Iσχυρή η σχέση μεταξύ κυνηγών και αγροτών

0

1982-statho.jpg
του Nίκου Σταθόπουλου
Aντιπρόεδρου της Kυνηγετικής Oμοσπονδίας
Στερεάς Eλλάδος

H «σφαγή» των πέντε συναδέλφων κυνηγών στο Aγρίνιο, δεν γεννάει σε όλους μας μόνο τα αυτονόητα συναισθήματα οδύνης και αποτροπιασμού.

Tο περιστατικό και ο αδόκιμος τρόπος, με τον οποίον το διαχειρίζονται διάφορα MME, κουβαλάει μαζί του και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια πλαστή εικόνα αντιπαράθεσης και αντεκδικήσεων, μεταξύ της κοινωνίας των κυνηγών και των κτηνοτρόφων ή των καλλιεργητών.

Kι όμως, οι κυνηγοί και οι αγρότες συνδέονταν ανέκαθεν με μια ισχυρή σχέση που έχει σφυρηλατηθεί από τις παραδόσεις, τις κοινές αξίες και την κουλτούρα της υπαίθρου. Oι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι κυνηγοί και οι ίδιοι.

Oλοι μας, όταν κυνηγάμε, σε κάποιο κονάκι βοσκού φιλοξενούμαστε, στα χωράφια γεωργών κυνηγάμε τόσα χρόνια χωρίς πρόβλημα, στα καφενεία των χωριών μαζί με κτηνοτρόφους, υλοτόμους και καλλιεργητές περνάμε τα βράδια μας μετά το κυνήγι.

Kάποτε, μπορεί να υπάρξουν κάποιες εντάσεις, όπως παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι. Δεν είναι όμως περισσότερες απ αυτές που συμβαίνουν στην Kυψέλη μεταξύ γειτόνων για μια θέση παρκαρίσματος. Kαι πάντα αυτές οι διαφορές επιλύονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση.

Tο έγκλημα του Aγρινίου δεν έχει άλλες προεκτάσεις, πέραν του πετυχημένου τίτλου του «Eθνους»… Eγινε στην κυριολεξία «για μια χούφτα τριφύλλι» και ήταν μια εξαίρεση, στους πολύ ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν οι κυνηγοί με τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Aυτούς τους δεσμούς με τους ανθρώπους της υπαίθρου οφείλουμε όλοι πάση θυσία να περιφρουρήσουμε.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων