Χωρίς δασικούς χάρτες και δασολόγιο…

0

2252-greekforest.jpg
ΝΙΚΟΣ ΧΛΥΚΑΣ
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος

Η χώρα μας λόγω της ιδιαιτερότητας του έ­ντονου ανάγλυφου και των εναλλαγών του εμφανίζει μεγάλο ποσοστό δασοκάλυψης, όπου καταγράφονται οικοσυστήματα ποικί­λης σύνθεσης, από τα παραθαλάσσια δασι­κά οικοσυστήματα της χαμηλής ζώνης έως τα δασικά οικοσυστήματα με ψυχρόβια κω­νοφόρα. Οι τύποι οικοτόπων, η χλωρίδα, η πανίδα, τα βασικά στοιχεία του φυσικού πε­ριβάλλοντος, τα οποία αποτελούν τον φυσι­κό πλούτο της χώρας έπρεπε να είχαν χαρ­τογραφηθεί, να είχαν καταγραφεί, νά εί­χε ολοκληρωθεί σχεδιασμός και να είχε τε­θεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης τους.

Δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω και στο σημείο «θα έπρεπε», διότι η σημερινή πραγματικότητα καταγράφεται ως ακολού­θως. Τα δασικά συμπλέγματα (μεγάλες δασικές περιοχές και ορεινοί όγκοι) που ανή­κουν ιδιοκτησιακά στο δημόσιο, ενώ ξεκί­νησε μια προσπάθεια να τεθούν υπό ορθολογική διαχείριση και προστασία με τις α­ντίστοιχες μεθόδους πριν από μια τριετία, δυστυχώς σταμάτησε. Φαίνεται ότι θεωρή­θηκε πολυτέλεια ή δεν απέδωσε το ανάλο­γο ποσοστό ψήφων που κάποιοι προσδο­κούσαν, με αποτέλεσμα να σταματήσει το πρόγραμμα εκπόνησης μελετών «Προστα­σίας και διαχείρισης των δασικών συ­μπλεγμάτων» και, κατά συνέπεια, να σταμα­τήσει η ορθολογική διαχείρισή τους. Οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο έχουν παραμείνει ως μακροχρόνιο πάγιο αίτημα των δασολόγων του οικολογικού κινήματος και των επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος κ.τ.λ.). Ακόμη και αυτοί που έχουν ολοκληρωθεί (7 εκατομμύρια στρέμματα περίπου) στα πλαίσια του Εθνι­κού Κτηματολογίου, δεν έχουν αναρτηθεί, δεν έχουν κυρωθεί και απαξιώνονται καθημερινά, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου.

Το πόρισμα της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1993, που μελέτησε σε βάθος το πρόβλημα των πυρκαγιών και υποδείκνυε τρόπους οργάνωσης και μέσα για την μακροπρόθε­σμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, παρότι ψηφίστηκε ομόφωνα στην Βουλή, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επελέγη η απλή μέθοδος της αλλαγής των υπευθύνων, με τα γνωστά αποτελέσματα του φετινού καλοκαιριού.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλο­ντος περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και, όταν αυτό δεν προκύπτει ως βούληση από τις ενέργειες και τις πράξεις των υπευθύ­νων, σημαίνει ότι το φυσικό περιβάλλον αντι­μετωπίζεται μάλλον ως ενοχλητικός παράγοντας, ενώ ακόμη και με καθαρά οικονομικούς και αναπτυξιακούς όρους να το προσέγγιζε κανείς, θα πρέπει να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, διότι είναι κύ­ριος πόρος τουριστικής ανάπτυξης της χώ­ρας. Δυστυχώς αυτό που καταγράφεται εί­ναι απόπειρες εφαρμογής διοικητικών μέ­τρων, χαλάρωσης των επιταγών της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, όπως είναι η ανα­θεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση (κα­τάργηση προστίμου τροπολογία που αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2007).

Είναι προφανές ότι το 2007 με την κα­ταστροφή της Πελοποννήσου και της Πάρ­νηθας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν μπορούμε να μείνουμε απαθής ούτε να παρακολουθούμε επιστημονικούς ακρο­βατισμούς περί αλλαγής σύνθεσης της χλω­ρίδας μιας περιοχής όπως διαβάζουμε τε­λευταία στον Τύπο.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση κατ’ ε­φαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, να απευθύνεται στους επιστήμονες που ορίζει η νομοθεσία για τον εκπόνηση των μελετών και των έργων, να δημοσιοποιούνται οι προτάσεις των μελετών για να μην δού­με στο μέλλον την αλλαγή σύνθεσης της χλωρίδας και την εμφάνιση οικοσυστημά­των ξένων προς το περιβάλλον της περιο­χής. Υπάρχει δομή και οργάνωση σε επί­πεδο δημοσίων υπηρεσιών καθώς και νομοθετικό πλαίσιο, τα οποία θα έπρεπε να διασφαλίζουν τον έλεγχο και την εφαρμο­γή των κατάλληλων δασοκομικών μέτρων για την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων.

Οι παρεκτροπές «λόγω του κατεπεί­γοντος» και η χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρ­χει έλεγχος. Οφείλουν οι δασικές υπηρε­σίες να εντείνουν τους ελέγχους ανεξάρ­τητα, αν το έργο χρηματοδοτείται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα για την ορ­θή εφαρμογή των κανόνων της επιστήμης, ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» της Εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στις 2-3 Φεβρουαρίου 2008, σ. 2.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων