην οποία πρεπει να μείνουν εχει μεγαλη σημασία όπως επίσης και ο χρόνος, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απο τον σωστό συνδυασμό αυτών των δύο, εχω την εντύπωση πως πρεπει να ειναι πολυ χαμηλότερα απο το σημείο που λιώνουν και όχι μόνο 10°C. Προσπάθησα να βρω ενα βιβλιαράκι αμερικανικο του 1960, το οποίο με ξελασπονε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλα δεν….θα το βρώ όμως και ελπίζω να εχει στοιχεία που θα βοηθούν.

    Αν και δεν γνωρίζω επακριβώς τις ιδιότητες των σκαγιων, θα πω πως π.χ. τα ατσάλια αντί να τα βουτάω μέσα σε παλιό λάδι, ένας παππούς, μου είπε να τα βάζω σε έναν κουβά που να εχει στα 15λιτρα νερό, 250γρ., σκόνης  που κάνει για πλύσημο ρούχων στο χέρι, εδώ στην Κύπρο την λέμε Σίβα, η συγκεκριμένη εχει μεγάλο ποσοστό άνθρακα το οποίο θοηθά πολυ στην σκλήρυνση και την χσησημοποιούν πολυ οι μηχανικοί για να πλένουν τα λάδια απο τα χέρια τους, λοιπόν αυτή η σκόνη έκανε θαύματα, σχεδόν διπλασίασε την ζωή των μαχαιριών.

    Κάτι αλλο που θα ήθελα να επισημάνω ειναι ότι θα ήταν καλύτερα το δοχείο που εχει μέσα τα σκάγια, δεν πρεπει να κουνηθεί καθόλου κατα την μεταφορά του στο υγρό που θα τα βάλουμε και μάλιστα θα πρέπει να το βάλουμε όπως ειναι μέσα, η τυχόν μετακίνηση και τριβή των σκαγιων μεταξύ τους θα τους αλλοιώσει την σφαιρικότητα τους.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    913
    λιουφκα στις #432556

    Πολυ ενδιαφερων θεμα !!

    παντα με απασχολουσε  πως να βελτηωσω την σκληροηιτα     αλλα και παλι ειναι κοματι δυσκολο   θελει φουρνο χρυσοχοου ή κατι αναλογο που δυστιχος δεν εχουν ολοι προσβαση σε τετοιο φουρνο

    αν τα ζεστανοουμε σε ταψι  με φλογιστρο και πριν λιωσουνε ή παραμορφοθουν  τα ριξουμε σε νερο, δεν θα επιτυχουμε μια επιπλεων σκληροτιτα ;;; (εστω και μικροτερη της τριπλασιας)

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/07/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    168
    andreas78 στις #432557

    Φίλε Λιούφκα, δεν ειναι ακατόρθωτο. ….Υπάρχουν ειδικές πετρες (πλακες), που αυξάνουν την θερμοκρασία, μπορείς με αυτο τον τροπο να φτιάξεις φούρνο, διωχετευοντας την θερμότητα απο φλογιστρα, θα πρέπει όμως να βρεις ένα τρόπο να ελέγχεις την θερμοκρασία.

    Ζεσταινωντας τα σε κάποιο ταψί, εχω την εντύπωση οτι θα χάσουν την σφαιρικοτητα τους.

    Δενχάνεις κάτι ομως αν το δοκιμάσεις, αν το κάνεις όντως θα σου πρότεινα να τα ρίξεις σε παλιό και δουλεμένο λαδι αυτοκινήτου, για σιγουριά….

    Θαπροσπαθήσω να βρω λιγο χρόνο και να το κανω στον φούρνο μου και μετά να κανω έλεγχο διατρησης.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/07/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    1361
    samgunner62 στις #432558

    Μπορεις να βρεις καποιο παλιο φουρνακι μεταχειρησμενο,το πολυ να αλλαξεις καμμια αντισταση αμα ειναι χαλασμενος,αντε και καννενα θερμομετρο φουρνου για ακριβεια στη θερμοκρασια.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    913
    λιουφκα στις #432560

    [/quote] ομως αν το δοκιμάσεις, αν το κάνεις όντως θα σου πρότεινα να τα ρίξεις σε παλιό και δουλεμένο λαδι αυτοκινήτου, για σιγουριά….

    [/quote]

    γιατι ψυξη σε λαδι  ;  ;φερνει καλητερη σκλιρινση;;

    γι΄αυτο συνανταμε στα τρυπανια  μεταλλου  τα τρυπανια αερος και τα τρυπανια λαδιου

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/07/2009
    Αρ. μηνυμάτων:
    168
    andreas78 στις #432566

    Αυτο με τα τρυπάνια δεν το εχω ξανακούσει, αλλά το δουλεμενο λάδι αυτοκινήτου ειναι ο κατεξοχήν παραδοσιακός τρόπος επιφανιακής σκλήρυνσης μετάλλων και ατσαλιών.

    Την τέχνη με το απορρυπαντικό ρούχων το έκανα στα μέταλλα τα οποία δεν έβαφε το εργοστάσιο που περνάμε τα εξαρτήματα, στα ατσάλια και για παράδειγμα το μπλέ ή το καφέ, δεν θυμαμαι καλα και με κάθε επιφύλαξη στους αριθμούς διότι εχει και 2-3 χρονια να βάψω, το έβαζα στους 450°C αρχίζοντας απο το μηδέν και όταν έπιανε την θερμοκρασία του, του μετρούσα 45 λεπτά και μετα αμέσως στο λάδι. Τα ατσαλια νομίζω δεν έπιαναν με το απορρυπαντικό, ενώ τα μεταλλα  έπιαναν και με το λάδι!

    Πανω απο όλα ειναι ο ανθρακας τον οποίο εχουν και τα δυο, αυτός ειναι που κάνει το βάψιμο.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/10/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4070
    ksap στις #432572

    Καλα μαγειρέματα Φιλικα Θωμας

    Τώρα μπορώ να σε ευχαριστήσω και δημόσια πλέον (αφού το δημοσιοποίησεςWink ) για τη βοήθειά σου στο Σεμινάριο Βλητικής και Ιδιογομώσεων.

    Αν και με έτρωγε καιρό να το πω βλέπεις κράτησα το λόγο μου γιατί ποτέ δεν θα μπορούσα να οικοιοποιηθώ την εργασία ενός καλού φίλου και συνοδοιπόρου στα τσιπουράδικα Tongue Out

    Τα επόμενα κερασμένα από εμένα και δε θέλω αντιρήσειςYell

     

    ΥΓ

     

    Κανόνισε να μη βιαστείς για τα υπόλοιπα.

    Μόλις κατοχυρωθεί η πατέντα…………………….Wink

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    490
    panos citori στις #432573

    να ενα καλο θεμα για συζητηση και ανταλαγη αποψεων!!!!!!!!!!

    οι παλιοι ελεγαν <<το μαλακο σκαι σκοτονει>> βεβεα δεν το διτυποναν σωστα αλλα μεσα επευταν!!!! η παραμορφοση του σκαγιου μεσα στο σωμα

    που διυσδυει καταστρεφει μεγαλητερη εκταση ιστον! και οσα περισοτερα σκαγια τοσο μεγαλητερη η ζιμια οποτε αμεση καταβολη του θυραματος.

    τα σκληροτερα σκαγια τωρα θα κανουν διαμπερες τραυματα αλλα αναλογα με τις αντοχες του εκαστοτε θυραματος δεν θα εχουμε αμεση καταβολη

    π.χ. μια φασσα που ειναι ανθεκτηκο πουλι αντε βρεστο που θα πεσει!

     

    εντελος προσοπικη αποψη και ειμαι θετικος να ακουσω και την αντιθετηBig Smile

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/10/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4070
    ksap στις #432574

    οι παλιοι ελεγαν <<το μαλακο σκαι σκοτονει>>

    Ναι αλλά μην ξεχνάς πως οι παλιοί αν δεν έβλεπαν τις πιτσιλιές στην τσίχλα δε σήκωναν όπλοWink

    Όσον αφορά όμως τη φονικότητα συμφωνώ ότι αν το σκάι μπαίνοντας στο σώμα παραμορφωθεί και δεν είναι διαμπερές το τραύμα προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο θήραμα καθώς εκτονώνει όλη την ενέργεια που μεταφέρει στο σώμα του θηράματος. Στον αντίποδα όμως τα σκληρά σκάγια λόγω του ότι δεν παραμορφώνονται έχουμε πολύ περισσότερα στον δραστικό μας κύκλο με καλύτερη πυκνότητα – κατανομή λόγω έλλειψης παραμορφώσεων και διατήρηση της κινητικής ενέργειας για μεγαλύτερες αποστάσεις αυξάνοντας το ωφέλιμο βεληνεκές. Οπότε η Φάσσα όπως λες θα δεχτεί περισσότερα σκάγια στην ίδια απόσταση (λόγω καλύτερης κατανομής) και δεν θα την ψάχνουμε.Wink

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    490
    panos citori στις #432576

    οταν λες δεν παραμορφονονται ενοεις μεσα στην κανη?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    22/10/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4070
    ksap στις #432577

    οταν λες δεν παραμορφονονται ενοεις μεσα στην κανη?

    Ναι!

    Όταν ρίχνεις με μαλακά σκάγια μόνο το 60 με 70% πάνε στον κύκλο των 76 εκατοστών. 

    Τα υπόλοιπα λόγω παραμόρφωσης πάνε κατά διαόλου. Γι αυτό και στα εξειδικευμένα μπεκατσοφύσιγκα χρησιμοποιούν μαλακά σκάγια οι εταιρείες και “τσιμπάνε λίγο τις πιέσεις. Για να παραμορφωθούν πολύ τα σκάγια και να έχουμε μεγάλη διασπορά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    10/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    490
    panos citori στις #432578

    αυτη η παραμορφοση θα μπορουσε να γηνει μονο σε φυσιγκια με μαλινη ταπα!

    αφου στον συγκεντροτηρα η στηλη τον σκαγιον δεν ερχετε σε απευθιας επαφη με τα τοιχοματα της κανης!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    07/12/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    144
    Γιάννος-12gauge στις #432580

    Σκέψου όμως και πως Κατά την εκπυρσοκροτηση τα σκάγια συμπιέζονται μεταξύ τους!

    στάλθηκε από το xperia tipo μου χρησιμοποιώντας tapatalk 4 beta

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/07/2008
    Αρ. μηνυμάτων:
    1361
    samgunner62 στις #432595

    να ενα καλο θεμα για συζητηση και ανταλαγη αποψεων!!!!!!!!!! οι παλιοι ελεγαν <<το μαλακο σκαι σκοτονει>> βεβεα δεν το διτυποναν σωστα αλλα μεσα επευταν!!!! η παραμορφοση του σκαγιου μεσα στο σωμα που διυσδυει καταστρεφει μεγαλητερη εκταση ιστον! και οσα περισοτερα σκαγια τοσο μεγαλητερη η ζιμια οποτε αμεση καταβολη του θυραματος. τα σκληροτερα σκαγια τωρα θα κανουν διαμπερες τραυματα αλλα αναλογα με τις αντοχες του εκαστοτε θυραματος δεν θα εχουμε αμεση καταβολη π.χ. μια φασσα που ειναι ανθεκτηκο πουλι αντε βρεστο που θα πεσει! εντελος προσοπικη αποψη και ειμαι θετικος να ακουσω και την αντιθετηBig Smile

    H παραμορωση βοηθαει στο να περασει το σκαι οσο το δυνατο πιο κοντα στα ζωτικα σημεια του θηραματος,ενα σκαι καλα τοποθετημενο στα ζωτικα σημεια του θηραματος,ασχετα αν ειναι διαμπερες η οχι θα καταβαλει αμεσα το θηραμα.Ενα σκαι το οποιο εχει βρη το θηραμα απο τη μεση και πισω χωρις να εχει βλαψει τη σπονδυλικη στηλη επιτρεπει στο θηραμα να μη πεσει αμεσα,και δεν εχει σχεση με τη σκληροτητα του σκαγιου.Δυο πραγματα παιζουν βασικο ρολο στην αμεση καταβολη του θηραματος,ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ-ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της βολιδας.Οταν λεμε απαιτουνται 4 σκαγια για το θηραμα,εχει να κανει με την ηθικη και οχι με τη φονικοτητα,το λειοκαννο δεν ειναι ραβδωτο ωστε να τοποθετησεις τη βολιδα στα ζωτικα σημεια του θηραματος,οποτε υπολογιζεται οτι καποια η καποιο σκαι θα τοποθετηθει στα ζωτικα σημεια του θηραματος ωστε να το καταβαλει αμεσα,εχοντας στη κατανομη αυτη τη πυκνοτητα,που να επιτρεπει τουλαχιστον 4 σκαγια να μπουν σε μια τετοια επιφανεια.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 20 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων