Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Posted In: kostas.koukou32

  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #200452

    Μία φωτογραφία δεν μπήκε, ελπίζω να εμφανιστεί εδώ.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #200451

    Και κάτι ακραίο: Δεξιά ένα ραβδωτό 4 gauge, αριστερά ραβδωτό .17 Hornady.
    Διάμετρος κάννης 25 και 4,5 mm αντίστοιχα.
    Το ένα ζυγίζει πάνω απο 11 κιλά, το άλλο όσο ένα πιστόλι.
    Στην μία φωτογραφία τέρμα αριστερά διακρίνονται νορμάλ λειόκαννα 12άρια.
    για να πάρετε μια ιδέα της κλίμακας.

    Η ποιότητα κατασκευής είναι πέρα απο τα ανθρώπινα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #174886

    Quote:

    "KDK,

    ευχαριστω για τις παρατηρησεις σου. Τα γκρουπ αυτα εχουν καθετη διασπορα λογω, μαλλον, δυο παραγοντων

    – μετριο φορτιο (χρειαζεται μαλλον να αυξησω την πυριτιδα κατα .1-.2 grain
    – ισως και να φταιει το καψουλι
    Αν αυτες οι αλλαγες δεν δουλεψουν, τοτε φταιει το seating depth (η αποσταση της σφαιρας απο τις ραβδωσεις οταν ειναι στη θαλαμη)"

    Sorry που κάνω τον έξυπνο, αλλά τα παραπάνω θα είχαν επίπτωση στη σταθερότητα της ταχύτητας του βλήματος, αυτό μετριέται εύκολα.
    Αν έχεις κανένα σκουπίδι στις επαφές ή κάποια ανωμαλία σε επιφάνεια θα ήταν ποιό πιθανό. Εγώ στην θέση σου θα κάπνιζα την βάση, να δω που ακουμπάει.
    Το οτι είναι σφιχτό, μην σε ξεγελάει.

    Happy shooting.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #297226

    Καλημερα,

    σε ενα απο τα προηγουμενα μηνυματα μου ειχα πει:

    Χθες, μιας και επεσε ο αερας, ειπα να παω να δοκιμασω κατι ιδιογομωσεις με μια καινουρια πυριτιδα που πηρα για το 6.5χ55 και πηρα και το .204Ruger για να παιξω, οταν η καννη απο το 6.5 κρυωνε, αναμεσα στα strings.

    Η διαταξη των στοχων που ειχα φαινεται στην παρακατω φωτογραφια:

    Βλεπουμε στοχους στις 100 γιαρδες και τις 168 γιαρδες. Στις 100 γιαρδες ειχα φυλλα Α4, ενω στις 168 μια μεταλλικη πλακα παχους 8 χιλ, και διαστασεων 20χ20 εκ (περιπου) με ενα τετραγωνο 7χ7 εκ στη μεση.

    Το .204Ruger, με 39gn σφαιρα εκανε το εξης γκρουπ στις 168 γιαρδες

    (η πρωτη βολη επανω δεξια εγινε καθως δεν υπολογισα καλα ποσο ανυψωση να δωσω)

    Αρχισα να ριχνω με το 6.5χ55, χωρις να κανω εντυπωσιακα γκρουπ. Ειχα 4 σφαιρες για καθε γκρουπ, οποτε αποφασισα να βαλω 3 στο χαρτι και μια να δοκιμασω αν μπορω να πετυχω την πλακα. Οριστε τα αποτελεσματα

    (στο χαρτι βλεπουμε τα δυο γκρουπ, που δεν ειναι και τιποτα σημαντικο, χρειαζονται περισσοτερη βελτιωση, και τις δυο τρυπες στα αριστερα του προηγουμενου γκρουπ, που ειναι απο δυο βολες με το 6.5. Η πλακα ειναι τρυπημενη περα-περα).

    Γιατι τα λεω ολα αυτα? Οταν ειπα οτι δεν εχει βρεθει λειοκανο που θα κανει αυτα που κανει ενα ραβδωτο, αυτες τις επιδοσεις εννοω. Και για να μην παρεξηγουμαστε, δεν ειναι τιποτα το σπουδαιο οι επιδοσεις που παρουσιασα, ουτε εγω ειμαι 'ταλαντουχος' σκοπευτης, ουτε το οπλο ειναι το ακριβεστερο ολων :P

    Εαν ενα λειοκανο κανει τα διπλασια/τριπλασια σε μεγεθος γκρουπ στις μισες αποστασεις, ονομαζεται 'μονοβολο ακριβειας', 'εκπληκτικες αποδοσεις' κλπ. Με την εξαιρεση των δυο βολων του καλου μου φιλου sniperman (που πρεπει να ξανακανει το πειραμα και να μας δειξει τα αποτελεσματα), δεν εχουμε δει επιδοσεις μονοβολου στα 100 και 150 μετρα που να αξιζουν μνειας. Μεχρι τοτε, θα συνεχιζω να αμφιβαλλω….

    φιλικα

    Μπιριγκογκος

    Τώρα που το πρόσεξα φίλε, άν συνδυάσεις τους δύο χάρτινους στόχους, έχεις κάθετη διασπορά. Δυό ίντσες καθ' ύψος, μία κατα διεύθυνση. Δεν φαίνεται να είναι δικά σου σκοπευτικά λάθη, άρα μάλλον κάτι συμβαίνει με την επαφή 'ξύλου-μετάλλου'. Ένας καλός οπλουργός θα στο κάνει με ελάχιστο κόστος να ρίχνει στρογγυλά γκρουπάκια κάτω απο λεπτό της μοίρας.
    Με κάθε επιφύλαξη, γιατί διάγνωση με τηλεπάθεια είναι δύσκολη.

    Επειδή είσαι αγγλομαθής: Vertical stringing is usually a bedding problem.

    Usually.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #174758

    @mark cal20

    μηπως θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα για τα μονόβολά σου;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #297487

    Επειδη εχω περασει 5-6 χρονια στην γερμανια και ειδικα στην βαβαρια ,,, να σου πω μερικα πραγματακια που μαλλον τα εχεις υπερεκτιμησει.
    κατ αρχας η εταιρια muler που εδευει στο Ουλμ ειναι μια εταιρια που απευθυνετε σε ανθρωπους που για να στειλουν την κορη τους για σουπερ μαρκετ της διαθετουν μια z3 και οι ιδιοι μπορει να διαθετουν τουλαχηστον μια 500 μερσεντες ενα χαμερ,,, και μπορει μια μπεντλεη.. (συνηθως δεν εχουν πορσε γιατι την εχουν αρκετοι τουρκοι και ελληνες μα και ιταλοι φυσικα 4αρτο χερι,,,αλλα τους την σπαει και δεν εχουν.)
    ελαχιστοι απο αυτους κυνηγανε μεσα στην γερμανια ασχετως αν και οι περισσοτεροι απ αυτους διαθετουν δικα τους τσιφλικια – εκτασεις με ελαφι. συνηθως πανε ρωσσια πολονια οι τσιγκουνηδες απ αυτους …. φυσικα την αφρικη την εχουν κανει περαμα παλουκια ….οι περισσοτεροι απ αυτους ειναι γονοι οικογενειων με το προθεμα fon
    ,, η νεοπλουτοι ,,η εβραιοι που επεστεψαν μετα το 46-47 και ξαναστηθηκαν οικονομικα εκει που ηταν και μετα τον πολεμο.
    μια επισης μεγαλη εταιρια στην γερμανια με δυκτιο μαγαζιων οπλων και συναφων ειναι η franκonia ( της οποιας τον καταλογο παιρνω μεσω ταχυδρομιου καθε χρονο)αν και ειναι μια ακρως δυνατη εταιρια εχει σε καθε πολη της γερμανιας ενα μαγαζι που η πολιτελεια τους θα ελεγα τρομαζει ,,τουλαχιστον εμας που εχουμε αλλη εικκονα στο πως ειναι μαγαζια με τετοια ειδη ,,,ειναι μαλλον φτωχη σε συγκριση με το πως ειναι η εταιρια muler στο ulm ( ειναι μια περιοχη με αρκετη βιομηχανια πολυ κοντα στον ποταμο ρηνο.)
    κανεις μεγαλο και τραγικο λαθος αν νομιζεις πως τα σκοπευτηρια στην γερμανια ειναι οπως το βιντεακι που ανεβασες…τωρα στον εξωμειοτη βολων αγριοχοιρου που ειδες τα πραγματα ειναι αστεια και δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να συγγκρηθουν με τα ελληνικα τερεν. νομιζω φιλοι που κινηγουν γουρουνι στην ελλαδα θα συμφωνησουν.
    αυτα τα τερεν που προσομοιαζουν υπαρχουν στην πολονια μα και στην γαλια και αφορουν ρεζερβες κινηγιου αναπαραγωμενου αγριοχοιρου…
    αν φερεις εναν καλα προπονημενο σε τετοιο εξομειωτη να κατσει σε καρτερι αγριοχοιρου στην ελλαδα και με διοπτρα μεσα στο σφιγμενο να παρει αγριοχοιρο… και τον παρει εγω θα τον φαω μετα οπως ειναι με το τομαρι αβραστο!!!!
    εχω κυνηγισει και σε υπεριψωμενη καλυβα στην γερμανια μα και εχω παραβρεθει σε ομοιο κυνηγι στην αυστρια
    επετρεψε μου λοιπον να εχω ενα λογο στο θεμα.
    οσο για την σκοποβολη κινουμενου στοχου ειναι κατι που συμβαινει σε μια καθαρα γραμικη κινηση με χρονους σταθερους… και σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να μοιαζουν με κινηση σε αναγλυφο εδαφος μεγαλης πικνοτητας βλαστησης… και με παντελως αγνωστη κατευθυνση και ταχυτητας εμφανισης του θηραματος.
    καλο ειναι να να βλεπουμε πραγματακια γιαλυστερα…αλλα να μη βγαζουμε τοσο ευκολα και συμπερασματα γενικοτητας …οπως ,,να δειτε εσεις απο το Γιουνανιστάν πως ειναι τα σκοπευτηρια στη γερμανια…
    οπως βλεπεις υπαρχουν πιθανα και ανθρωποι που εχουν παει σε τετοια μερη και κατι ξερουν …….
    φιλικα mark cal20

    Δεν διαφωνούμε σε πολλά φίλε μου. Εγω δεν είμαι φανατικός κυνηγός, είμαι παλιός σκοπευτής και φίλος των όπλων και του κυνηγιού. Είσαι όμως λίγο κάθετος στην κουλτούρα των γερμανών και ξεχνάς πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Έχω κυνηγήσει και εγώ στην Βαυαρία (Herzogenaurach κοντά στην Νυρεμβέργη) και έμεινα αρκετά εκεί για να καταλάβω τα προβλήματά τους. Αν δεν έχεις πολλά λεφτά δεν κυνηγάς στην Λουκανία. Δεν είναι τυχαίο πως η Γερμανία έχει περίπου όσους κυνηγούς (νόμιμους και παράνομους) έχει η Ελλάδα. Απο την άλλη πλευρά, μόνο η Βαυαρία έχει περισσότερα σκοπευτήρια πυροβόλων όπλων απ' ότι όλο το Γιουνανιστάν έχει σκοπευτές.

    Το σκοπευτήριο της εταιρείας Μύλλερ δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Είναι, αλλά το αξίζει. Μιά ώρα στον εξομειωτή κοστίζει 100 Ευρώ. Δυό φιλαράκια τόσο θα πληρώναν για έναν διπλό αγώνα σκοποβολής στον όμιλό μου εδώ στην πατρίδα. Και δεδομένου πως οι μισθοί είναι διπλάσιοι στην Γερμανία βγαίνει ακόμα φθηνώτερο.
    Και οι φουκαράδες το χρειάζονται. Για να πάρουν έναν αγριόχοιρο (η να προσπαθήσουν) μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 3 και 4 χρόνια μέχρι να έλθει η σειρά τους, εκτός κι άν λέγονται Graff von und zu, auf und davon Richthofen, η κάτι αντίστοιχο. Μην όμως μειώνεις την αξία των εξομειωτών. Δεν έχω δει τον συγκεκριμένο στην πραγματικότητα, έχω δεί όμως άλλους πχ. αυτούς της αστυνομίας, που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα των περιστατικών που θα αντιμετωπίσουν.
    Είναι πολύ δυνατό εργαλείο εκπαίδευσης, όχι όμως υποκατάστατο της πραγματικότητας.

    Συμφωνώ πως άν τους κάναμε καμμία βόλτα προς τα σύνορα της Βουλγαρίας για να κυνηγήσουν έστω με λειόκαννο, θα κατασκηνώναν εκεί μέχρι το τέλος της περιόδου (μπορεί να είχαμε και πολιτογραφήσεις), αλλά πρέπει να παραδεχθούμε και τα προτερήματά τους

    Εχουν την αρχαιότερη προστασία θηράματος στον κόσμο. (Απο τον Φρειδερίκο τον Μεγάλο, 18ος αιώνας)
    Σε μία πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα έχουν απίστευτο αριθμό θηραμάτων.
    Έχουν πολύ καλύτερο νόμο περι όπλων απο εμάς (για να μην μιλήσουμε για την Αυστρία ή την Ελβετία που είναι σε άλλο πλανήτη).
    ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΠΛΑ.
    Είναι ντροπή η Τουρκία να έχει 5 εταιρείες που κάνου κυνηγετικά και εμεις ΚΑΜΜΙΑ.

    Με λίγα λόγια γι' αυτό χρησιμοποίησα την έκφραση 'Γιουνανιστάν' , άν αυτό σε ενόχλησε.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #174696

    "τα ντριλινγκ δεν φημιζονται για την ακριβεια τους, απλως δινουν ενα (πιθανο) προτερημα στον κυνηγο με επιλογη 2 ή τριων φυσσιγγιων."

    Εχω δεί ακρίβεια απο ντρίλινγκ που θα την ζήλευαν μερικά τουφέκια με κινητό ουραίο. Φυσικά μιλάμε για ακριβά τουφέκια ποιότητος.

    Όσο για τον φίλο που λέει πως το κυνήγι του αγροιόχοιρου προυποθέτει λειόκαννο, λόγω της ανάγκης για σύντομη σκόπευση, να του υπενθυμήσω
    πως υπάρχουν ακόμη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής τα αγωνίσματα του "κινητού αγριόχοιρου" (στα 50μ με 22LR φυσίγγι) και του κινητού
    στόχου με αεροβόλο στα 10μ. Παλιά υπήρχε η "κινούμενη έλαφος" στα 100μ με κεντροφλεγές.

    Και τα τρία αγωνίσματα προσωμοιάζουν την γρήγορη βολή σε θήραμα που διασχίζει αντιπυρική. Με ραβδωτό.

    Για να πάρετε μιά ιδέα, δείτε ένα διαφημιστικο φιλμάκι απο σκοπευτήριο στην Γερμανία, μπας και καταλάβουμε πως είναι τα πράγματα στην Ευρώπη εκτός
    Γιουνανιστάν.

    http://www.mszu.de/

    Για κυνηγούς και σκοπευτές με αδύνατη καρδιά δεν συνιστάται.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #297756

    Μετά από εντάσεις, ψιλοτσακωμούς, έπαναδιατυπώσεις απόψεων, αναθεωρήσεις,κτυπηματάκια πάνω και κάτω από τη ζώνη και γενικά μετά από μια ζωντανή συζήτηση, αυτό που μου έμεινε, το κέρδος αν θέλετε που πήρα εγώ, θα ήθελα να το καταθέσω, να το μοιραστώ δηλαδή με όσους θέλουν…

    Το δίλημα "ραβδωτή κάνη…ή λεία" είναι καθαρά πλασματικό. Ένα και μόνο ψιλοδενδράκι ανάμεσα στο μάτι μας και στο δάσος.

    Το δάσος είναι το σηματικό.

    Και το δάσος λέγεται σταθεροποίηση βαλόμενου βλήματος.

    Από ότι κατάλαβα (άλλα τα άκουσα για πρώτη φορά και άλλα τα πάντρεψα με τα λίγα που ήξερα) η όλη ουσία είναι το να αυξηθούν οι δυνατότητες αντίστασης του όποιου βαλόμενου βλήματος (όταν αυτό είναι εκτός κάνης φυσικά) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε δυνάμεις που του…επιτίθενται (πχ αντίσταση του αέρα) προσπαθώντας να το κάνουν να αλλάξει πορεία.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό – και διάφορες συνθήκες που αν υπάρχουν συμβάλουν σε αυτή την σταθεροποίηση.

    Ο πιο αποδωτικός τρόπος όμως, να γίνει αυτό σε ένα βλήμα που κινείται κατά την διεύθυνση του άξονα συμμετρίας του είναι η περιστροφή του περί αυτού του άξονα.

    (Το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνεται αυτή η περιστροφή, εξαρτάται απο το μήκος, το βήμα και το βάθος αυλακώσεων-ραβδώσεων της κάνης. Που βέβαια μελετούνται και κατασκευάζονται υπολογίζοντας τον συνδιασμό βλήμα/γόμμωση/χρήση.)

    Η ραβδωτή κάνη λοιπόν είναι το ισχυρώτερο ΜΕΣΟΝ που διαθέτουμε για να επιτευχθεί ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ που είναι η σταθεροποίηση της τροχιάς του βλήματος.

    Όταν έχουμε να κάνουμε με ειδικού τύπου , τελευταίας τεχνολογίας όπλα που χρησιμοποιούν και πολύ εξειδικευμένου τύπου γομώσεις και βλήματα (απεμπλουτισμένου ουρανίου ή δεν ξέρω γω τι άλλο..) τότε ίσως και να ισχύουν άλλοι κανόνες στο "παιχνίδι"…

    * Έτσι απλά…γιατί δεν έχουμε όλοι τις σούπερ γνώσεις ορισμένων μελών. Απλά να τα καταλαβαίνει και ό όποιος μη ειδικός.

    Για να είμαστε πιό ακριβείς, η σταθεροποιηση εξαρτάται απο την ταχύτητα περιστροφής (όπως ειπε ο Μπιριγκόγκος είναι ταχύτητα /βήμα) που εξαρτάται απο την γεωμετρία του βλήματος, δηλ. διάμετρο, μήκος και βάρος. Και το σχήμα παίζει μικρό ρόλο.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #297757

    Για τις δυνατότητες των μονόβολων απο λειόκαννα, όποιος θέλει να πειραματιστεί, άς ρωτήσει τον Λευτέρη (elvas)
    Δυστυχώς σπάνια βρίσκεται μία κάννη κοντά στις προδιαγραφές των βλημάτων του, αλλά άν θέλετε να δοκιμάσετε,
    μπορεί να έχετε ωραίες εκπλήξεις.

    Happy shooting and reloading and keep your powder dry.

    Και στα Ελληνικά, καλό βόλι.

    :P

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #297929

    Και μιά ιστοριούλα για την βλητική:

    Οι ραβδωτές κάννες εμφανίστηκαν πολύ νωρίς στην ιστορία και η ευθυβολία τους οδήγησε σε διάφορες εικασίες. Η επικρατέστερη θεωρία ήταν πως τα βλήματα παρεκτρέπονταν απο διαβολάκια, τα οποία η περιστροφή τα εμπόδιζε να ακουμπίσουν το βλήμα όπως τα σταθερά βλήματα απο λειόκαννα.
    Στα μέσα του 16ου αιώνα ο επίσκοπος του Μαγδεμβούργου αποφάσισε να εξετάσει πειραματικά την θεωρία. Βλήματα χαραγμένα με σταυρό (που ως γνωστόν διώχνει τα διαβολάκια) απέτυχαν να πετύχουν τον στόχο καλύτερα απο απλά βλήματα και τα διαολεμένα βλήματα με περιστροφή ήταν πάλι καλύτερα.
    Η θεωρία φυσικά κατέπεσε…

    ;)

    Δεν κάνω πλάκα, είναι πραγματική ιστορία!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/05/2011
    Αρ. μηνυμάτων:
    12
    kostas.koukou32 στις #298034

    Δεν διάβασα με προσοχή όλο το thread, αλλά νομίζω πως πρέπει να πω λίγα πράγματα για το θέμα της ευθυβολίας ραβδωτών-λειόκαννων, τουλάχιστο να ξέρουμε την θεωρία.

    Υπάρχουν 3 (τρείς) τρόποι σταθεροποίησης ενός βλήματος στην πτήση:

    1: Σταθεροποίηση μετωπικής επιφάνειας. Είναι ο λιγότερος σημαντικός τρόπος σταθεροποίησης. Όταν το βλήμα παρουσιάζει μεγάλη κάθετη μετωπική επιφάνεια στη μούρη του, κατα την πτήση εμφανίζεται κατανομή πίεσης που τείνει να το σταθεροποιήσει. Αυτό θέλουν να εκμεταλλευτούν τα βλήματα σκοποβολής wad cutter και τα βλήματα των αεροβόλων που είναι κομμένοι κύλινδροι μπροστά. Χρησιμοποιούν όμως όλους τους τρόπους σταθεροποίησης.

    2: Σταθεροποίηση βέλους: Γίνεται με δύο βασικά τρόπους αλληλοσυμπληρόμενους: Είτε το βλήμα έχει το κέντρο βάρους πολύ μπροστά (βλ. μονόβολα με ουρά. πχ Μπρένεκε με -παλιά- βιδωτή τάπα, ή μοντέρνα με πλαστική ουρά), είτε έχει και αεροδυναμικές επιφάνειες, (πχ τα βλήματα APDSFS των αρμάτων που παρουσιαστήκαν σε παλαιότερες αναρτήσεις αυτής της σειράς, η και απλά βέλη της τοξοβολίας). Στην περίπτωση που 'λοξεύσει' το βλήμα, το ελαφρύ πίσω μέρος του θα διορθώσει την πορεία αεροδυναμικά.

    3: Σταθεροποίηση με περιστροφή: Εδώ τα πράγματα είναι πιό περίπλοκα και χρειάζεται να θυμηθούμε λίγο απο την φυσική του λυκείου. Ένα μακρύ βλήμα (όχι σφαίρα), απο την στιγμή που θα βγεί απο την κάννη θα αρχίσει να πέφτει, πράγμα που σημαίνει πως η ροή του αέρα, άρα και η αντίσταση, δεν θα είναι παράλληλη με την κίνησή του, αλλά θα έρχεται απο κάτω και εμπρός. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα να κάνει 'κωλοτούμπα' προς τα πίσω, συνεχώς μέχρι τον στόχο. Το αντίδοτο είναι η περιστροφή, επειδή δημιουργείται η στροφορμή (χοντρικά μάζα επι περιστροφή) την οποία φανταζόμαστε σαν ένα άνυσμα πάνω στον άξονα του βλήματος με αρχή το κέντρο της μάζας του.. Αυτό το άνυσμα τείνει να διατηρηθεί ενάντια σε κάθε κινητική αλλαγή, τείνει να μείνει σταθερό. Γιατί;
    Η θεωρία των γυροσκοπίων (δηλ. των περιστρεφόμενων σωμάτων) είναι ένα τετράτομο τέρας με βαριά μαθηματικά και ένας απο τους συγγραφείς ήταν ο Ζόμμερφελντ. Απλά όμως μπορούμε να πούμε πως όταν η αεροδυναμική αντίσταση δεν είναι τελείως αντίθετη με την στροφορμή (όπως με την πτώση του βλήματος, που έρχεται απο κάτω), η αντίδραση θα είναι μία δύναμη κάθετη και στη στροφορμή και την αντίσταση. Στην περίπτωση του βλήματος θα είναι μιά δύναμη που θα τραβάει την μύτη του βλήματος πχ δεξιά. Καθώς αλλάζει η θέση του βλήματος προς τα δεξιά θα αλλάξει και η αντίσταση, άρα και η αντίδραση και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα είναι πως η μύτη του περιστρεφόμενου βλήματος κάνει μιά σύνθετη περιστροφή γύρω απο την καμπύλη της τροχιάς του που τείνει να το σταθεροποιήσει πάνω σ'αυτή. Οι δύο κινήσεις (μετάπτωση και κλόνιση) μοιάζουν σαν να κάνει η μύτη του βλήματος κυκλάκια πάνω σε έναν λίγο μεγαλύτερο κύκλο. Μην φανταστείτε τίποτε μεγάλο, ο μεγάλος κύκλος είναι λιγότερος απο το 1/10 του διαμετρήματος στην χειρότερη περίπτωση. Την ίδια κίνηση κάνουν όλα τα περιστρεφόμενα σώματα, πχ η γή, απλώς για να ολοκληρώσει ένα κύκλο μετάπτωσης θέλει πάνω απο 20000 χρόνια. Ένα μοντέρνο βλήμα όπλου που
    κάνει 2500 στροφές το δευτερόλεπτο κάνει μία κλόνιση για κάθε περιστροφή και καμμιά δεκαριά κλονίσεις για κάθε μετάπτωση.

    Είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε σε άλλο δημοσίευμα της σειράς, πως τα βλήματα των ραβδωτών μεγάλης ταχύτητας σταθεροποιούνται πλήρως μετά τα 100 μέτρα.
    Είναι φανερό πως η σταθεροποίηση με περιστροφή είναι τελείως δυναμικό πρόβλημα. Το βλήμα παθαίνει δύο σόκ όταν βγεί απο το στόμιο της κάννης:

    1) Ο άξονας περιστροφής του πρέπει να αλλάξει απο τον άξονα συμμετρίας που του επέβαλε η κάννη και να γίνει άξονας περιστροφής που περνά απο το φυσικό κέντρο βάρους

    2) Τα αέρια εξακολουθούν να το επιταχύνουν 20-30 πόντους μετά το στόμιο της κάννης και οποιαδήποτε ασυμμετρία το επηρεάζει. (Αν θέλετε να καταστρέψετε οποιοδήποτε ραβδωτό, καθαρίστε το απο μπροστά μερικές φορές, με τον οβελό να φθείρει το στόμιο. Ένα εκατοστό του χιλιοστού φθορά είναι αρκετή.)

    Το μεγάλο όμως προνόμιο της σταθεροποίησης με περιστροφή, είναι πως επειδή είναι τελείως δυναμικός τρόπος σταθεροποίησης τείνει να "διορθώνει" δομικές ατέλειες του βλήματος, τουλάχιστο στα διαμετρήματα κλίμακος τυφεκίου. Ακόμα και τα σφαιρικά βλήματα των εμπροσθογεμών χρειάζονται περιστροφή, η οποία αναπληρώνει τις όποιες ασυμμετρίες. Όσο πιό μεγάλο το διαμέτρημα, τόσο μεγαλύτερη η ακρίβεια. Τα βλήματα APDSFS των αρμάτων είναι 120mm, 2 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα των βλημάτων ατομικών όπλων και κατασκευασμένα με ανοχές αντάξιες της διαστημικής τεχνολογίας. Λογικό είναι να πετυχαίνουν παράθυρο στα 5 χιλιόμετρα με σταθεροποίηση βέλους. Λογικό θα ήταν να είχαμε αντίστοιχη ευθυβολία από λειόκαννο, με αντίστοιχη ποιότητα βλήματος.

    Με κάννες που ποκίλουν απο 18,3 μέχρι 18,8mm στην διάμετρο και τσόκ διάφορα στο στόμιο;

    Get real… ;)

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων