Ξεδιπλώνεται το χρονικό του φονικού

0

του Γιάννη Θεοδώρου

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για το πενταπλό έγκλημα στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του ΥΔΤ από τα συλλεγέντα στοιχεία και τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι ένας είναι ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος στα Καλύβια Αγρινίου. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αγρινίου εξετάζονται αρκετά άτομα ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην εξέταση τεσσάρων ατόμων της ίδιας οικογένειας που διατηρούν ποιμνιοστάσιο και αποθήκη σε κοντινή απόσταση από το τόπο του εγκλήματος. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν προσαχθεί (ένας βοσκός, η γυναίκα του, ο γιος του και η κόρη του) καθώς υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο πρώτος είχε απειλήσει τους άνδρες, αλλά και άλλους κυνηγούς, να μην στήνουν καρτέρι στα χωράφια του, γιατί «τρόμαζαν» τα ζώα του και να μην «πατούν» στα χωράφια τους.
Τα τρία κυνηγετικά όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των μελών της συγκεκριμένης οικογένειας καθώς φυσίγγια και ρούχα κατασχέθηκαν, έχουν αποσταλεί για έρευνα και, σήμερα, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. H μάνα (Aμαλία Φούκα), χθες έδειχνε οργισμένη αλλά ήταν και πολύ ψύχραιμη. Aντίθετα με την κόρη της αλλά και τους συγγενείς τους, που ήταν τουλάχιστον ανήσυχοι. Mάλιστα ένας από αυτούς έλεγε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Mάκης (Λυσίμαχος) να έκανε κάτι τέτοιο». Απέδιδε δε το γεγονός στο ότι «συγγενείς» της οικογένειας στο παρελθόν είχαν απασχολήσει Δικαιοσύνη και Aστυνομία για υποθέσεις οπλοφορίας, οπλοχρησίας και ναρκωτικών.
Xθες το μεσημέρι, συνοδευόμενος από άνδρες της Aσφάλειας Aγρινίου, ο Λυσίμαχος Φούκας οδηγήθηκε στον τόπο του εγκλήματος και παρουσία εισαγγελέα έγινε προσπάθεια «εξακρίβωσης» των συνθηκών της ομαδικής δολοφονίας ενώ αργότερα, οι αστυνομικοί οδήγησαν στον ίδιο χώρο και τον γιο του Διονύσιο, ο οποίος όμως λίγο πριν βγει από το σπίτι υποστήριξε ότι «δεν έχω καμία σχέση» και ότι έφτιαχνε την τηλεόραση και μαζί του ήταν η αδελφή του.
Mε κυνηγούς επίσης φέρεται να είχαν διαπληκτιστεί στο παρελθόν και κάποιες άλλες οικογένειες, μία από τις οποίες είχε «αναρτήσει» απαγορευτικές πινακίδες και η Aστυνομία για τον λόγο αυτό, εξέτασε τα μέλη τεσσάρων οικογενειών, οι οποίες έχουν κτηνοτροφικές μονάδες και κτήματα στην περιοχή.
Οι αστυνομικοί επίσης έχουν «ανακρίνει» και προσεγγίσει τους γείτονές της οικογένειας Φούκα (11 άτομα), κυρίως για να διακριβώσουν αν ο Διον. Φούκας ήταν στο διάστημα μεταξύ 17.00΄μμ–18.00΄μμ στο σπίτι και «έφτιαχνε την τηλεόραση» όπως είπε. Tα άτομα αυτά κλήθηκαν να καταθέσουν και για άλλα πρόσωπα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα χέρια των ανακριτικών αρχών-σύμφωνα με αστυνομική πηγή-υπάρχει κατάθεση μάρτυρα, σύμφωνα με την οποία, γείτονας που είδε πατέρα και γιο (Λυσίμαχο και Διονύση Φούκα) έξω από τη στάνη τους, ακούγοντας τους πυροβολισμούς φαίνεται να τους είπε: «δεν ακούτε (πυροβολισμούς) θα σας απορρίξουν τα πρόβατα». Kαι τότε, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, πατέρας και γιος επιβιβάστηκαν σε ένα άσπρο αυτοκίνητο και κινήθηκαν με ταχύτητα στον χώρο της δολοφονίας.
Αναφέρεται επίσης από τις διωκτικές αρχές ότι βρέθηκαν και ίχνη από πατημασιές που πιθανολογείται ότι ανήκουν στο δράστη ενώ και κηλίδες αίματος έχουν ήδη αποσταλεί για έλεγχο DNA μιας και όπως χαρακτηριστικά λέγεται «ο τόπος του εγκλήματος πάντα μιλάει»…
Από τη βαλλιστική έρευνα, στον τόπο της ομαδικής δολοφονίας, βρέθηκαν συνολικά 19 κάλυκες και κατά τις εκτιμήσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι 12 κάλυκες προέρχονται από ένα «άγνωστο όπλο» και οι υπόλοιποι 7 από τα όπλα των πέντε θυμάτων.
Η έρευνα φυσικά δεν μπορεί τεκμηριώσει αν κάποιος από τους πέντε κυνηγούς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του εναντίον του δράστη ή των δραστών δεδομένου ότι τα άδεια φυσίγγια που συλλέχθηκαν είναι τα προοριζόμενα για κυνήγι πουλιών και τα οποία κάλλιστα μπορεί να είχαν ήδη βληθεί προηγουμένως, από τους ανυποψίαστους για ό,τι επακολούθησε κυνηγούς.
Η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι απέδειξε ότι και τα πέντε θύματα είχαν βληθεί με τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς, τόσο από μακρινή όσο και κοντινή απόσταση. Τρία από τα θύματα είχαν δεχθεί πυροβολισμούς και στην κρανιακή χώρα, όλα φέρουν εκτεταμένα τραύματα στο σώμα τους και φάνηκε από την ιατροδικαστική έρευνα ότι ένα από τα θύματα είχε συρθεί στο έδαφος προφανώς στην απέλπιδα προσπάθειά του να γλιτώσει.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η ύπαρξη και ανεύρεση των «συγκεντρωτήρων» ήταν ενδεικτική του ότι βλήθηκαν από πολύ κοντινή έως και εξ επαφής απόσταση όπως ο 17χρονος, ο οποίος είχε βληθεί πισώπλατα και εν συνεχεία του είχε δοθεί η χαριστική βολή σχεδόν εξ επαφής αφού έφερε τραύμα στο θώρακα στην καρδιακή χώρα.
Οι σοροί των πέντε ανδρών μεταφέρθηκαν χθες αργά στο χωριό Λεύκα και σήμερα θα γίνουν οι κηδείες.
Τόσο ο ΥΔΤ κ. Β. Πολύδωρας όσο και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Αν. Δημοσχάκης επεσήμαναν ότι υπάρχει αισιοδοξία από την πρόοδο των ερευνών και σύντομα θα δοθούν απαντήσεις. «Αυτό επιζητεί η ελληνική κοινωνία και αυτό και εμείς επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημοσχάκης.
Ο προσανατολισμός των ερευνών αυτή τη στιγμή είναι εμφανής και αναφέρεται το σενάριο της αντεκδίκησης και μάλιστα για «ασήμαντη αφορμή» ως το επικρατέστερο, αφού τα θύματα δεν είχαν εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο σε διενέξεις ή άλλης μορφής συναλλαγές και οι ντόπιοι αναφέρονται σε ύπαρξη αναιτιολόγητης «βεντέτας» στις «κλειστές» ιδιωτικές συζητήσεις τους.
Όπως όλα δείχνουν το «κλειδί» της εξιχνίασης του στυγερού εγκλήματος βρίσκεται στην περιοχή όσο και αν φαντάζει πρωτόγνωρο και πέρα από κάθε λογική, το 2006, μια πιθανή «μικροπαρεξήγηση» που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις επαρχιακές κοινωνίες, να «οπλίσει» το χέρι ανθρώπου, να πάρει όπλο και να εκτελέσει «εν ψυχρώ» πέντε κυνηγούς.
Νοοτροπία άλλων εποχών, μακρινών ίσως, όμως όχι ξεχασμένων, ένας «άγραφος νόμος» με την επίκληση του οποίου, λύνονται οι όποιες διαφορές, με πρωτοφανή και ανομολόγητη αγριότητα και βάφονται χέρια σε αίμα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων