Απαραίτητοι οι νέοι κανόνες στο κυνήγι

0

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Δράμα για την αειφορική διαχείριση των βιοτόπων στον τομέα της θηραματοπονίας.

Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να τεθεί ένα νέο πλαίσιο στην άσκηση της θήρας, με υγιείς κανόνες που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τη σύγχρονη διαχείριση των υγροτόπων – βιοτόπων στον τομέα της θηραματοπονίας.
Ως μείζονα θέματα ύστερα και από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τις παρεμβάσεις των συνέδρων αναδείχθηκαν:

* η εκπαίδευση των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας θήρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
* ο αυστηρός έλεγχος της λαθροθηρίας.
* ο εμπλουτισμός της πανίδας με τη συνδρομή των κρατικών και ιδιωτικών εκτροφείων με τη διασφάλιση εκ παραλλήλου της γενετικής ταυτοποίησης της εγχώριας βιοποικιλότητας.
* Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Δράμα για την αειφορική διαχείριση των βιοτόπων στον τομέα της θηραματοπονίας. η σύσταση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Θηροφυλακής.
Σε ότι αφορά στα πρακτικά ζητήματα που αναφέρθηκαν, υπήρξε καθολική αποδοχή προτάσεων για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στην κυνηγετική δραστηριότητα, όπως η χρήση φωσφοριζουσών στολών, η κατάργηση της χρήσης βλημάτων με μόλυβδο για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ο έλεγχος χρήσης αλκοόλ, ο περιορισμός της πρόσβασης οχημάτων σε ορεινές περιοχές που προσφέρονται για κυνήγι. Συμπληρωματικά υπήρξε απόφαση για την οργάνωση των Κυνηγετικών Συλλόγων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεση υπό την εποπτεία του Υπουργείου, την οικονομική ενίσχυση των Κυνηγετικών Συλλόγων για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων και την αύξηση της πανίδας ενώ τέθηκαν προβληματισμοί για τους άρπαγες της πανίδας.

Κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι η ημερίδα δικαίωσε τις προσδοκίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και προσέθεσε ότι οι ασκούντες τη θήρα είναι σύμμαχοι του φυσικού περιβάλλοντος και επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να ενοχοποιούνται από τους λίγους λαθροχείρες. Κατέστησε δε σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση όλων αυτών των χρονιζόντων προβλημάτων στο πλαίσιο και της αναδιάταξης των δασικών υπηρεσιών κατά τη νέα περίοδο άσκησης της δασικής πολιτικής.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων